2023.6.18 0:24
Olvasási idő 3:27
Szöllősi Anna

„Ha valaki kényelmesen érzi magát, jobban is tud teljesíteni“ – 2023-ban tényleg azt veszünk fel a munkahelyünkön, amit akarunk?

„Ha valaki kényelmesen érzi magát, jobban is tud teljesíteni“ – 2023-ban tényleg azt veszünk fel a munkahelyünkön, amit akarunk?
Forrás IMDB / The Office / Universal Television
DIVAT DRESS CODE HR MUNKAHELY

A papucs és rövidnadrág sok helyen a mai napig tiltólistás, de egyre több munkáltató kezdi belátni, hogy a teljesítményünkre is hatással lehet, ha 30 fokban leolvadunk a székről, vagy egyszerűen csak nem érezzük komfortosnak az irodai dress code-ot.

A #workwear hashtag az Instagramon kábé 3,1 millió megtekintésnél jár, és egyáltalán nem a konvencionális viseleteket sorakoztatja fel. A BBC cikkében megszólaló szakértők és munkavállalók szerint a trendet nagyrészt a járvány során kialakult új munkamódszerek táplálják, beleértve a távmunkát, ahol teljesen elmosódtak a munka és a magánélet közötti határok. Főleg a fiatal dolgozókra jellemző, hogy a hétköznapi fehér ing-fekete nadrág kombó helyett a merészebb, vagy sokszor kényelmesebb darabokat választják, de az idősebb korosztálynál is elindult valami, még ha csak a magassarkút cserélik is edzőcipőre.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Borasification (@borasification) által megosztott bejegyzés

A HR is lazább lett

A téma kapcsán megkérdeztük a Centrál Médiacsoport HR partnerét, Horváth Hajnit, aki szerint az öltözködési szabályok szigorú betartatása egyre ritkább, mivel a munkahelyek is kezdik felismerni annak az előnyeit, ha az emberek az önkifejezés eszközével tudnak élni az irodában is. 

Forrás Horváth Hajni, a Centrál Médiacsoport HR partnere

Szerintem a munkavállalóra nézve biztosan pozitív dolog, hogy nincsen keretek közé szorítva, és megválaszthatja, mit vesz fel. Nem kell a fizetésének egy részét az irodai dress code miatt erre fordítania, másrészt pedig, ha valaki kényelmesen érzi magát az öltözékében, jobban tud teljesíteni és azonosulni a cégkultúrával.

Nem mindegy, milyen a munkahelyi környezet

Hajni szerint nagyon vezetőség- és iparágfüggő, hogy hol, mit és meddig engednek meg. Bár fontos az önkifejezés, nekünk is éreznünk kell, hogy mi az, amit a buliba felvennénk, az irodába viszont már nem, és teljesen mást viselhetünk irodai környezetben is, mint amikor mondjuk egy külsős partnerrel tárgyalunk.

Kiemelt tartalom
„Az irodisták nem születnek, csak kilépnek a liftből „Az irodisták nem születnek, csak kilépnek a liftből" – Irodai mémoldalak, amiktől garantáltan jobban fog menni a GDP-lapátolás 2024.1.29 17:17

„Fontos, hogy milyen képet adsz magadról és a cégről, milyen benyomást keltesz, mert munkavállalóként a cég arca is vagy. Nálunk nagyon sok egyéniség van, és azt gondolom, számukra fontos, hogy megmutathassák magukat ezen a módon is.“

Előfordulhatnak persze kirívó esetek: volt olyan, hogy valaki fehér zokni-papucsban jött be dolgozni, és felment ebben akár a vezérigazgatóságra is, felé jeleztük, hogy ezt inkább ne. A spagettipánt, vagy ha kirívó dekoltázs, kivillanó has, túl rövid nadrág már feszegeti a jóízlés határait, szerintem akkor érezni kell, hogy mi az, ami már túl sok.

Mint mondja, a cégen belül nincsenek öltözködésre vonatkozó, írott szabályok, a média iparág kreatív jellegéből fakadóan soha nem is nagyon voltak. Hajni szerint voltak viszont időszakok, amikor a vezetők megkövetelték például fejlesztői vonalon, hogy nyáron ne rövidnadrágban és trikóban járjanak be a munkavállalók dolgozni, de azóta ez sokat változott és lazult.

