2023.10.4 18:12
Olvasási idő 4:01
Krajnyák Petra

8+1 elragadó granfluenszer, akik garantáltan biztosítják a napi boldogsághormon-adagod

ÉLETMÓD DIVAT FOTOGRÁFIA FOTÓK INFLUENSZER INSTAGRAM KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Cikkünkben az életen át tartó tanulás bajnokait mutatjuk be: olyan tartalomgyártókat és alkotókat, akik fittyet hánynak a sztereotípiákra, és garantáltan beindítják az endorfintermelésed.

Rohamosan nő a Föld lakossága, amely az előrejelzések szerint 2050-re akár 9,7 milliárdra is duzzadhat. Ennek ellenére az elöregedő társadalmak dominálják világunkat, tehát egyre kevesebb gyerek születik, az idősek száma pedig egyre nő, ami a médiában is érzékelhető, ahol már nem csak 10-30 éves arcok köszönnek vissza a ránk. A 81 éves Martha Stewart például a Sports Illustrated címlapjára került, míg a 106 éves hagyományos kalingai tetoválóművész, Apo Whang-Od a Vogue Fülöp-szigeteki címlapsztárja lett. Az internet már nem csak az egyre véknyabb ifjúsági réteg játszótereként szolgál, hiszen egyre több granfluenszer tevékenykedik a közösségi oldalakon.

Apo Whang Od a Vogue címlapján Forrás Vogue

Cikkünkben olyan tartalomgyártókat és alkotókat mutatunk be, akik szembemennek az árral és a nyugdíjasokkal kapcsolatos leggyakoribb sztereotípiákkal, kedves posztjaik garantáltan beindítják az endorfintermelésed.

1. Baddiewinkle

Helen Van Winkle 28 évig dolgozott egy gyárban egészen 62 éves koráig, mielőtt elárasztotta volna a világot vibráló outfitjeivel és színes személyiségével. 85 éves korában dédunokája, Kennedy unszolására kezdte el magát fotózni, majd 2016-ban robbant be a köztudatba Baddiewinkle művésznéven. Nemcsak stílusával, hanem személyiségével is sikerült több mint 3 milliósra dagasztania követőtáborát. Humorát és önbizalmát jól összegzi mottója: „Stealing your man since 1928”. A 95 éves amerikai dédnagymama aktívan kampányol az Instagramon a marihuána legalizálásáért, és eddigi pályafutása során dolgozott már Miley Cyrusszal és Fergie-vel is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Helen Van Winkle (@baddiewinkle) által megosztott bejegyzés

2. DJ SumiRock

Ivamura Szumiko a világ legidősebb aktívan alkotó DJ-je. Az 1935-ben született Ivamura először 77 éves korában kezdett el DJ-zni, miután egy barátja javaslatára beiratkozott egy DJ-iskolába. Mindaddig 50 éven keresztül dolgozott főállásban családi éttermükben, ahol gjozát (pirított-gőzölt gombócot) kínáltak a vendégeknek. Sumirock rockzenével átitatott technót játszik havi kétszer a tokiói Kabukicsó negyedben található Decabarban. A művésznő generációkat egyesít anime főcímdalokkal kevert techno alapú szimfóniáival, de sokszor kísérletezik jazz, illetve francia zenékkel is. Fellépett már Párizsban és Új-Zélandon is, sőt a Netflix Midnight Asia című műsorában is szerepelt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DJSUMIROCK(new account) (@dj.sumirock) által megosztott bejegyzés

3. Nisihata Kunzo

A közösségi médiát is meghódító Botanikus Mester tudása valószínűleg minden növényrajongó számára nélkülözhetetlen. Nisihata abszolút legendának számít a ritka trópusi növények nemzetközi világában, nemcsak Japán, de a világ minden tájáról özönlenek hozzá az emberek a Hjogo prefektúrában, azon belül is Oszaka közelében található hihetetlen édenkertjébe. Ahogy sokan másokat, Nisihatát is a pandémia indította el a hírnév útján, hiszen a karantén alatt minden második ember hobbikertésznek csapott fel, akiknek sürgősen tanácsokra volt szüksége. Nisihata Kunzo organikus művészetét olyan neves márkák ismerték fel, mint a Supreme New York, mellyel egy promóciós kampányban is együttműködött.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

kunzo nishihata (@kunzo_n) által megosztott bejegyzés

4. Nisimoto Kimiko

Nisimoto Kimiko fodrászból lett profi biciklistából avanzsált fotográfussá, és élő bizonyítéka az időtlen, folyamatos, sosem késő megújulásnak és önkeresésnek. 70 évesen kezdett el fotózni, és napjainkban, 94 évesen is aktívan fotózza végtelenül életszerető barátait és önmagát. Brazíliában született, ahol szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, és nyolcéves volt, amikor a nyolcgyermekes család visszatért Japánba, ahol Nisimoto kozmetikát tanult, majd megnyitotta szépségszalonját.


