2023.6.29 10:47
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Kiemelték a Titanic közelében felrobbant tengeralattjáró roncsait, emberi maradványokra bukkantak

ÉLETMÓD TITAN TITANIC

Az amerikai parti őrség arról számolt be, hogy emberi maradványokat is találtak a Titanicot felfedező tengeralattjáró roncsai között.

Emberi maradványokat találtak a Titan nevű tengeralattjáró roncsaiban – derül ki a BBC cikkéből. Az amerikai parti őrség helyi idő szerint szerda reggel emelte ki a partra a búvárhajó maradványait egy Odysseus nevű robot segítségével. 

A mentőalakulatok 10 napja dolgoztak azon, hogy megtalálják és azonosítsák a Titan hollétét, amelyről pár napja derült ki, hogy egy meghibásodás miatt robbanhatott be csaknem 4000 méter mélyen. A fedélzeten lévő öt utasnak szinte ideje sem volt felfogni a robbanást, amely a másodperc 1/20 része alatt következett be. A megtalált maradványokat (a búvárhajó orrát és oldalának egy részét) a kanadai parti őrség telephelyére szállították, jelenleg amerikai orvosszakértők vizsgálják a hajó roncsait, amelyben az előzetes hírek szerint emberi maradványokat is találtak. 

„Még mindig sok munkát kell elvégezni annak érdekében, hogy megértsük a Titan katasztrofális pusztulásához vezető tényezőket, és segítsünk abban, hogy hasonló tragédia ne ismétlődhessen meg”

– nyilatkozta a parti őrség Tengeri Vizsgálati Testületének elnöke, Jason Neubauer kapitány. A búvárhajó június 18-án ereszkedett le a Titanichoz, másfél órával az indulás után azonban elveszett a hajóval való kommunikáció, a robbanás valószínűleg a magas nyomás és a szerkezet hibája miatt következett be.