2023.9.17 9:20
Olvasási idő 2:21
Szöllősi Anna

Porozitás: Dobj egy hajszálat egy pohár vízbe és megmondjuk, hogyan érdemes ápolni a hajadat!

Porozitás: Dobj egy hajszálat egy pohár vízbe és megmondjuk, hogyan érdemes ápolni a hajadat!
Forrás PEXELS/TIM MOSSHOLDER
DIVAT HAJ HAJÁPOLÁS

A hajporozitás fogalmával akkor találkoztam, amikor belevetettem magam a CGM (Curly Girl Method) loknikat ígérő hajápolási rutinjába. A saját hajamon tapasztaltam meg, hogy tényleg nem mindegy, milyen hajra milyen sampont vagy balzsamot kenünk.

Számos különböző kifejezést és kategóriát használunk a haj egészségének, textúrájának és típusának leírására. A haj porozitása tulajdonképpen a hajszálak nedvfelszívó és nedvmegtartó képességére utal, és három fő kategóriába sorolható: alacsony, közepes és magas. De mit lehet ezzel az infóval mégis kezdeni? Ha tudjuk, milyen hajporozitással rendelkezünk, jobban megérthetjük, hogyan kezeljük és ápoljuk a hajkoronánkat, ami erősebb és egészségesebb fürtöket fog eredményezni. 

Hogyan épül fel a haj szerkezete? 

A porozitás fogalmánál érdemes először tisztázni, hogyan is épülnek fel a hajszálak: három részből áll, a kutikulából, kéregből és velőből. A külső réteg, a kutikula lapos, egymáshoz szorosan kapcsolódó sejtek rétege, amit elhelyezkedése miatt közvetlenül érintenek a külső behatások. Ha a kutikula sejtjeinek kapcsolata meglazul, a haj fénytelen lesz. A középső réteg a kéreg, a hajszál hosszanti irányában sűrűn elhelyezkedő vaskosabb, orsó alakú sejtek halmaza, míg a legbelső réteget, a velőt egymáshoz lazán kacsolódó lágy, keratint képező sejtek alkotják.

Kiemelt tartalom
A Schwarzkopf Gliss márkanagykövete lett Mészáros Lili, a Next Top Model Hungary győztese A Schwarzkopf Gliss márkanagykövete lett Mészáros Lili, a Next Top Model Hungary győztese 2024.6.12 10:37

Ha a kutikulák szorosan záródnak, alacsony porozitású, egészséges hajról beszélünk: nehezen jut be a nedvesség a haj mélyebb részeibe, de nehezebben is távozik, ezért órákig is eltartat, mire ez a hajtípus megszárad. Ha a külső réteg károsodik, lyukacsossá válik, magas porozitásról, azaz károsodott hajról beszélünk: a kutikulák letöredeznek és a keletkezett  réseken keresztül könnyen bejut a haj belsejébe nedvesség, de amilyen gyorsan bejutott, olyan gyorsan is távozik. Ez a hajtípus hamar megszárad, de hamar ki is szárad, ezért nehéz hosszú távon hidratálva tartani.

Forrás GettyImages / ttsz

Károsító tényezők

A haj porozitását nagyrészt a genetika határozza meg, de külső tényezők is befolyásolhatják, például, ha sokat vasaljuk vagy festjük. Mik lehetnek még azok a külső tényezők, amik károsíthatják a hajat? 

 • A haj erős kefélése, gyakori fésülés, 
 • hidrogén-peroxidos szőkítés, 
 • erős zsírtalanító hatású összetevők a samponban (pl. szulfát) fokozott töredezéshez, színvesztéshez és a hajszálak szabad végének felrostozódásához vezetnek, 
 • de akár az UV-sugárzás is okozhat roncsolódást. 
  Forrás GettyImages / Ralf Hahn

Könnyen kiderítheted, milyen típusú a hajad

A haj porozitását az is jelzi, hogy milyen a tapintása, és mennyi ideig tart, amíg megszárad. Létezik egy otthon is elvégezhető gyors teszt: tépj ki egy (termékektől megtisztított!) hajszálat, vagy vegyél ki néhányat a fésűből, és dobd be egy pohár vízbe! Hagyd 5-10 percig állni, majd vizsgáld meg, mennyire süllyedt le!

 • Alacsony porozitás (egészséges): Ha a szál a víz tetején lebeg, akkor valószínűleg alacsony porozitású hajad van. 
 • Közepes porozitás: Ha a haj valahol a pohár közepén lebeg, az közepes porozitású hajat jelez.
 • Nagy porozitás (károsodott): Ha a szál gyorsan lesüllyed az üveg aljára, akkor valószínűleg magas porozitású hajad van.
  Forrás GettyImages / art4stock

A porozitási szintet úgy is tesztelheted, hogy végighúzod az ujjadat egy hajszálon. Az alacsony porozitású haj sima lesz, míg a magas porozitású haj a nyitott kutikula miatt durva és érdes felületű.

Mit kezdjek az eredménnyel?

Alacsony porozitás

 • Az alacsony porozitású haj hajalmos zsírosodni és lelapulni, ezért érdemes szulfátmentes sampont használnod, és a méz, glicerin is jót fognak tenni frizurádnak.
 • Használj fehérjeszegény kondicionálókat, amik könnyebben felszívódnak, és kevésbé valószínű, hogy terméklerakódást okoznának, ellenben érdemes kerülni az olajos termékeket. 
 • A haj hidratálása nagyon fontos, amit hatásosabbá tehetsz, ha a terméket jól belenyomkodod a vizes hajba, és/vagy felmelegíted, esetleg gőzölőt, vagy hősapkát vetsz be. 

Magas porozitású haj:

 • Nehezebb kondicionálókat, pakolásokat is elbír a hajad, amik segíthetnek megtartani a nedvességet. 
 • Elég lehet ritkábban, csak 2-4 hetente sampont használni, a többi alkalommal mehet a „balzsam mosás“ (co-wash.)
 • Használj hővédő terméket, ami megvédi a hajat a hőkárosodástól, emellett kerüld a forró vizet! 
 • Vajat és olajat tartalmazó samponokkal hidratálj, de a regenerálódás is fontos: használj fehérjedús termékeket, például rizsvizet! 
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!