2023.8.21 16:17
Olvasási idő 3:57
Szöllősi Anna

„Az 50 faktoros fényvédő hatása nem erősebb, mint a 30-asé“ – A szakember szerint ezek a tévhitek és ökölszabályok fényvédelemnél

„Az 50 faktoros fényvédő hatása nem erősebb, mint a 30-asé“ – A szakember szerint ezek a tévhitek és ökölszabályok fényvédelemnél
Forrás YouTube / Paramount / Agyő, nagy ő!
ÉLETMÓD BŐRÁPOLÁS FÉNYVÉDELEM NAPOZÁS

Mit takar, hogy hány faktoros a fényvédő, miért fehér a naptej vagy hogyan sminkeljünk úgy, hogy közben ne kelljen aggódnunk a bőrünk idő előtti öregedése miatt? Dr. Kuroli Enikőt kérdeztük.

Néhány hete átjött hozzám az egyik barátnőm, és megkérdezte, hol tartom az arcra való fényvédőmet. Én néztem, mint Rozi a moziban, ugyanis az elmúlt 23 évemet úgy éltem le, hogy az egyetlen fényvédő, amit ismertem, a fehér, csucsogós naptej volt. Egy kő alatt élek? Lehet. Rosszat tettem a bőrömnek azzal, hogy elhanyagoltam? Egészen biztosan. Az eseten felbuzdulva megkerestem a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika főorvosát, Dr. Kuroli Enikő bőrgyógyászt és patológust, hogy senki se 60 évesen, a ráncokat (vagy neadjisten a melanomát) nézegetve kapjon észbe, hogy mennyire nagy szerepe is van a fényvédelemnek. 

Minden naptej fényvédő, de nem minden fényvédő naptej

2023-ra már a fényvédő készítmények típusának, textúrájának végtelenül széles skálája áll rendelkezésünkre, naptej, krém, spray, hab, fluid vagy permet formájában. Az, hogy milyen fényvédőt választunk, nagyban függ a bőrtípustól: létezik például száraz, zsíros, és pigmentfoltos bőrre ajánlott készítmény is. A szakértő szerint nem érdemes a fényvédőkön spórolni, és ajánlott ismert márkájú, prémium minőségű patikai készítményt vásárolni.

Miért lesz egyes termékektől fehér a bőrünk?

Dr. Kuroli elmondta: a fizikai fényvédőktől fehér lesz a bőr, ugyanis így verik vissza a fényt – ez a fajtája a fényvédelemnek mondhatni elavult, és mára már főleg gyerekeknek ajánlott. A kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe és elnyelik a napsugarakat, a gyártók pedig egyre inkább ezt preferálják, mert arra törekednek, hogy ne látszódjon a bőrön a fényvédő készítmény.

Forrás IMDB / BBC Film / Aftersun

Hiába kentem magam 30 faktoros naptejjel a szebb szín reményében 

Az SPF (Sun Protection Factor) a fényvédőkön azt jelzi, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a Nap ellen, a bőr felszínén 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva. Egy termék SPF számának meghatározásához felmérik, hogy mennyi UV (döntően UVB) sugárzás szükséges a leégés kialakulásához napvédővel, és anélkül egy adott egyén esetében. Például a II-es bőrtípusú ember (szőke haj, világos bőr, kék/zöld szem) fényvédő nélkül 5-10 perc alatt égne le, ezt a számot meg kell szorozni a fényvédő SPF számával: egy 50-es faktorszámú krémmel maximum 500 perc az, amit a napon tölthet. 2 óránként, illetve fürdőzés után a fényvédőt meg kell újítani, a hatás kialakulásához pedig 30 perccel a napon való tartózkodás megkezdése előtt kell felvinni a fényvédőt a bőrre. A fényvédő optimális mennyisége nagyjából 7 teáskanál/test, és érdemes olyat válaszani, amik UV-A és UV-B ellen is hatékonyak.

Summa summarum: az 50-es faktorszámú fényvédő hatása nem erősebb, mint a 30-asé, csak tovább tart. Tehát tök fölösleges volt éveken át 30 faktoros naptejjel kenni a bőröm a strandon, abba a hülyeségbe ringatva magam, hogy ettől aztán tutira csokibarna lesz a színem...

Használjuk okosan a Napot!

Dr. Kuroli a kérdésre, hogy a boltba leszaladhatunk-e fényvédő nélkül, azt válaszolta: ha a nyári hónapokban 11 és 15 óra között 5-10 percnél többet tartózkodunk a napon, mindenképp ajánlott fényvédő készítmény, vagy egyéb fényvédelem (napszemüveg, kalap, bőrünket takaró könnyed ruházat). Kora reggel vagy késő délután erre nincs szükség; az ilyenkor érkező napsugarak már kellemesek és nem égetnek.

