2023.10.19 8:24
Olvasási idő 1:07
Szöllősi Anna

Lejárt Demeter Szilárd ötéves mandátuma, új igazgatója lehet a Petőfi Irodalmi Múzeumnak

KULTÚRA BUDAPEST IRODALOM PETŐFI IRODALMI MÚZEUM

Kiírták a pályázatot a PIM főigazgatói posztjára, amit Demeter Szilárd 2018 decembere óta tölt be. Az intézmény jelenlegi vezetője újra pályázik.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még október 6-án írt ki pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára, amire 30 napjuk van jelentkezni a pályázóknak. Az új főigazgató megbízatása 2024. február elsején indul, és maximum öt évig tart.

A felhívás szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a főigazgatói tisztségre. Mint írják, előnyt jelent „a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén”. Fontos még a „jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készség”, valamint „a magyar és egyetemes eszmetörténetben szerzett jártasság” – írja a Magyar Narancs.

A székelyudvarhelyi születésű Demeter Szilárd író 2018 szeptemberétől vezeti a PIM-et, az ott zajló munkáját pedig korábban így jellemezte:

Bementem a homokozóba, szétrúgtam a várukat, elvettem a kisvödröt és a lapátot. És azt mondtam, hogy "na, gyertek ki a hóra! Beszéljük meg!"

Demeter Szilárd újra pályázik

Demeter Szilárd csütörtök reggel a Mandinerre írt cikkében jelentette be, hogy „széleskörű konzultáció“ után ismét pályázik a pozícióra, és az alábbi sorokkal tisztázta a helyzetet: 

2018 decemberében kezdtem a munkát a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2019 februárjában pályázat útján nyertem el a főigazgatói tisztséget. Vagyis elemi matematika: lejár az öt év. A fenntartó minisztérium annak rendje és módja szerint tehát kiírta az új mandátum elnyeréséhez szükséges pályázatot

– írta, hozzátéve: a pályázat nyitott, tehát aki megfelel a feltételeknek, jelentkezhet.

„A magam részéről ugyanazt vallom, amit szűk öt évvel ezelőtt is elmondtam minden érdeklődő médiumnak: ha valaki jobb pályázatot tesz le az asztalra, mint szerénytelenségem, akkor én leszek az első, aki beáll mögé és támogatja, mert azzal csak nyer a magyar irodalom és a magyar kultúra. És ez a legfontosabb“ – áll a szövegben.