2023.9.27 14:48
Olvasási idő 1:32
Maier Péter

Lehet, hogy az e-cigi miatt gyakrabban leszel beteg? – Meglepő infókat közölt egy új tanulmány a vépelésről

TECH-TUDOMÁNY DOHÁNYZÁS

Az e-cigi megzavarja az emberi test fehérvérsejtjeinek kétharmadát kitevő neutrofileket, amelyek az immunrendszer fontos részét képezik.

Az e-cigaretta – nikotinnal vagy anélkül – megbéníthatja a szervezet immunsejtjeit, erre a megállapításra jutott egy, a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban közzétett tanulmány.

A vépelés megzavarja a neutrofileknek nevezett első vonalbeli immunsejtek működését, amelyek az emberi szervezetben található fehérvérsejtek 50-80 százalékát teszik ki. A tudóscsoport úgy állapította meg mindezt, hogy olyan emberek véréből nyertek ki neutrofileket, akik soha nem dohányoztak vagy e-cigiztek. Ezt követően ezeket a sejteket 40 slukknak tették ki – nikotinnal és anélkül egyaránt –, ami egy alacsony napi küszöbértéket jelent.

Valamiért az e-cigi nem számít kínos dolognak az utóbbi években, sőt Forrás Unsplash

A neutrofilek mindkét csoportban túléltek, de „megrekedtek“, aminek következtében nem tudták megvédeni a szervezetet a külső fenyegetésekkel szemben. Nem voltak képesek hatékonyan mozogni, és nem tudták ellátni a szokásos védelmi funkcióikat.

Érdekes módon a nikotint nem tartalmazó likvidek gőzei ugyanolyan negatív hatással voltak, mint a nikotinosokéi

– magyarázza Aaron Scott vezető szerző, a Birminghami Egyetem légzéstudományok docense.

A tudósok megállapították, hogy ennek egyszerű magyarázata van: amikor az e-cigaretta gőze kapcsolatba került a neutrofilekkel, az F-aktin nevű fehérjekomplex feleslegesen felhalmozódott a neutrofilek belsejében, és megakadályozta a mozgást. Egy normális neutrofil sejtben az aktin hálózatba rendeződik át, hogy segítse a sejtet az alakváltoztatásban, lehetővé téve számára, hogy a vérből a sérülés helye felé mozogjon.

A rendszeresen vépelő embereknél tehát nagyobb lehet a légúti megbetegedések – akár tüdőgyulladás – kockázata. A kutatók megjegyzik, hogy ezek az eredmények „jelentős aggodalomra adnak okot“, és figyelmeztetnek a hosszú távú e-cigarettázás veszélyeire.

"Bár az e-cigaretta segít a dohányosoknak leszokni a hagyományos cigarettáról, adataink kiegészítik a már meglévő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az e-cigaretta messze nem ártalmatlan" – mondta Aaron Scott.

Nem először írunk erről:

Kiemelt tartalom
Nagyon úgy néz ki, hogy a vépelés károsabb az immundrendszerre, mint azt gondoltuk volna Nagyon úgy néz ki, hogy a vépelés károsabb az immundrendszerre, mint azt gondoltuk volna 2023.2.6 17:34

Az e-cigaretták az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak, különösen a fiatalok körében. Azonban napról napra újabb bizonyítékok jelennek meg arra vonatkozóan, hogy hosszú távú negatív egészségügyi következményei lehetnek.

Poker Face S01 E02 Forrás Evans Vestal Ward/Peacock via Getty Images

Idén például egereken végzett kutatásokból az derült ki, hogy az aeroszol belélegzése – még kis dózisban is – drasztikusan károsíthatja a tüdőt sejt- és molekuláris szinten. A kísérletben az e-cigarettafüst belélegzése tüdőgyulladást és az immunválaszért felelős fehérvérsejtek túltermelését okozta.

Kiemelt tartalom
8 lépés, amivel jó eséllyel örökre megszabadulhatsz a rossz szokásaidtól 8 lépés, amivel jó eséllyel örökre megszabadulhatsz a rossz szokásaidtól 2024.3.16 10:29

Franciaországban legutóbb az eldobható e-cigarettákat tiltották be. A francia miniszterelnök, Élisabeth Borne szerint ezek rossz szokásokat alakítanak ki a fiatalok körében, mert „kapudrogot jelentenek a dohányzáshoz“, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az ízesítésük mennyire vonzó lehet a fiatalok számára.

Közben több más európai ország is fontolgatja ezeknek a termékeknek a betiltását, Belgium nem engedélyezi az online értékesítést, Németország pedig betiltotta az ízesített e-cigiket.