2023.1.13 13:58
Olvasási idő 4:45
Szécsi Krisztián

Mutatunk pár fiatal, magyar tetoválót, akiktől rögtön tű alá fekszel

Mutatunk pár fiatal, magyar tetoválót, akiktől rögtön tű alá fekszel
Forrás Fotó: @bianka_nedbal/ Instagram
ÉLETMÓD BUDAPEST MAGYARORSZÁG TETOVÁLÁS

Szeretnél tetkót, de nem ismered a hazai palettát? Akkor ez a lista neked szól!

Manapság kevésbé stigmatizálják azokat, akik valamilyen sajátos üzenetet rejtő szimbólummal vagy írással szeretnék díszíteni bőrüket és hál'istennek eltűnt a köztudatból az a gondolat, hogy csupán börtönviselteknek van tetkójuk.

Lehetsz orvos, jogász, tanár vagy kétkezi munkás, a tetoválások aranykorukat élik és lassan már a legtöbb emberen megtalálhatók ezek a műalkotások, melyek örökre szólnak.

Figyelem: bár nagyon trendi, ahogy kivillan a haspóló alól egy szép minta, azért ne feledjük, hogy a tetoválás mindig nagy felelősséggel és egy életre szóló végeredménnyel jár. A kétes higiéniai körülmények között elkészült munkák az esetek többségében fertőzések melegágyává válhatnak, melyek a későbbiekben akár kórházi kezelést igénylő betegségekig is fajulhatnak. Dönts felelősen, és válassz megbízható tetováló szakembert a tetoválásod elkészítéséhez! Fontos a megfelelő környezet, a tetováló szakmai előélete, referenciamunkái, bizalma és szimpátiája, és nem mellesleg a munka ára. Ha pedig 18 év alatti vagy, szülői beleegyezés is szükséges életed első mintájához: tetoválás és piercing esetén 18 éven aluliakat, csak szülői beleegyezés esetén szolgálnak ki, a beleegyező nyilatkozatot az adott tetoválóstúdioban lehet kérni.

A tökéletes tetoválót megtalálni nem mindig könnyű, ám ugyanúgy, mint az élet számos területén, kis hazánk a tetkós szcénán is remekel, így pedig el vagyunk kényeztetve tehetségesebbnél tehetségesebb művészekkel. Ezért is döntött úgy a REFRESHER Magyarország csapata, hogy összeszed nektek olyan ismert és kevésbé ismert, feltörekvő fiatal tetoválókat, akiket érdemes követni a magyar palettán egyedi stílusuk és látásviláguk miatt, plusz akiknek értékálló munkái valóban egyet jelentenek a minőséggel. Lehet, hogy a következő tetkódat pont az egyik alkotó fogja elkészíteni?

Nedbál Bianka (@bianka_nedbal)

A művészetében gyakran népies, sőt mitologikus elemeket használó Bianka igazán jó példa arra, hogy egy tetoválás nem csupán a brutalitásról szólhat. Színes munkáit megcsodálva valami nosztalgikus érzés fog el minket, mintha egy régi magyar népmesék könyvből másztak volna elő karakterei: napfejű férfiak, síró holdnők, a szivárvány minden árnyalatában ragyogó tigrisek, mezei virágok, üveghegyek és falusi nagymamád udvarán kapirgáló kék-piros tyúkok. Ha bejönnek a színes tetkók, Nedbál Bianka is bejövős lesz.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bianka Nedbál (@bianka_nedbal) által megosztott bejegyzés

Hankó Melinda (@melihanko)

A budapesti ELECTRIC BAT tetoválószalon állandó művésze, Hankó Melinda az amerikai kultúrához erősen kötődő tradicionális tetoválóstílus hazai képviselője. A leegyszerűsített képiességgel, kemény kontúrokkal és élénk színekkel dolgozó irányzat állandó vagy visszatérő hajós motívumaival egybefonódott a tengerészek, kalózok világával, hiszen van bennük valami elemi és szexi. Melinda azonban nem csupán tradicionális elemekkel dolgozik, hiszen portfóliójából átüt az ázsiai kultúrákat belengő misztikum is fekete sárkányaival, támadó tigriseivel, nyelvet öltő Siva istennőjével.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Melinda Hankó ☾ (@melihanko) által megosztott bejegyzés

Aron The Awkward (@awkwardaron)

