2023.3.25 11:14
Olvasási idő 3:32
Kaposi Máté

Ötösre vizsgázik mester sommelier-ként, de rendszeresen hallucinál – megérkezett a ChatGPT legújabb verziója

Ötösre vizsgázik mester sommelier-ként, de rendszeresen hallucinál – megérkezett a ChatGPT legújabb verziója
Forrás Unsplash / Alex Knight
TECH-TUDOMÁNY CHATGPT MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Megjelent a ChatGPT legújabb, 4-es sorszámmal ellátott kiadása. Összefoglaltunk mindent, amit az OpenAI felfoghatatlan sebességgel fejlődő chatbotjának új verziójáról tudni lehet.

Szinte teljesen mindegy, hogy a Terminátorból ismert Skynettel felérő félelmetes disztópiának, vagy éppen aranytojást tojó tyúknak tartod a ChatGPT-t, egy dolog biztos: a mesterséges intellingencia (MI) térnyerése mellett hiba lenne elmenni. Az OpenAI elképesztően okos chatbotjáról januárban már írtunk egy hosszabb cikket, ekkor viszont még nem volt pontos megjelenési dátuma az új, négyes számmal ellátott verziónak. 

Azóta már tudjuk, a friss kiadásra mindössze március derekáig kellett várnunk, hiszen a Microsoft kedvenc MI startupja ekkor mutatta be az új típust, egy látványos live stream keretein belül. Bár a GPT-4 még kizárólag a Plus felhasználóknak elérhető, mi összefoglaltuk, mi minden változik a 3.5 verzióhoz képest.

Okosabb, látványosabb, emberibb  

Az OpenAI mesterséges intelligenciája 2022 novemberében elképesztő sebességgel robbant be a köztudatba. A chatbottal majdhogynem értelmes beszélgetéseket folytatni már akkor is egészen szürreális élmény volt, viszont hamar rá lehetett tapintani a program gyenge pontjaira. A 3.5-ös sorszámú verziót egészen könnyen össze lehetett zavarni, tudásban és képességben is erős limitációi voltak. De vajon mi változott az új kiadásban?  

Egy rövidebb regényt már képes megírni

Az előző verzió "mindössze" 3 ezer szóban volt képes választ adni egy-egy bonyolultabb kérdésre, így mindenképp óriási, egészen pontosan nyolcszoros előrelépést produkáltak ezen a téren az OpenAI fejlesztői. Bizony, a GPT-4 már 25 ezer szónál húzza meg a határt, ez gyakorlatilag egy kisebb regény, vagy két egyetemi szakdolgozat hosszával ér fel

– ezzel természetesen semmiképp sem buzdítanánk arra, hogy a chatbot segítségével írj beadandókat, hamarosan arra is kitérünk, miért nem érdemes ezzel próbálkozni. 

Új dimenziók

Kétség sem férhet hozzá, hogy a GPT-4 leglátványosabb fejlesztése a beviteli lehetőségek bővítése, hiszen innentől nem csak szöveget képes értelmezni a chatbot, hanem képeket is. Bár képek alkotására még nem képes, vizuális tartalmak egészen pontos elemzésére már igen. A funkció működését a The New York Times prezentálta látványosan, ők egy hűtőszekrényről töltöttek fel fotót, majd arra kérték a chatbotot, hogy írjon pár ötletet, milyen ételeket lehetne készíteni a fotón szereplő hozzávalókból. 

Bár még közel sem tökéletes, a két ötletből az egyik simán megvalósítható Forrás The New York Times

Az új funkciót pedig rögtön használatba is helyezné az OpenAI, hiszen összeálltak a Be My Eyes tech startuppal, akik látássérült embereknek segítenek távolról. Ha sikerrel építik be a mesterséges intelligenciát az applikációba, a felhasználóknak elég lesz egy fotót készíteniük az előttük található tárgyakról, legyen szó gyógyszerekről, vagy éppen közlekedés táblákról, melyet az OpenAI másodpercek alatt elemez, az applikáció pedig fel is olvassa a választ. 

Az MI ilyen téren való alkalmazása sokmillió látássérült ember életét tenné lényegesen egyszerűbbé.

