2023.3.12 11:03
Olvasási idő 2:20
Kremmer Magdi

Testpozitivitás helyett testsemlegesség – A body neutrality mindenki életét jobbá tehetné

ÉLETMÓD BODY SHAMING EGÉSZSÉG MENTÁLIS EGÉSZSÉG TEST TÉMA

Végre plus size modellek is vannak a divatlapok címlapján, de még mindig a kinézetünk határozza meg az értékünket. A testsemlegesség követői szeretnék, ha nem mindig csak arról lenne szó, hogy ki számít szépnek.

Kamaszként kellemes újdonság volt számomra, amikor az Instagram feedemben megjelentek az első body positivity influenszerek. Hatalmas dologként éltem meg, hogy az általam követett tökéletes testű sztárok és gyönyörű tájak előtt bikiniben pózoló bloggerek között végre láthattam olyan lányokat is, akiknek aknés a bőre, narancsbőrös a feneke vagy épp hurkás a hasa. Azóta a testpozitív mozgalom kinőtte magát a social média keretei közül, már a legnagyobb divatmárkák sem retusálják szét a honlapjukra feltöltött képeket, és a Vogue címlapjára is kerülhetnek plus size modellek. Az átlagember végre úgy érezheti, hogy reprezentálva van a szépségiparban, ami inkluzívabb, mint valaha. Ennek ellenére sok fiatal még mindig távol áll attól, hogy képes legyen elfogadni és szeretni a saját „hibáit”, sőt évről-évre nő a testképzavarral és étkezési zavarokkal küzdő kamaszok száma.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lizzo (@lizzobeeating) által megosztott bejegyzés

A body positivity mozgalom rengeteg nőnek és férfinak segített világszerte, azonban van vele egy nagy gond: maga is a szépségipar keretein belül gondolkodik és erősíti azt a hozzáállást, miszerint az embereket elsődlegesen a kinézetük alapján ítéljük meg. A fő üzenete az, hogy mindenki lehet szép.

De fontos egyáltalán szépnek lenni? A body neutrality követői szerint nem.

A testsemlegesség kifejezést Anne Poirier coach kezdte el használni 2015-ben saját tréningjei során. Anne szerint a testsemleges szemlélet a test működését helyezi előtérbe és azt, hogy mi mindenre vagyunk képesek, ahelyett, hogy a test kinézetére fókuszálna. Nem muszáj utálni vagy szeretni a testünket, teljesen rendben van, ha semlegesek vagyunk vele szemben. Ez a hozzáállás segít abban, hogy ne folyamatosan a külsőnkön gondolkodjunk, helyette koncentrálhatunk a testünk más tulajdonságaira is. Gondolj csak bele, amikor egy barátodról mesélsz valakinek, nem csak a külső jegyeit írod le hiszen a belső tulajdonságai sokkal fontosabbak. Ugyanez a helyzet a testünkkel is. Ha be kéne valakinek mutatnod a testedet miről mesélnél szívesen? Arról, hogy hogyan néz ki vagy inkább arról, hogy mit tud, mi mindenre képes?

Sokkal jobban számít, mire vagy képes mint az, éppen hogyan nézel ki. Forrás GETTY IMAGES

A sport sokak számára nem a mozgás öröméről, hanem a tökéletes kinézet hajszolásáról szól. A body neutrality hozzáállás segíthet újra megszeretni a mozgást, megtanít arra, hogy ne csak a kinézetedet, de a teljesítményedet is értékeld. Légy büszke magadra, ha lefutsz 3 kilométert, ha fel bírsz emelni egy nehezebb súlyt vagy ha végre eléred a lábujjaidat, amikor előrehajolsz. A testünk annyi mindent megtesz értünk nap-mint nap és ideje lenne értékelnünk ezért, ahelyett, hogy folyton csak a kinézetével foglalkozunk.

Így tudod gyakorolni a testsemlegességet:

Próbálj meg kevesebbet gondolkodni a kinézetedről

A külsőnk, a súlyunk, a bőrünk állapota állandóan ott motoszkál a fejünkben. Amikor azon kapod magad, hogy a kinézeteden gondolkodsz, próbáld meg valami másra terelni a figyelmed. Ha a boltban leesik rólad, vagy épp nem jön fel rád egy farmer, ne kezdd el kritizálni a testedet. Lépj tovább és vegyél egy kényelmes darabot.

Irányítsd a beszélgetést a belső tulajdonságokra

Barátok között is teljesen mindennapi a súlyunkról és a külsőnkről beszélni. Ezekkel a beszélgetésekkel nem feltétlenül van baj, de a külsőségek mellett legyen szó arról is, hogy hogyan érzitek magatokat.

Az első és legfontosabb, hogy érezd jól magad a bőrödben! Forrás GETTY IMAGES

Gyakorold az intuitív étkezést

A diétázás és kalóriaszámolgatás erősen meghatározza a testünkkel való viszonyt. Fogyókúra helyett próbáld meg kiismerni a tested jelzéseit. Egyél teljes értékű, tápanyagdús ételeket, de ne felejtsd el, hogy az étel nem csupán üzemanyag. A lelkednek is szüksége lehet édességre vagy chipsre.

Hallgass a testedre

Azért sportolj, mert jól esik és ne erőszakold magadra a mozgást. Manapság tényleg végtelen sport közül választhatunk, biztosan találsz olyat, amit élvezni fogsz.

Adj magadnak időt

Kilépni a szépségipar kinézetre fókuszáló hozzáállásából nem egyszerű. Légy türelmes magaddal szemben és ne feledd, hogy sokkal több vagy annál, mint ahogyan kinézel.