2023.6.23 14:27
Olvasási idő 1:08
Kovács M. Dávid

Azonnal életüket veszthették a Titanic roncsai felé tartó tengeralattjáró utasai

TECH-TUDOMÁNY TENGERALATTJÁRÓ TITAN TITANIC

A Titan búvárhajó fedélzetén tartózkodóknak valószínűleg semmi idejük nem volt felfogni, mi történik, hiszen a teljes megsemmisülés a másodperc 1/20-ad része alatt következhetett be.

Csütörtök estére hivatalossá vált, immár a szélesebb nyilvánosság számára is bebizonyosodott, hogy a Titanic-expedícióra induló tengeralattjáró megsemmisült, a Titan búvárhajó utasai pedig életüket vesztették.

Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. Forrás OceanGate Expeditions / AP / MTI

Az OceanGate vállalat után az amerikai parti őrség is megerősítette, hogy a tengeralattjáró kapitánya és négy utasa meghalt. A roncsokat egy kanadai hajóról távvezérelt víz alatti robot segítségével találták meg csütörtök reggel alig 500 méterre a Titanic roncsának orrától, közel négy kilométer mélyen.

Ebben a mélységben nagyjából 400-szor akkora nyomás nehezedik a járművekre, mint a tengerszinten. Az előzetes szakértői vélemények szerint egy apróbb szakadás a hajó szénszálaiban súlyos szivárgást eredményezhetett, ami a jármű azonnali berobbanását válthatta ki az extrém nyomás alatt – írja az Insider.

Kiemelt tartalom
Tényleg látnokok írják minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozatát? – 6 alkalom, amikor a Simpson család megjósolta a jövőt Tényleg látnokok írják minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozatát? – 6 alkalom, amikor a Simpson család megjósolta a jövőt 2023.7.15 9:06

Stefan Williams, a Sydney-i Egyetem tengeri robotika professzora szerint amennyiben a a nyomáskamra összeroppant, olyan, mintha egy kisebb bomba robbant volna a fedélzeten. Vagyis a merülés közben bekövetkező implózió következtében az összes biztonsági berendezés tönkremehetett.

Ahogy a 24.hu cikke részletezi: az implózió lényegében a robbanás ellentéte, vagyis ahelyett, hogy a belső nyomás kifelé mozogna, a külső nyomás befelé áramlik.

Guillermo Söhnlein, az OceanGate egyik alapítója szerint a fedélzeten lévők valószínűleg nem szenvedtek sokáig. A Naval History Magazine szerint a berobbanás azonnal szétrántotta a hajót, a teljes megsemmisülés a másodperc 1/20-ad része alatt következhetett be, túl gyorsan ahhoz, hogy a tengeralattjárón tartózkodó emberek felfogják, mi történik.

A Titan fedélzetén öten tartózkodtak, köztük Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású, Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, az 1912-ben elsüllyedt Titanichoz többször szerveztek már látogatásokat, az OceanGate Expeditions az időjárási tényezőktől függően akár évente többször is szervez utakat az Új-Fundland partjaitól 700 kilométerre található hajóroncshoz. Egy ilyen mélytengeri út nagyjából 85 millió forintba kerül fejenként.