Kiemelt tartalom
„12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ – A szolárium káros, de az sem mindegy, hány éves vagy „12 perc során annyi UV dózis éri a bőrt, mint egy nap alatt a Balatonnál“ – A szolárium káros, de az sem mindegy, hány éves vagy 2023.2.9 14:43

A szakértő mindenkit arra int, hogy használjuk okosan a Napot! Elmondta: tévhit, hogy a D-vitamin képződéséhez szükséges UV-B sugarakat csak a déli órákban lehet „felvenni”, erre inkább a reggeli és a délutáni órákban kerítsünk sort. 

Forrás YouTube / Fox / Family Guy

Ősszel és télen nem égsz le, de a bőröd attól még öregszik  

Az őszi-téli hónapokban a mindennapokban nem kell leégéstől tartanunk, de a Napnak ekkor is van ereje, bár alacsonyabb az UV-index, a bőr korai öregedéséért felelős UV-A sugarak ekkor is érik a bőrünket. Aki tehát minél tovább szeretné bőrének fiatalságát megőrizni, az ezekben a hónapokban is használjon fényvédőt. Dr. Kuroli szerint a fényvédelem ősszel és télen a nyárihoz hasonló jelentőségű a hegyekben, magaslaton – például síeléskor – mivel az UV-sugárzás ott akkor is erős, sőt, a hó ezt a hatást felerősíti. Emellett fontos, hogy az év hidegebb időszakaiban szájon át szedhető készítmények formájában pótoljuk a D-vitamint.

Na és mi a helyzet a sminkeléssel? 

Oké, hogy a strandon bekeni az ember az arcát naptejjel, de mit csináljunk, ha más kemikália is van a bőrön, smink formájában? A szakértő szerint ajánlott fényvédővel kombinált nappali arckrémet, vagy olyan (világosabb és sötétebb tónusú, ill. száraz vagy zsíros bőrtípusra szánt) alapozót választani, amit fényvédő készítményekkel kombinálnak. Miután az arcunkra felvittük a készítményt, egy széles karimájú kalappal a szabadban, kültéri program esetén még fokozhatjuk is a fényvédelmet, a smink tartósságát.

Nagyobb a kár, mint néhány kínkeserves nap 

Egy átstrandolt, naptej nélküli nyaralásnak sajnos nemcsak néhány kínkeserves nap lehet a következménye; ha nem használunk fényvédőt, annak lehet azonnali és késői hatása is.

Akut hatásaként tartják számon a bőr leégését; az első fokú napégés egy bőrpír, a másodfokú napégés hólyagképződéssel jár a bőrön (fontos, hogy ne szúrjuk ki a hólyagokat, mert nagy a felülfertőződés veszélye.) Vonuljunk fedett, árnyékos helyre, hűtsük, terítsünk vizes lepedőt a megégett felületre, langyos vízben való, többszöri zuhanyzás hatékony lehet, illetve bevethetjük a patikákban kapható, hűsítő „after sun” készítményeket, amik adnak egy kis megnyugvást a bőrnek. Ha fejfájás, kettőslátás, hányinger, szédülés lép fel, akkor forduljunk orvoshoz!

A szakértő hangsúlyozza: jusson eszünkbe, hogy a bőr nem felejt! Az elszenvedett napégések számával együtt nő annak a kockázata is, hogy a bőrünkön rosszindulatú daganat alakul ki.

Ez utóbbi a fényvédelem elmulasztásának késői következménye: az ismétlődő leégések következtében a bőr úgynevezett bazálsejtes karcinómája, a laphám karcinóma és a melanoma kialakulásának kockázata is nő. Legveszélyesebb az utóbbi, mivel nagy az áttétképző hajlama, tehát a daganatsejtek a nyirokerek vagy vérerek útján belső szervekbe is eljutnak.

Kiemelt tartalom
Semennyire sem védjük a bőrünket a naptól, pedig a fényvédelem ma sokkal fontosabb, mint gondolnánk Semennyire sem védjük a bőrünket a naptól, pedig a fényvédelem ma sokkal fontosabb, mint gondolnánk tegnap 15:15 -kor

A megelőzésnek nagy jelentősége van, mert – bár az áttétes melanoma kezelése nagy sikerrátát mutat és sokkal több lehetőség van rá, mint korábban – mégis az a legszerencsésebb, ha a melanoma ki sem alakul, vagy korai stádiumban felismerésre kerül. Akinek sok, szabálytalan kinézetű anyajegye van, világos a bőrtípusa, családjában előfordult a melanoma, évente javasolt szűrővizsgálaton megjelenni, de nagyon fontos a bőr önvizsgálata is. Vannak, akik ragtapasszal leragasztják az anyajegyeiket napozáskor, strandon, ez bizonyos fokig valóban védelmet jelent, de Dr. Kuroli szerint fontos az egész bőrt védeni a leégéstől, és akkor az anyajegyek is biztonságban vannak. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!