2023.9.3 9:52
Olvasási idő 2:02
Kremmer Magdi

Ilyen az, amikor ma túl messzire megy a humor – Ezért nem röhögünk már a szexista és kirekesztő poénokon

Ilyen az, amikor ma túl messzire megy a humor – Ezért nem röhögünk már a szexista és kirekesztő poénokon
Forrás Netflix
TÁRSADALOM HUMOR

Hogy bármin lehet-e viccelődni, megosztó kérdés: vannak, akik szerint a humor lényege, hogy elvegye az élét a komoly dolgoknak és ebbe minden beletartozik, míg mások szerint van az a bizonyos határ, amit nem léphetünk át, akkor sem, ha viccnek szánunk.

Imádom a Gen Z humort. Szerintem kevés olyan szórakoztató dolog van, mint azok a szarkasztikus, abszurd és sokszor saját magukat kifigurázó mémek és TikTokok, amikkel a fiatal felnőttek teszik színesebbé az internetet. A Z generáció a humort egyfajta megküzdési stratégiakánt használja és sokszor úgy érezni, hogy nincs olyan téma, amit nem tudna viccessé tenni ez a korosztály. A klímaváltozás, a gazdasági válság, a covid, az életkezdeti nehézségek és a mentális problémák mind kifogyhatatlan forrásai az (ön)ironikus vicceknek. És bár ezek sokak szemében érzékeny témák, ez a generáció egy dolgot ritkán csinál: nem nevet mások kárára. 

@theluznavarro Gen Z funny as hell tbh. #shrek#genz#millennialsoftiktok#materialgworl#MakeItGucci#SephoraLipLooks♬ original sound - edsheeransgingerpub3s 😘🤪

 

Nagyon szeretem a klasszikus, újságokban található keresztrejtvényeket, de amennyire imádom kitölteni a válaszaimmal a kis négyzeteket, annyira el tud borzasztani a megoldásokból összeolvasható „poén”. A legtöbb keresztrejtvényes vicc vagy a nőkön vagy valamilyen kisebbségen csattan, a mellettük ábraként megjelenő karikatúrák pedig szintén gyakran problematikusak.

Kiemelt tartalom
A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus 2024.4.13 10:19

De nemcsak a keresztrejtvények vannak tele megkérdőjelezhető poénokkal, a régi vicc könyvek és magazinok nagy népszerűsége részben a “disznó vicceknek” és a rasszista vagy épp antiszemita poénoknak volt köszönhető. Bár számomra ez a fajta humor egyáltalán nem elfogadható, örök vita tárgyát képezi, hogy meddig lehet elmenni a viccekkel.

Gyakran felmerülő téma ez, aminek kapcsán sokszor úgy tűnik, hogy az idősebb és a fiatalabb generáció ellentétes nézeteket vall. Míg a boomerek szőke nős és zsidó vicceken nevelkedtek, a milleniálok és a gen Z számára ezek a poénok ma már sokkal inkább problematikusak, mintsem humorosak.

Emiatt pedig sokan a fiatalok túlzott píszíségét kritizálják és azzal érvelnek, hogy „ha valamiről nem lehet viccelni, az már régen rossz.” És persze azzal, hogy „ezek csak viccek”, amiket nem kell komolyan venni.

A régi viccek nem feltétlenül működnek ma is, vannak viszont örökérvényű poénok. Forrás Balázs-Piri Balázs, Ludas Matyi újság

Ezekkel a poénokkal azonban az a nagyon nagy probléma, hogy megerősítik a sztereotípiákat és előítéleteket. Ha rasszista vagy szexista poénokon nevetünk, úgy teszünk, mintha a különböző kisebbségi csoportokat érintő társadalmi egyenlőtlenségek nem létezőek vagy jelentéktelenek lennének. Azzal, hogy a többségi társadalom egy tagjaként valamilyen marginalizált csoporton viccelődünk, fenntartjuk a poén forrását képező hatalmi különbségeket.

Ahogyan nem csinálunk viccet egy barátunk problémáiból, vagy nevetünk egy haverunk kárára, úgy nem oké azon viccelődni, ha valaki roma, zsidó, fogyatékossággal él vagy homoszexuális.

Sokan úgy gondolják, hogy a viccek lényege, hogy elvegyék a témák komolyságát és élét, és bár bizonyos helyzetekben valóban lehet humorral oldani a feszültséget, nem minden esetben oké poénosra venni a figurát. A szexizmus, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a homofóbia fennálló problémák, amelyek világszerte milliók életét keserítik meg – ezekről viccelődni olyan, mintha nem vennénk komolyan a problémákat és nem ismernénk el az érintettek élményeit.

Kiemelt tartalom
 Imádunk röhögni a nyomorunkon – A 9 legcinikusabb magyar Instagram-oldal, amit nem lehet megunni Imádunk röhögni a nyomorunkon – A 9 legcinikusabb magyar Instagram-oldal, amit nem lehet megunni 2022.12.11 15:03

Ha legközelebb valaki olyan poént mond, ami szerinted nem okés, vagy nem értesz vele egyet, kérdezz vissza: „bocsi elmondod mégegyszer?” vagy „mi volt a vicc? nem értem…” A viccmesélő valószínűleg maga is rájön, hogy nem volt olyan vicces, amit mondott, ha el kell magyaráznia, hogy a poén mások elnyomásán alapul. Végső soron annyi más dolgon lehet még nevetni.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!