Mindy Kalin (Kelly Kapoor) és B. J. Novak (Ryan Howard) nemcsak szereplői, írói is voltak a sorozatnak. Forrás IMDB / Universal Television

„Nyilván más dolog megérkezni egy állásinterjúra, mint a mindennapokban együtt dolgozni. Több olyan kollégánk, akik nagy multicégtől jöttek, tipikus business standard outfitben érkeztek hozzánk, ahogy ott szokás volt, és hétről hétre lehetett látni, ahogy integrálódnak a szervezetbe és ezzel az outfitjük is változik. Szerintem jó érzés lehetett, hogy sokkal lazább öltözködést engedhetnek meg maguknak."

A Covid sok mindent megváltoztatott

Hajni szerint a Covid a munkahelyi viseletet is átalakította, amikor a kollégák egy része két éven át pizsamában és melegítőben dolgozott a kanapéról. Ő maga például tudatosan ment szembe a belekényelmesedéssel, és az öltözetével is harcolt az ellen, hogy összefolyjon az élettere a munkával. 

Kiemelt tartalom
A karcsúság igazságtalan gazdaságtana – Ezért jársz jobban, ha vékony vagy A karcsúság igazságtalan gazdaságtana – Ezért jársz jobban, ha vékony vagy 2023.8.16 16:58

„Sokat változott, hogyan jelenünk meg a kamera mögött, vagy élőben. Például, amikor én online interjúzom, mindig felöltözöm, kisminkelem magam, és úgy ülök oda a kamera mögé, ahogy az irodába is bemennék. Ez ad az egésznek egy keretet: ha egy melegítőnadrág lenne rajtam, a magánszférámon lenne a fókusz, ha viszont felveszem azt a csinosabb ruhát, úgy érzem, megadom a módját, amit magam miatt, a cég miatt és a másik fél miatt is fontosnak tartok.“

Hogyan „kéne“ kinézni egy állásinterjún? 

Hajni szerint sokszor az állásinterjúkat is lazábbra veszik a munkavállalók: már nem úgy mennek a dolgok, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és az is belefér, ha farmerben jövünk interjúzni. 

„Legyél csinos, de nem kell belefeszülni, inkább érezd magad kényelmesen. Mindegy, milyen színű az a blúz vagy az ing, ami fontosabb, hogy bizalomgerjesztő legyen a megjelenésed, ami alapból ad egy magabiztosságot”

– mondta, és megjegyezte: lehet, hogy valakinek a bőrharisnya a kifejezőeszköze, de azért tartsuk szem előtt azt is, hogy a stílusunkat a potenciális munkáltatónk is be tudja fogadni. Hajni szerint ha valaki bizonytalan abban, milyen a megfelelő öltözet a munkahelyen, akkor forduljon bizalommal a hr-hez.

A multik is lazulnak, de még mindig megkövetelnek

Vannak bizonyos szektorok, például a banki, pénzügyi vagy marketingszféra, ahol általában üzleti szabályzatban van letisztázva, mi fér bele és mi nem, sőt sok cég nagy összegeket fordít arra, hogy egy adott megjelenést biztosítson a kollégáknak. Emese 10 éve dolgozik egy amerikai multivállalatnál, ahol a farmer és a papucs teljesen tiltólistás darabnak számított, de volt, akit a zenekaros póló miatt figyelmeztettek. 

A férfiaknak nem lehetett rövidnadrágot hordani nyáron, és eléggé ki voltak akadva, hogy ez diszkriminatív, mert megsülnek, bezzeg a nők hordhatnak rövid ruhát. Egyébként én úgy tudom, hogy a multikban a klasszikus ing-öltöny outfitre szabják a hőmérsékletet.

Forrás Unsplash / Laura Chouette

Emese szerint az sem mindegy, milyen pozícióban van az ember:

„Szerintem egy bizonyos szint fölött jobban megkövetelik a dress code betartását: míg a supervisorom nem viselhetett zenekaros pólót, kis hangyaként nekem talán nem szóltak volna érte. És az is számít, hogy ki a menedzsered, akinek azért van abban mozgástere, hogy mit vár el a beosztottjaitól, szóval ez tud elég munkahely- és személyfüggő lenni“ – mondta, hozzátéve: mivel a munkavállalóknak egyre nagyobb igényük van erre, multis körülmények között is lazultak az öltözködési szabályok és az SSC-k is elindultak egy progresszívebb úton, még ha nem is feltétlen vállalati szinten, egyéni szinten biztosan.