Emberibb, kreatívabb szövegalkotás

A mesterséges intelligenciával folytatott beszélgetés annál jobb, minél kevésbé érezzük azt, hogy egy MI-vel társalgunk. A GPT-4 ebben is nagyot lépett előre az OpenAI beszámolói alapján. A mindennapi felhasználásban ez talán kevésbé látványos, mint a képek értelmezése, de sokkal emberibbé teszi a párbeszédeket. Az OpenAI egyik társalapítója, Greg Brockman a cég egyik streamjében például arra kérte a botot, hogy egy cikk tartalmát úgy foglalja össze, hogy kizárólag g betűvel kezdődő szavakat használ fel. Míg a tesztek alapján a 3.5-ös verzió erre nem igazán volt képes, a GPT-4 már hiba nélkül veszi az akadályt. 

Bár a fenti példa nem túl életszerű, az új funkció kimondottan jól fog jönni azoknak, akik szöveges tartalmat gyártatnak a bottal. Az új verziót használók például jobb marketing szövegeket, vagy éppen verseket tudnak majd alkotni a chatbot segítségével. 

Fontos, de kevésbé látványos fejlesztések

Az előzőekben felsorolt fejlesztések kimondottan látványosak, de a háttérben több olyan változtatás is történt, ami bár erőteljesen befolyásolja a felhasználói élményt, kevésbé szembetűnő. Az új verzió lényegesen okosabb elődjénél, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a különböző teszteken elért sokkal jobb eredményei. És nem, itt nem informatikai tesztekről van szó, hanem olyan, embereknek készült vizsgákról, mint az LSAT (az elsőéves joghallgatók hírhedt amerikai vizsgája), vagy éppen a mester sommelier-ek elméleti tesztje. 

A GPT-4-en nem igazán fognak ki a leghírhedtebb vizsgák sem Forrás OpenAI

Beépül a mindennapjainkba

A GPT-4 látványos fejlődést produkált elődjéhez képest, a legnagyobb fejlődést mégsem magában a chatbotban kell keresnünk, hanem a különböző, új területeken történő bevetésében. Bár az eszközt ingyenesen igénybe veheti bárki, az OpenAI közel sem nonprofit szervezet, fejlesztéseiket a világ legnagyobb tech vállalatainak adják bérbe. 

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Ilyen például a már korábban említett Be My Eyes, de a chatbot hamarosan elérhető lesz a közismert Duolingo applikációban is. Az elsők között viszont a Microsoft csapott le az új fejlesztésre, hiszen évek óta óriási szívfájdalmuk, hogy saját keresőmotorjuk, a Bing, olyannyira másodrangú a Google mögött, hogy az oldal legkeresettebb kifejezése nem más, mint a legnagyobb versenytárs, a Google... A redmondi tech-óriás rendkívül nagy potenciált lát az OpenAI fejlesztésében, így elképesztő összegeket áldoznak rá, hogy chatbot alapú keresőmotort építsenek a GPT-4 segítségével.

A Bing a ChatGPT segítségével előzné be versenytársát Forrás Getty Images / SOPA Images

Nem (ma) fogja átvenni a világuralmat 

Vitán felül áll, hogy a GPT-4 sokkal okosabb, mint elődje volt, viszont ahhoz sem fér kétség, hogy messze áll a tökéletes állapottól. A modell egyik legnagyobb problémája a hamis információk terjesztése. Mivel az algoritmus értékítélete még közel sem tökéletes, gyakran jelentkezik az AI berkekben hallucinációnak nevezett jelenség, mely röviden azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia kész tényként prezentál olyan állításokat, amelyeket semmilyen módon nem tud alátámasztani.

Sasha Luccioni, a HuggingFace AI-kutatója például úgy gondolja, hogy a gyakori hallucináció miatt még hiba lenne megbízható forrásként kezelni a GPT-t. 

Anélkül, hogy hozzáférnénk a GPT-4 kódjához, lehetetlen megnézni, honnan származhat az információ torzítása, illetve orvosolni sem tudjuk azt.

Ezzel természetesen az OpenAI is tisztában van, állításuk szerint kiemelt figyelmet fordítanak a jelenség leküzdésére. Bár egyértelmű, hogy a zárt rendszerű AI modellek, különösen a GPT-4 még nem tökéletes, a jövő gyakorlatilag megérkezett a mindennapjainkba – mi pedig kíváncsian várjuk, milyen módon fogja befolyásolni ez az életünket.