2023.7.7 14:28
Olvasási idő 2:29
Szöllősi Anna

A no wash mozgalom az új menő – Ezért nem mossák egyre többen a ruháikat

A no wash mozgalom az új menő – Ezért nem mossák egyre többen a ruháikat
Forrás Unsplash / Micaela Parente
DIVAT FARMER NO WASH TREND

A no wash mozgalom tagjai abban hisznek, hogy a ruhákat kevesebbet, vagy egyáltalán nem kellene mosni, időt, pénzt és energiát spórolva. A dolog nem újkeletű: a hithű farmertulajdonosok például évtizedek óta mellőzik a gépi tisztítást.

Minden a farmerrel kezdődött

A hippikorszak ikonikus farmerjeit még nem kezelték vegyileg, és a 60-as években még minden darab „raw denimnek“, vagyis nyers farmernek számított. A legtöbb farmertulajdonos egyáltalán nem mosta a ruhadarabot, ami használat során idomult a viselőjéhez, ezért mindegyik egyedinek számított. A nyers farmerek reneszánszukat élik, ami mindenképp előremutató trend: sokkal kevésbé környezetterhelőek, mint a mára széleskörben elterjedt, „gyárilag koptatott“ farmerek, a mosás mellőzésével pedig a vízfogyasztást is minimalizálhatjuk. 

Kiemelt tartalom
Így született az örökzöld ruhadarab, amit mindenki imádott, az iskolákban mégis betiltották Így született az örökzöld ruhadarab, amit mindenki imádott, az iskolákban mégis betiltották 2022.12.5 11:42

Mondhatjuk tehát, hogy a no wash mozgalom első követői a farmerrajongók voltak, a csoport mára pedig egy globális közösségé nőtte ki magát, és eseményeket is szerveznek: az Indigo Invitationalon a résztvevők egy évig viselik ugyanazt a nyers farmert mosás nélkül, és folyamatosan dokumentálják a létrejött, egyedi fakulási mintákat – mivel az anyag a mosószertől és a víztől puhává válik, a kontrasztos alakzatok elérésének kulcsa a mosás kerülése. 

 Az Indigo Invitational társalapítója, a Budapesten élő Bryan Szabo a BBC-nek elmondta: 

Bár korábban a munkásosztályra és a lázadásra asszociáltunk a farmer szó hallatán, ezek mára elhalványultak. A közösségünket összeköti a farmer iránti rajongás. 

A nyers farmer viselői más tisztítási praktikákat kénytelenek bevetni: gyakori, hogy kiteszik szellőzni egy szeles, napos placcra, áttörlik egy nedves ruhával, mások pedig a fagyasztásban hisznek. A Levi's vezérigazgatója, Chip Bergh korábban maga is beszélt arról, hogy tíz évig nem mosta ki kedvenc, 501-es Levi's farmerét, nehogy elkoptassa az anyagot. A fagyasztás viszont szerinte egy városi legenda, ami nem eltávolítja, hanem csak hibernálja a kórokozókat. 

A Levi's hivatalos ajánlása szerint 10 viselés után kéne kimosni a farmert, így 75 százalékkal csökkenthetnék a fogyasztói fázis szén-dioxid-kibocsátását.

Más motivációk 

Bár Szabo szerint a farmeres közösség tagjait inkább esztétikai okok vezérlik, mintsem a fenntarthatóság, sokan vannak, akik környezetvédelmi szempontok vagy a rezsiköltségek visszaszorítása miatt gondolták újra a mosási szokásaikat, de még a női és férfi fogyasztóknál is mások lehetnek a motivációk. 

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

Mac Bishop, a Wool & Prince ruházati cég alapítója szerint egészen máshogy kell még a  férfiakat és a nőket is megszólítani a téma kapcsán: a férfiaknál a „kényelemre és minimalizmusra“ helyezik a hangsúlyt, ami különösen jól rezonál azokkal a fogyasztókkal, akik amúgy sem szerettek mosni. Bishop szerint a társadalmi konvenciók miatt, és mert évszázadokon át szexista mosodai reklámoknak voltunk kitéve, a nők kevésbé fogékonyak arra, hogy ne (vagy ritkábban) mossák a ruháikat, és kutatások is alátámasztották, hogy náluk a környezetvédelem hatékonyabb érv volt.

Forrás LG Canada / Twitter

Meg kell találni az egyensúlyt

Mark Sumner, a Leedsi Egyetem fenntartható divattal foglalkozó tanára úgy gondolja, hogy az egyik legrosszabb dolog, amit egy ruhával tehetünk a tartósság szempontjából, az a túl gyakori mosás, hiszen idő előtt elszakadhat, összemehet és kifakulhat. Bár szerinte a környezet szempontjából a ruhamosás gyakoriságának redukálása a helyes döntés, nem támogatja a mosás teljes kiiktatását az életünkből. 

Nem arról van szó, hogy soha, semmit nem moshatunk ki, mert „tönkre tesszük vele a bolygót“, hanem az egyensúlyt kell megtalálni. 

– mondta Sumner a BBC Culture-nek, hozzátéve: szerinte orvosi és higiéniai okokból is fontos a ruhák mosása (például az ekcémás embereknél így elkerülhető az irritáció), illetve az emberek önbecsülése miatt is, „hogy ne érezzék magukat rosszul, mert piszkosak vagy büdösek.“

Biztos, hogy nincsen bevált recept arra, milyen gyakran kéne mosnunk, mivel mindannyian más-más mosási hőmérsékletet, programot, és különböző szín- és anyagkombinációkat használunk, így a legjobb megközelítés itt is a rugalmasság, és a tudatosság.  

Ha a ruháknak nincs szaga, akkor ne fáradj a mosással. Ha kimosod őket, legyél tisztában azzal, hogyan tudod ezt a leghatékonyabb módon csinálni.

A szakember azt javasolja, hogy mossunk alacsonyabb hőfokon, amivel nemcsak energiát spórolhatunk, hanem rengeteg időt is, hiszen a túl hosszú és gyakori ruhamosás órákat emészt fel az ember életéből. És bármennyire is foglalkoztat valakit a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, az ember ideje sem a legutolsó dolog.