2023.4.20 16:42
Olvasási idő 1:36
Kovács M. Dávid

Öngyilkos kihívás végzett egy magyar fiatallal, játékkal küzdenek a jelenség ellen

TÁRSADALOM INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Ilyen az, amikor fiatalok segítenek más fiataloknak: a hatóságokat is felkavaró esetek miatt online játék indul az iskolai erőszak és az értelmetlen online kihívások ellen.

Egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti internetes zaklatás. A szakemberek szerint ráadásul az online és az offline bántalmazás mára összekapcsolódott. A közelmúltban egy eset még a bűnüldözői szerveket is meglepte.

A bűncselekmény egy féltékenységi szituációból indult: egy kamaszlány Facebook-eseményt hozott létre, amiben megjelölt egy helyet, és egy időpontot egy másik lány megverésére.

Az esetnél nagyjából ötvenen jelentek meg, és nézték végig, ahogy három 15-16 éves lány brutálisan összeveri társát. Az erőszakot élő videóban közvetítették.

A bántalmazott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottak ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szerint az is probléma, hogy az erőszaktevőket sok esetben hősnek állítják be, és az áldozatot hibáztatják, illetve trendként figyelhető meg, hogy az online és az offline esetek összefüggenek.

A szakemberek szerint az online és az offline bántalmazás mára összekapcsolódott. Forrás Freepik.com

Komoly problémát jelent, hogy a korosztályban terjedő kihívások egyre inkább eldurvulnak. Az olykor megalázó feladatok súlyos lelki problémát okozhatnak, de nem ritka, hogy a challenge a testi épséget, vagy akár a fiatal életét veszélyezteti. Utóbbira példa az ún. „koponya challenge”, mely során egy bátor vállalkozónak a társai kirántják a lábát, neki pedig tompítás nélkül kell földet érnie.

A manapság terjedő kihívások közül talán a legszörnyűbb a black out challange, amikor eszméletlenségig kell fojtogatniuk önmagukat a résztvevőknek. Nemrégiben élő videóban ölte meg magát így egy Pest megyei fiatal.

Játékkal hívják fel a figyelmet a problémára

A DUE Médiahálózat (korábban: a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) nem titkoltan azzal a céllal indított online játékot, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt egy három fordulóból álló vetélkedősorozat, amelynek első szakasza online zajlik.

Kiemelt tartalom
A 13 legbugyutább Tweet a sztárvilágból, ami miatt a fél világ kiröhögte a hírességeket A 13 legbugyutább Tweet a sztárvilágból, ami miatt a fél világ kiröhögte a hírességeket 2023.5.24 16:58

A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14 és 22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A középdöntő fordulójában azonban már két ágon folyik tovább a verseny 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlik a játék, és a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezik meg.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 11-ig, így gyakorlatilag bárhol, bármikor kitölthető. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korosztályos középdöntőkbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb 5-5 fő juthat el a végső küzdelembe, ahol az élő kvíz során bárki bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb.

A fődíj választhatóan egy-egy HP 255 G8 laptop, egy iPhone 11 128 GB mobiltelefon, vagy egy Samsung Galaxy S20 128 GB mobiltelefon. A középdöntőre és döntőre május 25-én, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon kerül sor Budapesten. További információk a DUE Médiahálózat oldalán.