2023.7.5 14:20
Olvasási idő 0:48
Szécsi Krisztián

LOL, a Földnek lett egy új holdja?

TECH-TUDOMÁNY ASZTEROIDA ASZTRONÓMIA ŰRKUTATÁS

Még április 1-jén jegyezték be hivatalosan az égitestet.

A csillagászok egy új aszteroidára bukkantak, mely a Földdel együtt kering a nap körül, így gyakorlatilag akár holdnak is tekinthetjük. Ahogy arról a LiveScience is írt, a 2023 FW13 nevű égitest keringése nagyon hasonlít bolygónkéhoz, ám a Föld csak minimálisan befolyásolja pályáját.

Az űrszikla körülbelül három terepjáró méretével azonos, átmérője 15 méter, pályája pedig 14 millió kilométeren belül található. A számítások szerint időszámításunk előtt 100 óta kísérhet minket, szóval nagyjából 2100 éve. Csak, hogy fejben is helyre rakjuk a dolgokat. A nagybetűs Hold átmérője 3474 km, keringése pedig a hozzánk legközelebbi ponton 364 ezer km.

Még márciusban észlelte elsőként egy Adiren Coffinet nevű francia csillagász, majd rá nem sokkal két obszervatórium is megerősítette az égitest jelenlétét, így pedig április 1-jével hivatalosan is bejegyzett aszteroidáról van szó.

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

Amúgy fun fact, de nem ez az egyetlen aszteroidaholdunk, azaz kvázi-holdunk. A Kamo'oalewát még 2016-ban fedezték fel, s bizonyos teóriák szerint lehet, hogy a Hold egy nagyobb darabja csupán.