2023.3.13 14:13
Olvasási idő 1:24
Maier Péter

„Katica, katica, felmászott a fára“ – énekelte Jamie Lee Curtis magyarul, miután átvette az Oscarját

FILMEK + SOROZATOK OSCAR-DÍJ

A színésznőt magyar gyökereiről kérdezték a sajtószobában, a válasza emlékezetesre sikerült.

Újabban az Oscar-gáláknak van egy olyan része, hogy egy úgynevezett „backstage speech“ formájában jóval tartalmasabban fejthetik ki a díjazottak, hogyan is érzik magukat éppen, mint ahogy ezt teszik egyébként a köszönőbeszédekben. 

Jamie Lee Curtis-szel is készült ilyen beszélgetés, amely során ún. virtuális sajtószobából is kérdezhették a színésznőt – ezt a megnevezést ő rendkívül viccesnek találta, azzal poénkodott, hogy ezek a „virtuális emberek“ nem kóstolhatják meg a gálán felszolgált ételeket és italokat, sikítanak a gyerekeik, megcsalja őket a férjük (?), stb. Mindenesetre a moderátor kapcsolta a magyar újságírót (feltételezhetően Návai) Anikót, aki a magyar gyökereiről kérdezte a friss Oscar-díjast. 

Jamie Lee Curtis az Oscar-díja átvétele után, háttérben Ke Huy Quan Forrás Robert Gauthier / Los Angeles Times via Getty Images

„Magyarország a családom a hazája. Tony Curtis onnan jött“ – mondta apjáról, aki Mátészalkán született. Az újságíró azt is megkérdezte, félig tekinthetjük-e magyarnak a színésznő díját, erre úgy felelt, „ó igen, az alsó felét“. Arra a kérdésre, hogy mennyire érzi magát magyarnak, azt válaszolta, ez túl személyes ahhoz, hogy élő adásban megmutassa vagy kifejtse, de van egy magyar gyerekdal, amit el tud énekelni.

Kiemelt tartalom
Csendes luxus és hangos elegancia – Ezek voltak szerintünk az idei Oscar legjobb szettjei Csendes luxus és hangos elegancia – Ezek voltak szerintünk az idei Oscar legjobb szettjei 2024.3.11 17:32

Ekkor zendített rá a „Mókuska, mókuska, felmászott a fára“ kezdetű magyar gyermekdal katicás verziójára, amelyben nem a mókus, hanem a katica mászik fel a fára. Történt mindez 5:30 után a Vanity Fair videójában:

Mindenestre, imádom a magyar származásomat

– zárta „rövidre“ Curtis, aki a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért nyerte meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Ahogy a 444 írja, nem ez az első alkalom, hogy a színésznő megemlíti a magyar dalocskát. Amikor 2021-ben egy filmforgatás miatt Magyarországon járt, és meglátogatta édesapja, Tony Curtis szülővárosát, a mátészalkai polgármester a következőket mesélte a Szabad Földnek:

Elmondta, hogy az innen származó nagypapa az ő születése előtt néhány nappal hunyt el, s már halványul benne a nagymama arca, ám az erős kezére nagyon emlékszik. Ahogy átöleli őt. És egész úton ez volt a lelkében – mondta, majd elkezdett dúdolni egy, a mamától egykor magyarul hallott dalt. „Katica, katica, felmászott a fára, leesett, leesett, kitörött a lába.” Ellátogattunk a kávéházból a zsinagógához is, arcát a tenyerébe temetve készült a belépéshez.

Jamie Lee Curtis az a fajta karakter, aki szereti elviccelni az ehhez hasonló nyilvános megszólalásokat. Nemrég arról írtunk, hogy az SAG-díj kiosztásakor a nepo baby-ségével poénkodott, nem is egyszer.