2023.8.10 15:33
Olvasási idő 1:29
Masszi-Rigó Csilla

A Google és az Universal arról tárgyal, hogyan csinálhatnál akár TE is zenét híres énekesek hangjával

TECH-TUDOMÁNY DEEPFAKE MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ZENE

Mindezt szeretnék etikusan tenni, hogy a dalszerzők és az előadók renoméja se sérüljön.

A mesterséges intelligencia elképesztő sebességgel fejlődik, az avatatlan szemeket és füleket pedig könnyen képes megtéveszteni – erre mindenképpen jó példa volt az az április eset, amikor derült égből egyszer csak megjelent a „Heart On My Sleeve” című Drake x The Weeknd szám, amihez mint kiderült, egyik előadó sem járult hozzá sem engedéllyel, sem saját hangjával. Az eset elég nagy port kavart, több mint 600.000 felhasználó streamelte alig néhány nap alatt, amíg végül az Universalnak nem sikerült eltávolítania felvételt az online platformokról. 

Áprilisban egy hamis Drake dal okozott komoly fejtörést a Universalnak. Forrás Harmony Gerber/Getty Images

Bár az eset lehetne elrettentő is, a Universal Music Group és a Google a napokban kezdett tárgyalásokat folytatni arról, hogyan lehetne engedélyezni a deepfake zenék megalkotását és használatát úgy, hogy az a valódi előadóknak is megérje. A Financial Times híre szerint a tárgyaló felek egy olyan rendszer kifejlesztésében reménykednek, amely lehetővé tenné a nyilvánosság számára, hogy bárki saját, hivatalosan engedélyezett deepfake dalokat hozzon létre. Jelenleg a deepfake zenecsináló programokat gépiesített tanulási programokkal képzik ki, hogy engedély nélkül utánozzák az énekesek hangját, az új rendszerrel azonban maguk az előadók és dalszerzők dönthetnének arról, hozzájárulnak-e a hamis dalok megalkotásához. Ez önmagában persze senkinek nem érné meg, az új „eszközzel” létrehozott dalok jogdíjat generálnának a mimizált művészeknek és más szerzői jogtulajdonosoknak. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között 2024.5.10 17:53

A már korábban említett április Drake-dal kapcsán a Universal Music Group felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző zenei platformoknak mekkora felelőssége van abban, hogy „megakadályozzák szolgáltatásaik olyan módon történő használatát, amely kárt okoz a művészeknek”. Mára, pontosabban legutóbbi közleményében azonban az UMG azt is lenyilatkozta, hogy a cég igenis használja üzleti tevékenységében a mesterséges intelligencia által alkalmazható eszközöket, májusban még egy partnerség is megköttetett az Endel nevű, személyreszabott hanganyagokat gyártó céggel (egy olyan vállalat, amely alvást, relaxációt és koncentrálást segítő hanganyagokat generál mesterségesen).  

A felröppent hírek szerint ugyan a zenészek és a dalszerzők egyaránt kompenzálva lennének a mesterséges intelligencia által gyártott dalokkal, az ötletelésnek (amely még igen korai szakaszban van) már most vannak ellenzői és támogatói is. A Warner Music vezérigazgatója, Robert Kyncl szerint a megfelelő keretrendszer támogatná az előadókat, szerinte azonban bőven lesznek olyan zeneszerzők, akik nem fogják nevüket és engedélyüket adni a mesterséges intelligencia használatához, és ez rendben is van. Korábban Grimes nyilatkozott arról, hogy ő szívesen élne a lehetőséggel és adná a hallgatók kezébe hangját a megfelelő jogdíjak kifizetésének fejében.