2023.10.11 9:04
Olvasási idő 0:39
Szécsi Krisztián

Felszínre hozták a Titan utasainak maradványait

KÖZÉLET TENGERALATTJÁRÓ TITAN TITANIC

A tragédia feltehetőleg június 18-án történt, viszont a kemény környezeti tényezők miatt csak most tudták az emberi maradványokat kiemelni.

Az amerikai parti őrség szerdán kiadott közleménye szerint a roncsok kiemelését és elszállítását a Titan névre keresztelt 6,7 méter hosszú jármű titánból készült zárózsilipjének felszínre hozásával befejezték. Az emberi maradványokat nagy körültekintéssel emelték ki a búvárhajó belsejéből, majd orvosszakértők szállították el, írja az MTI.

A kiemelést mintegy 3800 méter mélységben, a Titanic roncsaitól 500 méterre végezték. A mostoha körülmények miatt az egész folyamat körülbelül három hónapot vett igénybe, hiszen a legelső maradványokat már július elején, alig pár héttel a tengeralattjáró mélytengeri robbanása után felhozták a felszínre. 


A Titan mélytengeri búvárhajó történetét, tragédiáját az egész világ végigkövette. A magántulajdonban lévő tengerkutató vállalkozás, az OceanGate járműve valószínűsíthetően június 18-án, merülés közben a mélytengeri nyomás miatt roppanhatott össze nem messze az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaitól – az expedíció alapvetően is a hajó maradványait járta volna körbe.

Kiemelt tartalom
Magával vitte a Rubik-kockáját, világrekordra készült a Titan tengeralattjárón elhunyt tinédzser Magával vitte a Rubik-kockáját, világrekordra készült a Titan tengeralattjárón elhunyt tinédzser 2023.6.26 10:25

A fedélzeten tartózkodó mind az öt utas, köztük az OceanGate vezetője, Stockton Rush azonnal életét vesztette.