2023.10.30 18:18
Olvasási idő 2:00
Kovács M. Dávid

Holi felvételi-rémálma és egy longboardos apa-lány sztori is nyert az idei Cinemirán

Holi felvételi-rémálma és egy longboardos apa-lány sztori is nyert az idei Cinemirán
Forrás Friss Hús
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM CINEMIRA CINEMIRA TEEN FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM RÖVIDFILM

Kiosztották a 2023-as Cinemira Nemzetközi Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztivál díjait: a legjobb ifjúsági rövidfilm díját Angyalosy Eszter és Szőke Dániel filmje, az Utolsó esély kapta, a legjobb rövid animáció Hegyi Olivér A szív kertje című animációja lett.

Idén is gyerekek döntöttek az összesen közel másfélmillió forintnyi díjakról a Cinemira Nemzetközi Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválon, ahol a hazai és nemzetközi rövidfilmek mellett TikTok- és Lego-videók, valamint videóklipek is versenyeztek.

Az október 20. és 29. között zajló fesztivál versenyében 80 rövidfilm és öt díjnyertes mozifilm szerepelt, amelynek többsége premier volt, közölték a vasárnapi díjátadó másnapján a Cinemira oldalán.

Az esemény az ország legnagyobb diákzsűrijét hozta lére, amely idén is több mint ötezer középiskolásból állt. Ők döntöttek a legjobb magyar ifjúsági rövidfilm díjáról, amelyet Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esély című filmje nyert.

A legjobb magyar gyerekfilm díjáról tizenkét év alatti gyerekek döntöttek, akik megosztott díjat adtak két népszerű mesekönyv adaptációjának: az Arany Mókust Pálfi Zsolt Lengemesék: Az ismeretlen gyógyító című filmje és Jurik Kristóf A Kuflik és a végtelen sál című alkotása nyerték.

A legjobb nemzetközi ifjúsági rövidfilm díját az uruguayi Nicolas Botana és Ilén Juambeltz Irány Madrid (Before Madrid) című munkája kapta, amely egy humoros történet az első együttlét nehézségeiről, illetve külön dicséretben részesült az iráni Mohammad Valizadegan Én csak táncolok (Me, I’m Dancing Too) című fikciós dokumentumfilmje, amely egy rendkívül fontos társadalmi problémát mutat be, és egyben megható portréja a fiatal iráni generációnak.

A legjobb rövid ifjúsági animáció díját Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmje kapta. A zsűri szerint ez a nagyon személyes, eredeti stílusú film minden kamasz felvételi-rémálmát tárja elénk, mer furcsa lenni, miközben sikeresen mutatja be, milyen, amikor az ember agyába zavaró gondolatok férkőznek be.

The Garden of Heart teaser from CUB Animation Studio on Vimeo.

Külön dicséretben részesítették ebben a kategóriában João Gonzalez Jégkereskedők (Ice Merchants) című munkáját. A portugál animációs kisfilm egy jégkereskedő apa és fia történetén keresztül mélyen és jelentőségteljesen elmélkedik az elmúlásról és a globális problémák kezeléséről.

Kiemelt tartalom
Öt magyar sorozat, amit az egész ország nézett, de ma már kihívás leülni elé Öt magyar sorozat, amit az egész ország nézett, de ma már kihívás leülni elé ma 10:09 -kor

Ugyancsak vasárnap osztották ki a Cinemira kisebb gyerekeknek szóló versenyprogramjának díjait: a legjobb rövid nemzetközi animációnak Augusto Schillaci A körhinta (La Calesita) című munkáját választották, míg a Budapest a Fiatal Tehetségekért elnevezésű díjat Chilton Flóra Széllel szemben című alkotása kapta, amely egy gyermekotthonban élő ikerpár kálváriáját mutatja be.

Idén először középiskolások számára is külön versenyt indított a Cinemira, ahová 15 perc alatti filmekkel lehetett nevezni: a legjobb diákfilm versenyét Németh Bálint Bence The Old House című filmje nyerte, de a versenyben a közönség is szavazott, így a közönségdíjat Szöllösi Piroska, Lelkes Kamilla, Lőrincz Réka, Kovács Liliána Rozenstein című rövidfilmje kapta. Dicsérő oklevélben három filmet részesítettek: Csejdy Mihály Romek és Juliszlava, Sipos Ábel A perzsa harcos és Szabó Dóra Homewrecker című filmjeit.

Vasárnap került sor a Cinemira idei, 19 éven aluliaknak szóló videóversenyének eredményhirdetésére is, amelyre idén videóklippel, Lego-animációval és TikTok-videóval lehettet nevezni. A videóverseny fődíjasa Kovács Nelli Nádja című filmje lett, míg a közönségdíjat a Bukovszky testvérek alkotása kapta.

A TikTok-kategória fődíjasa, Horváth Salamon The Wes Anderson style movie című alkotása lett, míg a Lego-blokk fődíját Gyulai Dorina, különdíját pedig Sándor Bendegúz nyerte. A zenés klipek versenyében a fődíjat Essig József húzta be a Biebers Sorry című számához készült alkotásával, míg a különdíjat Bödőcs Bendegúz kapta, akit Lill Frakk Oh jajj című számának klipje miatt ismertek el.