2023.10.3 14:11
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

A mesterséges intelligencia újra lecsap: fogászati biztosítást adnak el Tom Hanksszel, csak épp a színész jóváhagyása nélkül

TECH-TUDOMÁNY MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TOM HANKS

Ez egyébként is érzékeny téma most Hollywoodban.

Tom Hanks vasárnap az Instagram-oldalán közölte: semmi köze ahhoz a reklámhoz, amely az ő arcával árul valamiféle fogászati biztosítási terméket, a reklámban szereplő alak pedig nem ő, hanem a mesterséges intelligenciával létrehozott verziója. 

„Vigyázat!!“ – szólítja fel követőit Hanks, aki egy képet is megosztott, amelyen a fiatalabbnak tűnő mása látható, és feltételezhetően ebből a reklámból származik. 

A videót azóta is keresi a nemzetközi sajtó, de nem találták meg sehol.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Tom Hanks (@tomhanks) által megosztott bejegyzés

Az, hogy mesterséges intelligenciával hozzák létre színészek képmásait, egyébként is Hollywood egyik legforróbb témájává vált az utóbbi időben, mivel ez az egyik oka a folyamatban lévő színészsztrájknak.

A mesterséges intelligencia sokkal egyszerűbb és olcsóbb CGI-használatot tesz lehetővé, így olyan színészek alakításait tudják vászonra vinni, akikkel soha egy percet sem forgattak. A SAG-AFTRA, azaz a színészek szakszervezete azzal érvel, hogy a stúdiók a technológiát arra akarják használni, hogy a színészi állásokat megszüntessék digitális képmásokat készítve, ezeket pedig méltányos díjazás nélkül örökké használhatják.

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Tom Hanks a The Adam Buxton Podcastban már korábban is beszélt arról, hogy a technológia által könnyen lehet, hogy még a halála után is „játszani fog“ majd filmekben. A színészi játék lehet, hogy nem lesz ugyanolyan, de Hanks szerint ez nem biztos, hogy érdekelni fogja a tömegeket.

Kétségtelen, hogy az emberek meg fogják tudni mondani [hogy valódi színészt látnak-e], de a kérdés az, hogy érdekelni fogja-e őket. Biztos vannak, akiket nem, akik nem fognak elhatárolódni ettől

– mondta Hanks, aki szerint lehetett erre számítani, elég, ha a 2004-es Polar Expresszre gondolunk, ahol irdatlan mennyiségű adatot felhasználva formálták olyanra a karaktereket, hogy kiköpött másaik legyenek a színészeknek.

Tom Hanks karaktere a 2004-es Polar Expresszben Forrás Warner Bros