2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Maier Péter
2023.2.6 17:34
Olvasási idő  0:41

Nagyon úgy néz ki, hogy a vépelés károsabb az immundrendszerre, mint azt gondoltuk volna

Egy új kutatás szerint az e-cigi is komoly veszélyeket rejt magában.

Maier Péter
2023.2.6 17:34 Olvasási idő  0:41
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Egy friss tanulmány szerint komoly károkat okozhat az immunrendszer számára a vépelés. A kutatás során 8-12 hetes egereket raktak e-cigire, négy hétig naponta háromszor, és az eredmények még az általuk vártaknál is veszélyesebb képet mutattak.

 

„Még ha nem is látunk hatalmas károsodást a tüdőben, elég jelentős változásokat vettünk észre, amelyek a jövőbeli betegségek kockázatát jelezhetik“ – mondja Carolyn Baglole, a tanulmány egyik társszerzője. A egerek teste tüdőgyulladásra és molekuláris károsodásra utaló jeleket mutatott, ami azt jelenti, hogy a füst megváltoztatta az információk DNS-ből történő „olvasásának“ módját.

 

Poker Face S01 E02 Forrás: Evans Vestal Ward/Peacock via Getty Images

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a vépelés sebezhetőbbé teszi a szervezetet a gyulladásos vagy autoimmun betegségekkel – például tüdőfibrózis vagy lupus – szemben, és nagyobb kockázatnak teszi ki az embereket krónikus tüdőbetegség vagy akár tüdőrák szempontjából. Ezek a kockázatok amiatt merülnek fel, mert a tüdő neutrofiljeinek, azaz a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejteknek a túlzott növekedését idézheti elő az e-cigizés.

 

A tudósok szerint tehát jobb, ha kerüljük a füstölés ezen formáját, de jelen ismereteink szerint a két rossz közül még mindig a vépelés jelent kisebb kockázatot, mint a dohányzás.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: vice.com Thumbnail:  Unsplash
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra