2023.10.3 14:11
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

A mesterséges intelligencia újra lecsap: fogászati biztosítást adnak el Tom Hanksszel, csak épp a színész jóváhagyása nélkül

TECH-TUDOMÁNY MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TOM HANKS

Ez egyébként is érzékeny téma most Hollywoodban.

Tom Hanks vasárnap az Instagram-oldalán közölte: semmi köze ahhoz a reklámhoz, amely az ő arcával árul valamiféle fogászati biztosítási terméket, a reklámban szereplő alak pedig nem ő, hanem a mesterséges intelligenciával létrehozott verziója. 

„Vigyázat!!“ – szólítja fel követőit Hanks, aki egy képet is megosztott, amelyen a fiatalabbnak tűnő mása látható, és feltételezhetően ebből a reklámból származik. 

A videót azóta is keresi a nemzetközi sajtó, de nem találták meg sehol.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Tom Hanks (@tomhanks) által megosztott bejegyzés

Az, hogy mesterséges intelligenciával hozzák létre színészek képmásait, egyébként is Hollywood egyik legforróbb témájává vált az utóbbi időben, mivel ez az egyik oka a folyamatban lévő színészsztrájknak.

A mesterséges intelligencia sokkal egyszerűbb és olcsóbb CGI-használatot tesz lehetővé, így olyan színészek alakításait tudják vászonra vinni, akikkel soha egy percet sem forgattak. A SAG-AFTRA, azaz a színészek szakszervezete azzal érvel, hogy a stúdiók a technológiát arra akarják használni, hogy a színészi állásokat megszüntessék digitális képmásokat készítve, ezeket pedig méltányos díjazás nélkül örökké használhatják.

Kiemelt tartalom
Kim Kardashian és Kanye West házassága véget ért, de az ügyvédeik kitálaltak – ezek az HBO Max szeptemberi újdonságai Kim Kardashian és Kanye West házassága véget ért, de az ügyvédeik kitálaltak – ezek az HBO Max szeptemberi újdonságai 2023.9.5 16:42

Tom Hanks a The Adam Buxton Podcastban már korábban is beszélt arról, hogy a technológia által könnyen lehet, hogy még a halála után is „játszani fog“ majd filmekben. A színészi játék lehet, hogy nem lesz ugyanolyan, de Hanks szerint ez nem biztos, hogy érdekelni fogja a tömegeket.

Kétségtelen, hogy az emberek meg fogják tudni mondani [hogy valódi színészt látnak-e], de a kérdés az, hogy érdekelni fogja-e őket. Biztos vannak, akiket nem, akik nem fognak elhatárolódni ettől

– mondta Hanks, aki szerint lehetett erre számítani, elég, ha a 2004-es Polar Expresszre gondolunk, ahol irdatlan mennyiségű adatot felhasználva formálták olyanra a karaktereket, hogy kiköpött másaik legyenek a színészeknek.

Tom Hanks karaktere a 2004-es Polar Expresszben Forrás Warner Bros