2023.9.5 8:39
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Megtalálták a világ legidősebb élő csirkéjét

ÉLETMÓD REKORD

Peanut most töltötte be a 21-et, gazdája szerint pedig egész nap hangosan kotkodál, ha nem kap áfonyás joghurtot reggelire...

Új Guinness-rekord született, az elismerést pedig ezúttal egy csirke, nevezetesen a világon létező legidősebb élő tyúk, a 21 éves Peanut érdemelte ki. Peanut májusban ünnepelte születésnapját egy michigani farmon, gazdája, Marsi Darwin szerint azonban semmi garancia nem volt arra, hogy Panut akár a csibekort megélje. 

@guinnessworldrecords Oldest living chicken 🐔 Peanut - 20 years 304 days 🇺🇸 #chicken#pets#bantam#guinnessworldrecords♬ original sound - Guinness World Records

Peanut, a csirke 2002-ben látta meg a napvilágot, tojása azonban nem kelt ki időben és a színe is arra utalt, hogy valami probléma van vele, ezért elhagyatottan állt a tyúkólban, a gazda pedig éppen kidobni készült, mikor hirtelen halk csipogást hallott a tojás belsejéből. Mint kiderült, a kis Peanutnak nem fejlődött ki a „tojásfoga”, amellyel át tudta volna rágni magát a tojáson, így végül gazdája figyelme miatt nem végezte a tojás a közeli tóban, ahol a farm teknősei laktak. 

A vén tyúkot gazdája még évekkel ezelőtt költöztette be a házba, így Peanut és szintén koros lánya, a 15 éves Millie is egy, a nappaliban kialakított kényelmes ketrecben élnek, Darwin elmondása szerint azonban a 21 éves szárnya kifejezetten szeret kirándulni, apró termete miatt még gazdája zsebében is elfér, ráadásul emberekkel és állatokkal is jól kijön.