Két öccse hatására kezdett el versenyszerűen biciklizni 22 évesen, és Nisimoto Hitosival kötött házassága után A osztályú sportolóként, 27 évesen vonult vissza. 72 évesen fogott először kamerát idősebbik, művészeti vezető-tervező-grafikus-dizájner fia fotográfiai iskolájában, és azóta is kitartóan készíti bohó képeit.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

西本喜美子 (@kimiko_nishimoto) által megosztott bejegyzés

5. Lance Walsh

Az 56 éves Lance Walsh street style szettjeivel szerzett hírnevet. A háromgyerekes apuka a londoni Berwick utcában tetőtől talpig Supreme-szettben kínálja a zöldségeket és gyümölcsöket. A gyümölcsárus egyedi megjelenésére a fotósok is felfigyeltek, az elsők között Ben Awin, aki a többi divatszakmában dolgozóhoz hasonlóan alapvetően a jól öltözött fiatalságra fókuszál. Az ötvenes éveit taposó Lance Walsh közel 50 ezer követővel büszkélkedhet az Instagramon, és még a Vogue is ódákat zengett a kapucnispulcsi- és usánkakollekciójáról.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lance Walsh (@dinneranddance) által megosztott bejegyzés

6. Iris Apfel

A világhírű lakberendező-üzletasszony a divat egyik összetéveszthetetlen formabontó diktátora, akinek több múzeumi kiállítás, egy művészeti könyv, egy dokumentumfilm és még egy MAC Cosmetics-kampány is fűződik a nevéhez. Mára a divat kezdi elengedni fiatalságmániáját, és ez nem kismértékben a szellemes és ízléses Apfelnek is köszönhető, aki önmagát „a világ legidősebb élő tinédzsereként“ jellemezte.

Kiemelt tartalom
Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között 2 nappal ezelőtt

A New York-i Egyetemen és a Wisconsini Egyetem művészeti iskolájában tanult, majd a Women's Wear Dailynek és Elinor Johnson belsőépítésznek dolgozott, emellett Robert Goodman illusztrátor asszisztenseként is tevékenykedett. Ha ez nem volna elég, férjével, Carl Apfellel elindították az Old World Weavers textilipari céget, amelyet 1992-ig együtt vezettek. És még mindig van hova fokozni karrierje szárnyalását, hiszen kilenc amerikai elnöknek – név szerint Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan és Clinton elnököknek – dolgozott a Fehér Házban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Iris Apfel (@iris.apfel) által megosztott bejegyzés

2005-ben a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum bemutatott egy Apfelről szóló kiállítást Rara Avis (Ritka madarak): A pimasz Iris Apfel címmel, és beszédes, hogy a megnyitón Carla Fendi, Giorgio Armani és Karl Lagerfeld is tiszteletét tette. A Vogue Italia oldalain is szerepelt, és 91 évesen ő lett a Dazed legidősebb címlapsztárja. 2019 januárjában 92 évesen szerződtette le az IMG Models, ami, valljuk be, nem adatik meg bárkinek ebben a korban. 

7. Made with Lau

Chung Sun Lau 1981-ben emigrált a kínai Guangdzsóból New Yorkba, hogy jobb életet biztosítson leendő családjának. Étteremtulajdonos szakácsként lépett apja nyomdokaiba, fia, és egyben későbbi alkotótársa, Randy Lau így már az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot. Csak nyugdíjas éveiben kezdett gasztrotartalmakat gyártani Randy Lau művésznéven. A Made With Lau oldalt a kínai kultúra élő archívumaként indította el gyermekei és unokái számára, hogy sose feledjék el gyökereiket. Nemcsak recepteket, hanem élettörténeteket és életre szóló tanulságokat is megoszt a követőivel.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Made With Lau (@madewithlau) által megosztott bejegyzés

8. Ting Ma

Az 52 éves Ting Ma aktívan küzd az ageism ellen divat-, szépség- és életmód-tartalmaival, melyekben előszeretettel figurázza ki a megkeseredett, elszottyadt ötvenes nők sztereotípiáját. A kétgyerekes anya elmondása szerint hosszú, fáradtságos munkával 40 éves korára sikerült megszeretnie magát, és magabiztosságát egy ránc vagy ősz hajszál sem csorbíthatja. Egyik virális TikTok-videójában így összegzi motivációját:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ting Ma (@tingmystyle) által megosztott bejegyzés

+ Chinatown Pretty

A Chinatown Pretty blogot Andria Lo fotós és Valerie Luu író indították, mellyel – saját bevallásuk szerint – a San Franciscó-i kínai negyed bao- és dimsumkészítő nagymamáinak és nagypapáinak találékonysága, illetve szépsége előtt szerettek volna tisztelegni. Vállalkozásukból nemcsak színes Instagram-profil, hanem könyv is született, amely szívmelengető történetekkel és street style fotókkal mutatja be a San Francisco, Oakland, Los Angeles, Chicago, New York és Vancouver kínai negyedeiben élő időseket.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Chinatown Pretty (@chinatownpretty) által megosztott bejegyzés

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!