A korai Disney-t idéző cartoon-stílben dolgozó Áron az underground tetkós szcénában ismert RAKETA kollektíva tagja. Pajkos, gülüszemű állatfigurái sokszor fegyverekkel harci pozícióban, vagy akár BDSM-cuccokban mutatkoznak, így a cukinak és a veszélyesnek, szexinek egy igen érdekes egyvelegét láthatjuk, ami mostanában egyébként is menőnek számít a trendingelő tetkótémák között. Ha Budapesten éppen nem, külföldön is simán elkaphatod Áront egy tetkóra, hiszen gyakran dolgozik vendégművészként más stúdióknál. Instán megosztott flash-eiből (minta) pedig kedvedre csemegézhetsz.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Aron The Awkward (@awkwardaron) által megosztott bejegyzés

Vrabély Edó (@vrabelyedo)

Szolid, finom, mégis igazán mutatós tetoválásra vágysz? Edónál a helyed!

A pontokból összeálló kép, a dotwork stílusában dolgozó művésznő a légies és lágy, sokszor miniatűr tetoválások nagymestere. Alkotásai nem is mint kitüremkedő szerzemények jelennek meg bőröd felületén, hanem egységet alkotnak testeddel és teljes harmóniában élnek vele. Akárcsak Aron The Awkward, Edó is dolgozott már Európa számos nagyvárosában, mint Amszterdam, Bécs, Párizs vagy Stockholm, így lehet, hogy nem is hazánkban kapod meg az og Vrabély-tetkót.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

🩸Edó Vrabély🩸 (@vrabelyedo) által megosztott bejegyzés

Maros Marci (@voronoi.void)

Szintén egy remek művész, sajátos stílussal a RAKETA stúdió csapatából.

Ugyanúgy, ahogy, termicus technicus-szal élve, a 2000-es évek elején menőnek számító ribancrendszám ismét divatba jött, a 90-es évek nonfiguratívja (röviden: nonfi) is megtalálta közönségét a Z-generációban. A tribal-ból (törzsi) induló stílusirányzat Marci keze alatt egészen új értelmet nyer kissé brutalista, fémeket idéző, hihetetlen részletes dotwork-ben készült textúrájával. A fiatal művész munkáiban nagyon durván ott van a wow-faktor.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@voronoi.void által megosztott bejegyzés

 

Icko Dávid (@david.icko)

Dávid szintén a mesekönyvek hangulatát idéző gyermeki stílusban alkot, ám ezúttal nem a színes-szagos népi megközelítésekkel találkozhatunk. Fekete, gyakran elnyúló végtagokkal rendelkező osonó karakterei, állatkái egyszerre ötvözik magukban a naivitást a misztikummal. Művészetében visszatérő motívumokként árnyalakok jelennek meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

ICKO _ CRAZY_TATTOO (@david.icko) által megosztott bejegyzés 

 

Dévai Anni Mimcza (@mimcza)

Nagy hiba lenne az egyre népszerűbbnek számító handpoke-tetkósokat (nem géppel, hanem sima tűvel dolgozó művész) nem komolyan venni, hiszen a szubkultúrájukból megszülető trendek gyakran a mainstreambe is bekerülnek. Azonban, ha Budapest utcáin esetleg random látnál valakin egy fekete fröccsenéshez hasonló tetoválást, csakis egy művész állhat az alkotás mögött, hiszen Mimcza stílusát semmivel nem lehet összetéveszteni. A handpoke-ból kiemelkedő tetoválót a már említett elfolyó, placcsanás- és karmolásszerű mintái tették ismertté az európai szcénán, nem is meglepő hát, hogy gyakran jár ki külföldre guest artistnak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

m҉҉i҉҉m҉҉c҉҉z҉҉a҉҉ (@mimcza) által megosztott bejegyzés

 

Márton Bence (@marton_bence_toki)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Márton Bence tényleg alkalmazza mindazt, amit az illusztris intézményben tanul mestereitől. A klasszikusnak számító realisztikus mellett Bence a litográfiákra jellemző művészeti ábrázolásban utazik, ami maga erőteljes, mégis gesztusokkal teli vonásaival szinte szénrajzszerűvé teszi a tetoválást. Mindenképpen keresd fel a Knuckle Up 2.0 művészét, ha téged is ámulatba ejtenek a vonalakból és foltokból kitekintő groteszk, mégis rendkívül gyönyörű karakterei.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Töki (@marton_bence_toki) által megosztott bejegyzés

