2023.6.13 16:34
Olvasási idő 2:34
Szöllősi Anna

A silver fox örök trend, de ma már nemcsak az Adoniszok szexik – Így változtak a férfiideálok az évek során

A silver fox örök trend, de ma már nemcsak az Adoniszok szexik – Így változtak a férfiideálok az évek során
Forrás GettyImages / Westend61
TÁRSADALOM SZÉPSÉGIDEÁL TREND

Az idők során nemcsak a nőideálokról alkotott képünk változott, hanem az is, hogy az aktuális kor milyen férfit talál szépnek. De miért és mitől lesz a társadalom szerint egy férfi jóképű vagy kívánatos, főleg, hogy a szépség elvileg relatív?

Az elmúlt évtizedekben a nyugati férfiideál ikonjai hallatán Brad Pitt vagy Leonardo DiCaprio juthatott eszünkbe, de a nagy márkák is egyre inkább felfogják a sokszínűség reprezentációjának fontosságát, a film- és divatvilág diverzebbé válik, nagyobb teret engedve másfajta esztétikának, de bizonyos archetípusok még így is örökéletűek tudnak maradni. 

Nem csak az Adoniszoknak áll a világ

Bár a női plus size modelleknek évről évre nagyobb a létjogosultsága, gondoljunk csak Lizzóra vagy Ashley Grahamre, a férfi plus size modellek kevésbé vannak reflektorfényben, a TikTok és egyéb közösségi médiás platformok térhódításával azért a „formabontó“ férfitest is gyakrabban képviselteti magát, mint a social media fénykora előtt. A testpozitív aktivista és brit modell, Ben James, aki 2019-ben részt vett a Simply Be ruházati márka kampányában, és dolgozott a Ted Bakerrel és az Asosszal is, korábban elmondta: „Szeretném, ha az iparág tovább fejlődne, és a divatipar különböző, nem konvencionális testformákat használna.“

Miért nem lehet „apatestünk“ egy illatkampányban, vagy főszerepünk egy filmben? A hangsúlynak el kell mozdulnia ezektől a természetellenesen elért fizikumokról, amit maguk a színészek is alig tudnak fenntartani.

@ben_jjames Changing the narrative one rep at a time 🦍 #malemodel#fitness#plussize♬ original sound - Ballislife

Az „igazi férfi“ már nem feltétlen heteró és nagyon kigyúrt

Alexander Edmonds, az Edinburgh-i Egyetem antropológia professzora a BBC Culture-nek elmondta, hogy a rabszolgaság és a gyarmatosítás öröksége miatt a mindenkori szép ember mintaképe a fehér, nyugati ember volt, de az elmúlt évek áttörést hoztak, és globális társadalmi változás indult el, részben például a Black Lives Matter mozgalom miatt, és egyre többször látni afroamerikai vagy ázsiai szupermodelleket a nagy divatlapok címlapjain is.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

A fiatalabb generációk számára már nem feltétlen a kockáshasú, 190 centiméter magas, borostás ember az álomférfi, a Z generáció körében egyre gyakrabban válnak androgün modellek és énekesek bálványokká.

Forrás Instagram / BTS

Jó példa erre a dél-koreai K-pop műfajának és képviselőinek sikere, ami erősen beszivárgott a popkultúrába: a BTS tagjai például előszeretettel sminkelik magukat vagy viselnek extrém frizurákat, ami a konvencionális, nyugati normákat nézve kiverné a biztosítékot, de a stílus mára már bőven kap reprezentációt a mainstream médiában is. Hasonló progresszivitásra jó példa lehet itthon a Carson Coma, akik simán belebújnak a koncerten egy szoknyába – a jelenségről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.  

Kiemelt tartalom
Szabadságot a heréknek is? – Egyre többen rokkolják a rokolyát, avagy divat lett a férfiszoknya Szabadságot a heréknek is? – Egyre többen rokkolják a rokolyát, avagy divat lett a férfiszoknya 2023.3.14 16:36

A mediterrán típus és a silver fox örökzöld

A romantikus filmek által is éltetett „tall, dark, handsome“ (magas, sötét és jóképű) hármasa a növekvő sokszínűség ellenére is a felszínen tudott maradni, gondoljunk csak a 365 nap netflixes produkció színészére, az olasz Michele Morrone-re; a film 2020-ban az egyik legnézettebb lett a platformon.

Michele Morrone Forrás 365 nap / IMDB / Netflix

A fenti jelzők együttesét először az 1900-as évek elején kezdték el használni Európában, majd az 1920-as évekre eljutott Hollywoodig is, ahol Rudolph Valentino testesítette meg az archetípust, de igazából már Michelangelo reneszánszkori Dávid-szobra is beleillhetne a képbe. 

Kiemelt tartalom
A csendes luxus nemcsak a divatban, hanem az építészetben is nagyot megy A csendes luxus nemcsak a divatban, hanem az építészetben is nagyot megy 2024.4.16 18:53

Szintén nehéz letaszítani a trónról a silver fox, vagyis ezüstróka típust, mint Pierce Brosnan vagy George Clooney, és az idősebb, sármos férfiakat is talán egyre sűrűbben szerepeltetik reklámkampányokban vagy kifutókon, úgy mint Anthony Varrecchiát, Wang Deshunt (aki „Kína legdögösebb nagypapájaként“ híresült el), Ron Jack Foleyt vagy Lono Brazilt. A tendencia mindenképp tekinthető jónak abból a szempontból, hogy az életkor már nem kizáró tényező: az elmúlt évtizedekben láttuk, ahogy a média sztárjai, a legmenőbb fiatalok is megöregedtek, és relevánsak tudtak maradni. 

Wang Deshun a 2015/2016-os kínai Fashion Weeken Forrás GetttyImages / Quan Yajun

 A mesterséges intelligencia szerint így néz ki a tökéletes férfi és nő 

2023. júniusában milyen cikk az olyan, amiben egyszer sem le írjuk, hogy mesterséges intelligencia??! Néhány héttel ezelőtt a „tökéletes férfit és nőt“ is megalkották AI-val, a Midjourney, a Dall-E 2 és a Stable Diffusion képgenerátorokkal. A projekt egy étkezési zavarokkal foglalkozó csoporthoz köthető, akik arra akartak rávilágítani, hogy az eredmények nagyrészt irreálisak, főleg, ha azt nézzük, hogy a közösségi média inspirálta fotók sokkal szexuálisabb töltetűek, mint azok, amik a világhálón talált összes fotón alapultak. A The Bulimia Project publikációja szerint az AI által megalkotott tökéletes férfit még mindig sötét szem, izmos test és markáns arccsont jellemzi, míg a nőket oliva bőr, barna szem, szőke haj és karcsú alak. 

Forrás The Bulimia Project