A cikk a Cinemira TEEN Filmfesztivál megbízásából készült.
2023.10.19 14:09
Olvasási idő 2:34
Krajnyák Petra

Díjnyertes filmekkel, igazi sztárokkal és castinggal vár az egyetlen magyar ifjúsági filmünnep – jön a Cinemira TEEN Filmfesztivál

Díjnyertes filmekkel, igazi sztárokkal és castinggal vár az egyetlen magyar ifjúsági filmünnep – jön a Cinemira TEEN Filmfesztivál
Forrás Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM CINEMIRA CINEMIRA TEEN FILMAJÁNLÓ FILMEK FILMFESZTIVÁL FILMIPAR MAGYAR FILM MESEFILM RAJZFILM RÖVIDFILM

Idén is kiemelkedő ifjúsági rövid- és mozifilmeket nézhetünk a Cinemirán, emellett számos interaktív program nyújt betekintést a filmezés világába.

A 6. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon a világ legkiemelkedőbb fiataloknak szóló rövid- és mozifilmjei közül válogathat a nagyközönség. A nemzetközi kisfilmek versenyszekciója mellett panorámavetítésekre is beülhetünk a hazánkban egyetlen kifejezetten kamaszoknak szóló, Cinemira TEEN Filmfesztiválon, amelyet október 21-én és 22-én tartanak a Corvin moziban. Többek között megtekinthető lesz a 2023-as Sundance fesztiválon a zsűri fődíjával díjazott brit alkotás, de a repertoárban szerepel még kitüntetett japán, norvég és Oscar-díj várományos magyar produkció is. 

 

Mintegy 80, a világ számos pontjáról érkezett rövidfilm és animáció verseng majd az Aranymókus díjakért. A művek olyan fiatalokat érintő és foglalkoztató fontos témákat dolgoznak fel, mint az első szerelem és a szex, a különböző csalódások, a barátság, a céljaink és a szabadság képviselete. Az elgondolkodtató alkotások mellett a fiatalok számos interaktív programon keresztül nyerhetnek betekintést a kulisszák mögé. Lehetőség nyílik ismert rendezőkkel és színészekkel beszélgetni, de smink- és maszkmesterrel is találkozhatnak a fiatalok.

Vegyél részt valódi filmes castingon! Forrás Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

A közönségtalálkozókon olyan híres színészeket kérdezhetnek a szakma rejtelmeiről az ide látogatók, mint Rujder Vivien, Tenki Réka és Thuróczy Szabolcs, emellett találkozhatnak olyan díjnyertes rendezőkkel is, mint Reisz Gábor, Gauder Áron és Buda Anna Flóra.

Az előadáson ismert színészek válaszolják meg minden kérdésedet a színészmesterség titkairól. Forrás Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

Cicaverzum vetítését közönségtalálkozó követi, de megannyi program várja még a vendégeket. Csináltathatunk profi filmes sminket, kipróbálhatjuk a green screen technikákat, és elkészíthetjük saját animációnkat 35 mm-s filmszalagra. Steinhauser Andrea casting director pedig kamasz szereplőket válogat majd hazai és nemzetközi produkcióknak, így mindenképp érdemes ellátogatni a fesztiválra a filmes karrierről álmodozóknak.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

A teljes program bemutatása merész vállalkozás lenne, így összeállítottunk nektek egy kis ízelítőt az október 21-én és 22-én, azaz szombaton és vasárnap, a Corvin Moziban megtekinthető alkotásokból.

A vadóc – brit dramedy

Charlotte Regan drámai komédiája az édesanyja halála óta egyedül élő 12 éves Georgie (Lola Campbell) mindennapjaiba enged betekintést. A kislány képzeletével tölti be megüresedett londoni lakásukat, egy nap azonban feltűnik rég nem látott apja, Jason (Harris Dickinson), aki visszarántja a valóságba. A Cinemira Teen nyitófilmje egy szellemes és kihagyhatatlan mese családról, újrakezdésről, valóságról és illúziókról.

A dramedy és brit humor duója minden korosztály számára befogadhatóvá teszi az elmúlás témáját, anélkül, hogy a lelkünk darabjaira hullana.

Átjáró az álmokba – japán anime

A szerény Kaoru családja széthullófélben van, bátyja halála és szülei válása után az otthon biztonsága is megszűnik számára. Egy veszekedésüket követően elmenekül apjától, ekkor felfedez egy titokzatos alagutat az erdőben, amely a helyi legendák szerint teljesítheti leghőbb kívánságait, bár nagy árat kell érte fizetni. A fiú eközben összebarátkozik az iskola új tanulójával, Anzuval, akivel együtt osztoznak a varázslatos alagút titkában.

Tagucsi Tomohisza gyönyörű meséje, mely egyszerre tanít szerelemről, gyászról és továbblépésről, először kerül vetítésre itthon. Ideális az anime műfajával ismerkedők számára.

Cicaverzum – magyar romantikus vígjáték

A harmincéves Fáni (Törőcsik Franciska) elszántan menekül a szerelem elől, ugyanis amint megtetszik neki valaki, azonnal halálát vizionálja. Hiába próbálják összehozni bárkivel, ő inkább a magányt és a munkáját választja.

Egy napon egy rejtélyes, búgó hangú fekete Macska (Patkós Márton) kezd el udvarolni neki. Egyedül Fáni hallja a Macska hangját, így teljesen a hatása alá kerül. Szokatlan románc veszi kezdetét, a manipulatív Macska miatt egyre mélyebbre kerül, így nem sok hiányzik, hogy minden számára fontos dolgot elveszítsen.

A fekete humor, szarkazmus ritkán jelenik meg romantikus vígjátékokban, így garantáltan nem mindennapi élményben lesz részetek.

Élőszereplős és animációs kisfilmek

Forrás Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

A versenyprogramban 11 nemzetközi és magyar kisjátékfilm, valamint 8 animációs kisfilm mérettetik meg. A szerelem, az első párkapcsolat, a szexualitás és a megcsalás mind a kamaszkor fontos aspektusai, melyeket a Madrid előtt című uruguay-i, a Kereszteződés (Incrorci) című amerikai és a Madárfogó (Catching Birds) című osztrák kisfilmek járnak körbe.

Forrás Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

A sorsdöntő kérdések mibenlétét boncolgatják A szív kertje és a Berlinalén bemutatott Szemem sarka című, elgondolkodtató, színes és lenyűgöző magyar animációs kisfilmek. A hírnévhajszolásáról, és ennek emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról mesélnek olyan magyar alkotások, mint a Reflektorfényben, a Takarás és a Csókot kaptam az ördögtől.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 2024.4.23 19:20

A teljes programról a Cinemira TEEN honlapján, illetve a fesztivál Facebook-eseményében tudtok tájékozódni. A jegyvásárlásról bővebb információt a Corvin Mozi oldalán találtok.