 

Csörgő Anna Tattanna (@tattanna_)

Nem hiányozhat listánkról finom vonalakkal dolgozó, azaz fineline-ban utazó művész sem. Tattanna szintén a hazai underground tetkós közösség oszlopos tagja és egyébként a Patika kollektíva alkotója. Lágy, nagyon diszkréten felvillanó tetoválásait leginkább kontúrozással és pontsatírral készíti, melyek szinte grafitrajzokként jelennek meg a bőrön, így remekül ötvözi a klasszikusnak számító tetováló technikát a modern témákkal, hiszen művészetében a legtöbb esetben inspirációt a mindennapi tárgyak adják.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@tattanna_ által megosztott bejegyzés

 

Lady Tetű (@ladytetu_tatt)

Lady Tetű munkásságát tekintve nem csak patika, hanem patikás is, akárcsak Tattanna, és a handpoke-nak megfelelően a letisztult, mégis játékos motívumokat preferálja. Kissé szürreál, kissé bukolikus – a handpoke gazdag táptalajt nyújt a sassy (csintalan, szemtelenül magabiztos) és random témáknak. Pont ezért szeretjük.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lady Tetü (@ladytetu_tatt) által megosztott bejegyzés

 

Sunday Bacon (@snd_bcn)

„Szar tetkók szar embereknek“ – olvashatjuk Sunday Bacon Instagram-profilján a bemutatkozást. Bár nyilván a tetoválásminták trash-aspektusára utal a Patika kollektívában dolgozó művész, kihangsúlyozandó, hogy semmiképpen sem érdemes Bence munkásságát semmibe venni. Randomnak tűnő alakjai közt találunk használati tárgyaktól kezdve állatokat, növényeket, zord emberalakokat is, ám ami igazán feltűnő stílusával kapcsolatban, az a tetoválások filctoll és tusszerű kialakítása. A skicces rajzok egyszerre ötvözik magukban a pillanatiságot és a nyers valóságot. Művészien művelt, igényes trash.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

sunday bacon (@snd_bcn) által megosztott bejegyzés

 


Papp Virág (@virageknal)

Nomen est omen –  a művésznevével mindenki kedvenc ovis dalocskájára referáló Papp Virág alkotásaiban a mondóka hangulatát idéző bűbájos, békacombos gyermeki világot hozza el nekünk. A miniatűr és egyszerű, kissé naív vonalvezetéssel dolgozó minták visszatérő elemei a sarlóban lebegő Holdak, csillagok, ám a lunáris képek mellett megjelennek állatok, önszeretetben és erős érzelmekben fürdő női alakok is.
Ja, és mindezeket a handpoke technikájával készíti el.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

virageknal (@virageknal) által megosztott bejegyzés

 

Vilmos Blanka (@blankeeez)

Vilmos Blanka művészetének esszenciáját a Móricz Zsigmond körtéren elhajigált üres Kőbányaikban és a Lehel téren csapatokban bandázó, ázott galambokban kell keresnünk. A handpoke-ban utazó Blanka mintáit átjárják az ősi feminista erők bosszúálló és dühös, olykor életunt karaktereivel, vagy nonfijaival, ám a művész számára ugyanúgy fontos a játékosság és az önreflexió, így gyakran elsőre „trash“-nek tűnő mintái valójában valami jelentésen túli fricskát foglalnak magukban. Van bennük valami igazi, valami „csajos“, mindenesetre nagyon magyar.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Blanka (@blankeeez) által megosztott bejegyzés

 

Raffai Fanni (@koliszterin)

Raffai Fanni mintáival az emberközpontúságot és az interperszonális kapcsolatokat aknázza ki. Nemtelen és tiszta karaktereivel bárki könnyen azonosulhat: hosszú végtagjukkal egymást érintik, ölelik, karolják. A gyengéd és törékeny vonalvezetés szintén a handpoke-technika eredménye, melyet Fanni igazi művészi gonddal alkalmaz vendégei bőrén. Ha egy igazán bensőséges tetkót szeretnél az önszeretet jegyében, érdemes lecsapnod Fanni egyik mintájára.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Fánka (@koliszterin) által megosztott bejegyzés