2023.6.27 14:41
Olvasási idő 1:53
Kremmer Magdi

Csiganyáltól a bálnahányásig– Kozmetikumok, melyek igazán extrém alapanyagokból készülnek

ÉLETMÓD KOZMETIKA

Biztos neked is rengeteg sminked, skincare-cuccod, kozmetikumod van. De tudod, hogy milyen összetevőket rejtenek ezek a termékek?

Az arc-, bőr- és testápolás virágkorát éli. Lehetetlen lenne összeszedni azt a végtelen mennyiségi kozmetikumot, sminket, skincare terméket, amit megvásárolhatunk a szépségünk érdekében. A gyártók próbálnak folyton újabb és újabb ötletekkel előrukkolni, ez pedig ahhoz vezet, hogy nincs olyan dolog a világon, amit még ne próbáltak volna a kozmetikai iparban felhasználni. Összeszedtük nektek a legfurcsább és legőrültebb dolgokat, amikkel találkozhatsz az arckrémed, a sminked vagy épp a parfümöd összetevői között.

Csiganyál 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

COSRX Official (@cosrx) által megosztott bejegyzés


 

Ha valaki néhány évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy baromi sok pénzért csiganyálat veszek majd és azzal kenegetem este az arcomat, valószínűleg kinevetem. Azonban ahogyan jobban megismerkedtem a skincare világával, a csiganyálba is beleszerettem és beépítettem a napi rutinomba. A népszerű koreai márka, a Cosrx csiganyálas termékei itthon is felkapottak, mivel tényleg csodát tesznek az arcbőrrel. A csiganyál kiváló hidratáló és regeneráló hatással is bír. A Cosrx termékei mind cruelty freek, így nem kell aggódnod, a csiguszoknak baja esik arckrémed miatt.

Méhméreg 


A Benton szintén egy ismert és kedvelt koreai skincare márka, ők a csiganyálat egy kis méhméreggel is feldobták. A márka Snail Bee termékei mind tartalmaznak apitoxint, azaz a méhek mérgét. Ez a színtelen, keserű anyag azért népszerű a kozmetikában, mert megtalálható benne egy hialuronidáz nevű enzim, ami bőrvédő és gyulladáscsökkentő hatású.

Bálnahányás 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Dior Beauty Official (@diorbeauty) által megosztott bejegyzés

Gondolom tudod, hogy mi az az ámbráscet. De tudod mi maga az ámbra, amiről a nevét kapta? Ez egy olyan anyag, amit az ámbráscetek időről időre felöklendeznek. Ez a furcsa, viaszos állagú anyag a parfümgyártók számára baromi értékes, kilója 10-15 millió forint is lehet. Az ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapja, mivel meggátolja, hogy az illat elszálljon, így az ámbrát tartalmazó parfümök sokkal később veszítik el illatukat, mint más termékek.

Madárürülék

Bizony, még madárürülék is van egyes kozmetikumokban. Forrás GETTY IMAGES

A gésák különleges szépségápolási szokásai világszerte ismertek és kedveltek. Az egyik legfurcsább szépítkezési gyakorlatuk valószínűleg a madárürülékből készített arcpakolás volt. A gésák a fülemüle fertőtlenített guanóját kenték az arcukra annak hámlasztó hatása miatt. Bár ma már számtalan, az ürüléktől nagyon messze álló hámlasztót kaphatunk, a gésa arcpakolás a luxus spa-kban még mindig népszerű.

Halpikkely

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

OPI (@opi) által megosztott bejegyzés

Ha van gyöngyházfényű körömlakkod, csillogós szemhéjpúdered vagy fényes highlightered könnyen lehet, hogy te is a halaknak köszönheted a ragyogó sminkeket és körmöket. A halpikkelyből kinyert guanin gyakori összetevője a csillogós kozmetikai termékeknek, mivel az gyöngyházfény-hatást kelt.

Pézsma

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

CHANEL (@chanelofficial) által megosztott bejegyzés

A pézsma egy állati eredetű illatszer, amit bizonyos állatfajok hímjei a prosztatájukban termelnek. A pézsmaállatok a különleges illatnak köszönhetően tudják felismerni egymást és természetesen a párválasztásban is fontos szerepet játszik, hogy kinek van erősebb illata. Ma is rengeteg népszerű parfüm tartalmaz pézsmát, ami elvileg minket is vonzóvá, ellenállhatatlanná tesz.