2023.6.2 14:26
Olvasási idő 2:49
Somogyi Marci

Mihez kezdjen magával ilyenkor egy NFL-rajongó? – Az amerikai foci európai szárnypróbálgatásai

Mihez kezdjen magával ilyenkor egy NFL-rajongó? – Az amerikai foci európai szárnypróbálgatásai
Forrás Eric Alonso / Getty Images
SPORT AMERIKAI FOCI NFL

Ezen a hétvégén egy magyar csapat, a Fehérvár Enthroners is megkezdi a szezont az ELF európai amerikaifutball-ligában, ami jó apropót ad arra, hogy áttekintsük, hogyan alakult az elmúlt időszakban a sportág élete a kontinensünkön.

Egy amerikaifoci-rajongó számára ez az egyik legunalmasabb időszak az évben. Az offseason kellős közepe, amikor már túlvagyunk a drafton, az egyetemi friss játékosok börzéjén, még nem kezdődtek el az edzőtáborok, szóval – ahogy mondani szokás – ilyenkor még a fű sem nő. Amerikában ilyenkor mindenki az NBA és az NHL playoffra koncentrál. De nézzük, mi a helyzet Európában!

A rég elfelejtett európai próbálkozás

Talán már kevesen emlékeznek arra, hogy az NFL-nek még Európában is volt egy ligája. A cél az volt, hogy a holtszezonban is legyen valami izgalom, teszteljék az új szabályokat, kipróbálják az új bírókat, és nem utolsó sorban fejlesszék a játékosokat. Kezdetben Németország, Spanyolország, Hollandia és Anglia voltak a résztvevő országok, a tőkét pedig főként az amerikai FOX csatorna biztosította, mégpedig a közvetítési jogokért cserébe.

A liga azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, anyagi szinten legalábbis  semmikép, mivel soha nem tudott nyereséges lenni. Még azzal is megpróbálkoztak, hogy a Barcelona Dragons fuzionált az FC Barcelona focicsapattal, hogy közösen népszerűsítsék a két sportot, de ez sem hozta el a várt sikert. A nézőszámok folyamatosan csökkentek, és a liga odáig változtatgatta a résztvevő csapatokat, hogy végül egyetlen nem németországi érdekeltségű csapat maradt csak. 2007-ben aztán a Hamburg Sea Devils győzelmével le is húzták a rolót.

Cliff Washburn a magasba emeli a World Bowlt a Frankfurt Galaxy és a Hamburg Sea Devils közötti mérkőzés után 2007. június 23-án. Forrás Lars Baron / Bongarts / Getty Images

Visszatekintve mi, európai rajongók azért nagyon nagyon sokat köszönhetünk ennek a próbálkozásnak, hiszen egy addig teljesen ismeretlen, távoli sportot hozott el hozzánk, testközelbe. Az európai liga olyan legendákat adott, mint Kurt Warner, aki kétszer volt alapszakasz MVP, egyszer SuperBowlt nyert, ráadásul a mérkőzés legértékesebb játékosának is megválasztották. De ott volt még Brad Johnson is, aki szintén Superbowl-győztes irányító lett a Tampa Bay színeiben. 

Kiemelt tartalom
Zero to Hero: 5 hatalmas fordítás a sporttörténelemben, amit sose felejtünk el Zero to Hero: 5 hatalmas fordítás a sporttörténelemben, amit sose felejtünk el 2023.5.6 8:54

És a játékosokon kívül egyéb pozitív hatásai is voltak az európai színtérnek, amelyeket a hétköznapi rajongók csak közvetve éreztek. Ilyen például az új szabályok élesben való kipróbálása vagy a játékvezető-utánpótlásképzés. Maga Roger Goodell, az NFL liga komisszárja is elismerte, hogy fontolgatják ennek a formátumnak a felélesztését. A kérdés már csak az, hogyan tudják anyagilag is sikeressé tenni.

ELF: a biztató európai kezdet

A 2020 novemberében elindított European League of Football (ELF) európai amerikaifutball-ligát 9 ország 17 csapata alkotja, és nyár elején indul, így mire elkezdődik az amerikai szezon, addigra nagyjából véget is ér.

Az NFL európai kivonulása óta több országban is saját bajnokságok alakultak, de a színvonal nagyon hullámzó volt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egy ország csak egy-két kiemelkedő csapatot tud kitermelni. Ebből jött az ötlet, hogy egyesítve ezeket a csapatokat alakuljon meg egy közös, magas minőségű profi torna.

A szabályokat tekintve kicsit átalakított NFL-rendszert használnak, kivéve a hosszabbításban, ahol a tengerentúli, egyetemi modellt vették át, vagyis addig küzdenek, amíg valaki nem nyer – nincs döntetlen.

Nagyon fontos megkötés továbbá az egyéb külföldi játékosok alkalmazása. A keret 53 főből áll, ebből csupán négy érkezhet az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból vagy Japánból, illetve ezen felül további hat játékos lehet még külföldi állampolgár – érdekesség azonban, hogy a brazil ligával kötött partneri megállapodás szerint a dél-amerikai ország játékosai nem számítanak külföldinek.

Kiemelt tartalom
Jön A galaxis őrzői utolsó nagy kalandja – a Super Bowlon mutatták be az új előzetest Jön A galaxis őrzői utolsó nagy kalandja – a Super Bowlon mutatták be az új előzetest 2023.2.13 11:13

Ezek a szabályok jól mutatják, hogy egy izgalmas, tudásközpontú ligát szeretnének meghonosítani Európában, ahol nem a pénz dominál, és nem az a csapat ül a trónon, amelyik a legtöbb amerikai csúcsjátékost tudja a keretébe csábítani. Eddig két szezont rendeztek, egyre nagyobb sikerrel, hiszen a bent lévő csapatok névsora csak bővül. 2023-ban hat új csapat érkezett, és már 2024-re is van egy fix új érkező a madridiak személyében.


Érdemes megemlíteni, hogy a Hamburg Sea Devils – amely még a régi NFL Europe-érában nyert bajnoki címet – kétszer is bejutott a döntőbe, de egyik alkalommal sem sikerült diadalmaskodniuk.


További érdekesség, hogy az idei szezonban először hazai érdekeltség is van a bajnokságban. Nem is kicsi, hiszen 2023-tól a Fehérvár Enthroners is az induló csapatok névsorát gazdagítja. A székesfehérvári csapat a 2007-es alakulása óta próbált kitűnni a hazai színtérből, és elsőként lett saját amerikaifoci-pályájuk, a First Field. 2018 óta, mióta feljutottak az HFL-be, az osztrák bajnokságban is elindultak, ahol csodás menetelést követően a legalsó ligából indulva a Divízió I-et is megnyerték, mégpedig egy hibátlan szezont követően.

A Fehérvár Enthroners június 3-án, szombaton, kezdi meg a szezont itthon, a First Fielden. A meccs délután ötkor kezdődik, pár jegy még maradt, ha élőben szurkolnál, de ha nem tudsz ott lenni, akkor is van megoldás, mert az összes meccset közvetíti majd a Network4 valamelyik csatornája, Makával azaz Kun Zsolttal a mikrofon mögött.