2023.8.29 16:01
Olvasási idő 0:32
Maier Péter

Természetvédelmi győzelem Új-Zélandon: így tért vissza egy kihaltnak hit madárfaj

TECH-TUDOMÁNY ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG

A takahē fajt 1898-ban nyilvánították kihaltnak, most 500-an lehetnek, és a számuk csak növekszik.

Egy kihaltnak hitt új-zélandi madárfaj visszatéréséről számolt be kedden a Guardian. A takahē egy röpképtelen madárfaj, amelyet 1898-ban nyilvánítottak kihaltnak, majd a már amúgy is csökkent populációjukat elpusztította az európai telepesek állatainak, a kecskék, macskák, görények és patkányok érkezése. 1948-ban fedezték fel őket újra, számuk jelenleg 500 körül van, és évente nagyjából 8 százalékkal növekszik.

Kezdetben a természetvédők összegyűjtötték és mesterségesen inkubálták a tojásokat, hogy megakadályozzák a ragadozókat abban, hogy elfogyasszák őket. Amikor kikeltek, a fiókákat a madarak jellegzetes vörös csőrével ellátott zoknibábokat viselő dolgozók etették és nevelték. A Természetvédelmi Minisztérium (DOC) fokozatosan vezette be őket néhány szigeti szentélybe és nemzeti parkba, jelentős befektetéseket fektetve a csapdázásba és a kártevők eltávolításába, hogy megpróbálja megvédeni a madarakat.

A takahē-k rendkívüli állatok, repülni nem tudnak, már-már őskori kinézetűként tartják számon őket, ittlétük a pleisztocén korra nyúlik vissza.

Takahē Új-Zélandon Forrás Hagen Hopkins-Pool/Getty Images