2022.11.20 15:54
Olvasási idő 1:36
Szöllősi Anna

18 órás műszak és megalázó fizetés: nagy árat fizetnek a Shein gyárak munkásai az ötfontos pólókért

18 órás műszak és megalázó fizetés: nagy árat fizetnek a Shein gyárak munkásai az ötfontos pólókért
Forrás Instagram / Shein
DIVAT DIVAT FAST FASHION

Sajnos nem meglepő, de ismét megerősítést nyert, hogy a Shein elképesztően kizsákmányoló és etikátlan körülményeket teremt a munkásai számára.

A világ legnagyobb fast-fashion vállalata, a Shein több milliárd fontot keres azzal, hogy naponta több ezer terméket dob piacra addiktív weboldalán, és azokat olcsóbban adja el, mint bárki más. 

Embertelen körülmények, megalázó fizetés

A Channel 4-en debütáló Untold: Inside the Shein Machina című dokumentumfilm durva részleteket tár fel: a Shein gyár alkalmazottai napi 18 órás műszakokban robotolnak, egy pihenőnapot kapnak havonta, ha pedig hibáznak, veszélybe kerül az amúgy is megalázó napi fizetésük kétharmada.

A Sheint 2008-ban alapították, majd jelenlegi működési formáját 2017-ben kezdte meg. 2021-re a világ vezető, kizárólag online forgalmazó divatcégévé vált, és világszerte egyre népszerűbbek lettek a termékei: legnagyobb felvevőpiaca az USA és Latin-Amerika, de Európában, köztük Magyarországon is egyre nagyobb ruháikra a kereslet. A Sheint 2022 áprilisában 100 milliárd fontra becsülték, ami körülbelül a Zara és a H&M értéke együttvéve.

A Shein termékei általában műszálból készülnek, és tökéletesen belepasszolnak a „kínai ruha“ sztereotípiába. A cég hírhedt szuperalacsony árairól: a weboldalon például külön részleget szentelnek azoknak a daraboknak, amiket 99 pennyért, vagy még annál is olcsóbban szerezhetünk be.

Kiemelt tartalom
A Gucci megmentője és a Valentino örököse: bemutatjuk Alessandro Michele forradalmi éveinek eddigi legimpozánsabb munkáit A Gucci megmentője és a Valentino örököse: bemutatjuk Alessandro Michele forradalmi éveinek eddigi legimpozánsabb munkáit 2024.4.9 19:28

Az alacsony árak már alapból gyanúsak, és semmi jót nem sejtetnek; becslések szerint a Shein gyáraiban naponta akár 10 000 új terméket gyártanak le a munkások éhbérért. A dokumentumfilm szerint a Kínában található gyárakban dolgozók legfeljebb havi 500 fontot (kb. 237 ezer forint) visznek haza 500 ruha előállításáért, míg mások nem is kapnak alapfizetést, helyette 0,27 jüant - 15-16 forint - fizetnek nekik darabonként. 

A vásárló felelőssége 

Bár a piszkosul olcsó termékek csábítóak lehetnek, a vásárlás összege csak a vállalat dolgozóinak további kizsákmányolását finanszírozza. Ráadásul a fast fashion a klímaváltozás egyik legnagyobb hunyója: a globális kibocsátás körülbelül 10 százaléka az iparágnak tulajdonítható. Egy olyan cég, mint a Shein duplán felelős az olcsó, rossz minőségű termékeik puszta mennyisége miatt; a ruhák a fél világot bejárják, a silány minőség miatt pedig maximum néhány alkalmat élnek meg. A legtöbb visszaküldött termék szintén a szeméttelepen végzi, mivel ez még mindig olcsóbb megoldás, mintha újra forgalomba hoznák őket.

Nem ez az első eset

A Shein botrányaitól nem először hangos a sajtó: a Public Eye nevű svájci érdekvédelmi csoport tavalyi jelentése szerint a Guangzhou-i telephelyeken dolgozó alkalmazottak egy része heti 75 órás munkaidőben dolgozik, ami majdnem két teljes műszaknak felel meg. Ez nemcsak a kínai munkajoggal megy szembe, hanem a Shein etikai kódexének „követelményével“ is, miszerint a beszállítóknak észszerűen kell megszervezniük a munkaidőt. A Shein által 2021-ben auditált 700 beszállító 83 százaléka közepes vagy gyenge teljesítményt nyújtott, és korrekcióra szorult.  

(Via Dazed)