2022.11.15 15:40
Olvasási idő 2:12
Masszi-Rigó Csilla

Mi a fexting? Íme az új veszekedési forma, ami neked is segíthet erősebbé válni

Mi a fexting? Íme az új veszekedési forma, ami neked is segíthet erősebbé válni
Forrás Andrew Le / Unsplash
TÁRSADALOM

Harminckét karakterben kevés eséllyel tudtunk jókat veszekedni sms-ben, a számtalan chatfelületnek köszönhetően viszont ma már nincs akadálya annak, hogy online feszüljünk egymásnak. Ez a fexting, és károsabb, mint gondolnánk.

Chatelni bárki tud, csak nem mindegy, hogyan. Mindenkivel előfordult már, hogy félreértett egy egyértelmű üzenetet, a mosolygósfejet passzív-agresszív smiley-ként értelmezte, egy rövid "OK" válaszból pedig azt a következtetést vonta le, hogy beszélgetőpartnere nyilván haragszik rá valamiért. 

Hiába a karakterlimit nélküli chatprogramok és a többszáz emoji, az online térben kommunikálni olyan, mintha bekötött szemmel sétálnánk Pest belvárosában: sosem lehet tudni, mikor lépünk bele a kutyagumiba. 

A kimondott vagy leírt szó csupán 7 százalékát teszi ki a kommunikációnak, 55 százalékban a testbeszéd, 38 százalékban pedig a hangtónus határozza meg, hogyan fogadunk valakitől egy üzenetet, hogyan ítélünk meg egy embert és minket hogyan ítélnek meg.

Mivel chatelés vagy sms-ezés közben csak az írott szóra tudunk hagyatkozni, adja magát, hogy üzenetben sokkal könnyebb félreérteni egymást, így pedig sokkal könnyebb veszekedni is. Na de vajon tényleg csak fejvesztve lehet veszekedni írásban? Nem, van mód a kulturált szóváltásra! 

Míg a szexuális tartalmú üzenetváltásokra a sexting kifejezés lett kitalálva, ma már az üzentben való veszekedésekre is van egy angolszász szavunk, nevezetesen a fexting

Fextingelni nem feltétlenül rossz dolog, csak tudni kell, hogyan érdemes. Forrás Miquel Parera / Unsplash

Fextingelni bárkivel lehet, aki közel áll az emberhez, sok esetben pedig még annak ellenére is hasznos lehet, hogy nem látjuk és halljuk, hogyan fogalmazza meg üzeneteit a másik fél. 

„Sokan azért használják az SMS-t az intenzívebb érzelmek közlésére, mert nem akarják megbántani a másik fél érzéseit, vagy nem akarják, hogy a partnerük hallja az érzelmeket a hangjukban, amikor valami nehéz dologról beszélnek” – nyilatkozta a témában Akos Antwi mentálhigiéniás specialista a POPSUGAR-nak. A szakértő szerint amennyiben betartunk pár íratlan szabályt, még jó vége is lehet a fextingnek. 

Ha befeszülnél és fextingelni készülsz, tudd... 

A fexting kulturált módja lehet a nézeteltérések rendezésének. Kétszer annyi időd van reagálni az üzenetekre, így több időd is van végig gondolni, mit mondj a másiknak. Persze veszekedés közben mindenkit elönthet a düh, pötyögés közben még van időd mérlegelni azt, valóban érdemes-e megsérteni a másikat. 

Fontos: mérlegelni nem azt jelenti, hogy nem mondod el, mi bánt, csupán kétszer átgondolva elkerülheted a direkt sértegetést, a meggondolatlan személyeskedést. 

Gondolkodj, mielőtt elküldöd! Forrás GETTY IMAGES

Maradjon a veszekedés azok között, akiket érint a szóban forgó probléma. Mivel az írott szó megmarad, a beszélgetés bárkinek megmutatható, ugyanakkor hiába esik jól a külső szemlélőtől a visszacsatolás (hogy neked van igazad), ez hosszú távon a másik fél megítélését sértheti.

Ne csak magadnak, a másik félnek is adj időt a válaszadásra. Az írásban való veszekedés vagy nézeteltérés rendezése lehetőséget ad a gondolkodása. Sok ember képtelen élőbeszédben összeszedni és rendszerezni a gondolatait, vannak, akiknek írásban egyszerűen jobban megy érzéseik kinyilvánítása, pontos reprezentálása.  

Antwi szerint a fexting még a párkapcsolatokat is előre viheti és segítheti a hatásosabb kommunikációt. Szerinte az élőbeszédben sokkal hamarabb fajulhat el a veszekedés a másik hibáztatásába, az üzenetekben való kommunikáció ugyanakkor esélyt ad arra, hogy mindkét fél higgadtabban dolgozza fel a másik üzenetét. 

Persze azzal sajnos számolni kell, hogy a fexting igen idegőrlő lehet. A lassabb üzenetváltások hosszabb ideig tarthatják stresszben az egymással perlekedő feleket, ez pedig nem csak kedvünkre, de a mindennapi feladatok ellátására is hatást gyakorolhat. Ha elönt a lila köd, érdemes tollat és papírt, vagy ennek híján a telefon jegyzetét elővenni, és első körben magunknak leírni azt, ami bánt. Ez az elsőre talán nevetségesnek tűnő megoldás segít összeszedni a gondolatokat, lehiggadni, a problémát pedig egy másik szemszögből megközelíteni, sőt! Abban is javadra válhat, hogyan fejleszd az élő szóban történő viták kezelését, idővel pedig face-to-face is képes legyél helyén kezelni a nézeteltéréseket.