2023.8.24 16:24
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

Ennek nem fogsz örülni, ha idén leszel kollégista

KÖZÉLET EGYETEM LAKHATÁS

Az RTL-nek nyilatkozó hallgatók szerint a kevés kollégiumi férőhely és az elszálló albérletárak miatt akadnak olyan elsőévesek, akik nem kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben, ha nem jutnak megfizethető lakhatáshoz.

Az albérletszezon következő hulláma már javában zajlik, és folyamatosan derül ki, kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatást. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint azonban szűkösek a kollégiumi férőhelyek: a jelenlegi 56 ezer helyből országosan 14 ezer van a fővárosban, holott már a 2017-es kutatásuk is azt mutatta, hogy a kollégiumokba országosan 130–140 százalékos volt a túljelentkezés, és nagyjából 10 ezer új kapacitásra lenne szükség Budapesten ahhoz, hogy kicsit javuljon a helyzet.

Nagyobb lehet a túljelentkezés a kollégiumokba 

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke az RTL-nek elmondta: azt feltételezik, hogy idén a tavalyinál nagyobb lesz a túljelentkezés az egyetemi kollégiumokba, mivel az albérletárak jelentősen elszálltak az elmúlt öt évben, és most sokkal több olyan családról hallani, ahol nem tudnak megfizetni egy átlagos lakást. A kollégiumok iránti kereslet emiatt megugrik, ráadásul idén 28 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, amiből szintén a túljelentkezésre lehet következtetni.

Kiemelt tartalom
New European Bauhaus díjat nyert egy magyar projekt, amely kollektív tulajdonú kollégiummal oldaná meg a fiatalok lakhatását New European Bauhaus díjat nyert egy magyar projekt, amely kollektív tulajdonú kollégiummal oldaná meg a fiatalok lakhatását 2 nappal ezelőtt

Aki bejut egy kollégiumba, akár 17 500 forintból is megúszhatja a dolgot, miközben a fővárosban egy átlagos albérletért már havi 240 ezret is elkérhetnek, de egy garzont sem lehet 150 ezer alatt kivenni, és már vidéken sem ritka, hogy a bérleti díj átlépi a 200 ezres lélektani határt.