2023.9.19 12:11
Olvasási idő 1:03
Masszi-Rigó Csilla

Hamarosan megnyílik az első, humanoid robotokat tömegesen előállító gyár az Egyesült Államokban

TECH-TUDOMÁNY EGYESÜLT ÁLLAMOK MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ROBOT

Az amerikai Agility Robotics az oregoni Salemben nyit gyárat, ahol a Digit nevű humanoid robotokat állítják majd elő. A RoboFab nevű üzemben évente több mint 10 ezer robot készülhet majd.

A világ első humanoid robotokat gyártó gyárát építi meg az Agility Robotics. Az amerikai cég hamarosan megkezdi a RoboFab építését.

A cég neve még 2020-ban robbant be a köztudatba Digit névre keresztelt robotjukkal, amelyet eredetileg a kimondottan veszélyes és monoton logisztikai munkakörökre alkottak meg, mindössze három év alatt a kis robotember viszont olyan fejlesztéseket kapott, amelyeknek köszönhetően a robot szemet kapott, kifinomultabb lett a mozgása, sőt, még az emberekkel való együttműködés területén is rengeteget fejlődött. 

2020-ban még nem volt feje a Digitnek. Forrás David Becker/Getty Images

A RoboFab megalkotásával az Agility Robotics célja, hogy évente több mint 10 ezer robotot állítson elő. Az üzem az Oregon állambeli Salemben nyitja majd meg kapuit, az előzetes beszámolók szerint 500 embernek fog munkát adni, de a gyártást természetesen a Digitek is segíteni fogják. Bár kulcsfontosságú technológiai bejelentésről van szó, kérdéses, ez lesz-e a világ első, robotokat tömegesen gyártó üzeme, egy júliusi, Sanghajban tartott konferencián ugyanis már a kínai székhelyű Fourier Intelligence is bejelentette, hogy év végén belekezd a humanoidrobot-gyártásba.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Az első ügyfelek már 2024-ben hozzájuthatnak a Digitjeikhez, a megrendeléseket viszont csak az azt követő évben nyitják meg a nagyközönség számára. „Gyárunk megnyitása kulcsfontosságú pillanatot jelent a robotika történetében: a kereskedelmi forgalomban kapható humanoid robotok tömeggyártásának kezdetét” – mondta Damion Shelton, az Agility Robotics társalapítója és vezérigazgatója.

Nagyjából 175 centiméter magas és 63 kilogramm Digit, aki hamarosan az otthonokban is megjelenhet. Forrás Agility Robotics

„Azért találtuk ki a Digitet, hogy megoldjuk a mai munkavállalók olyan problémáit, mint a sérülések, a kiégés, a magas fluktuáció és a betölthetetlen munkaerőhiány, azzal a végső vízióval, hogy lehetővé tegyük az emberek számára, hogy még emberibbek legyenek. Amikor új technológiát építünk a társadalom jobbá tételére, a legfontosabb mérföldkő az, amikor képesek vagyunk a technológia tömeges előállítására olyan méretben, hogy az valódi, széleskörű hatást gyakorolhasson.”