2023.6.19 15:57
Olvasási idő 1:12
Maier Péter

Ő az a fiatal ukrán srác, aki eladta a Minecraft-szerverét, hogy a pénzből házat vehessen édesanyjának

Ő az a fiatal ukrán srác, aki eladta a Minecraft-szerverét, hogy a pénzből házat vehessen édesanyjának
Forrás IGDB
TÁRSADALOM UKRAJNA

Egy skóciai bentlakásos iskola diákja, Maksim Gavrylenko a kollégiumi szobájából üzemeltetett, majd drágán eladott egy Minecraft-szervert. Az abból szerzett pénzből házat akar venni az édesanyjának, akinek az ukrajnai háború miatt nincs hova mennie.

Nemrégiben írta meg a cseh REFRESHER annak az ukrán fiúnak a történetét, aki egy Minecraft szerver eladásából keresett annyi pénzt, hogy most házat tervez venni az édesanyjának. A 17 éves Maksym Gavrylenko a Lomond School nevű bentlakásos iskola diákja, a koliszobjában üzemeltetett egy Minecraft-szervert, amibe a világ minden tájáról be lehetett csatlakozni.

A 17 éves fiú elmondta, nagyon büszke arra, hogy szenvedélyét nyereséges vállalkozássá tudta alakítani, és azt tervezi, hogy ezt elsősorban édesanyjának hálálja meg, akinek a háború miatt el kellett hagynia az otthonát.

Az összes belefektetett óra, amit ezzel a projekttel töltöttem, megérte most, hogy vehetek neki egy darab földet.

– mondja Maksym, akinek édesanyja jelenleg Portugáliában tartózkodik barátainál, de azt tervezi, hogy a fia közelében telepszik le. A család többi tagja a háború sújtotta Ukrajnában maradt.

Hobbiból üzlet

Maksim Gavrylenko Forrás Lomond School

A projekt eredetileg csak a szórakozásról szólt Maksym számára, és egyáltalán nem számított arra, hogy üzlet lesz belőle. „Soha nem gondoltuk, hogy valódi üzleti lehetőséggé fejlődik a projekt, de a bátyám segítségével – aki technológiával foglalkozik –, illetve az iskola támogatásával bátorítást kaptam, elkezdtük tervezni, hogyan lehet mindebből pénzt csinálni“ – mondta a tinédzser.

Kiemelt tartalom
Amikor kívül nem tágasabb: kik akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és miért nem olyan egyszerű, mint gondolnánk? Amikor kívül nem tágasabb: kik akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és miért nem olyan egyszerű, mint gondolnánk? 2024.2.4 10:56

Maksym 2021-ben költözött Ukrajnából Skóciába, és 1000 fontért (körülbelül 435 ezer forintért) vásárolt egy alig használt Minecraft-szervert. A következő években barátaival átalakította azt, és elkezdett sokkal több játékost vonzani, egyben a szerver értéke is nőtt. A siker akkor jött el, amikor sikerült egy nagyvállalat figyelmét is felkelteni, hogy megvásárolja a szerót.

Folytatni akarja az üzletet

Az első siker után Maksym úgy döntött, hogy mélyíti a tudását: több brit, illetve nemzetközi egyetemre is jelentkezett, hogy üzleti menedzsmentet tanuljon.

„Nem tudom, mit hoz a jövő, de mindig is érdekelt az üzleti élet“ – mondja a Helensburgh-i iskola diákja. A Lomond School igazgatónője, Johanna Urquhartsi szerint „a Lomond Schoolban mindenki nagyon örül Maksym eredményeinek“, és nincs kétsége afelől, hogy nem ez lesz az ukrán fiú utolsó sikere vállalkozóként.