2023.3.5 10:45
Olvasási idő 2:21
Szöllősi Anna

Ellepték a TikTokot az „anti-influenszerek“, akik megmondják, mit ne vegyünk meg (de nem jófejségből)

Ellepték a TikTokot az „anti-influenszerek“, akik megmondják, mit ne vegyünk meg (de nem jófejségből)
Forrás TikTok / alyssastephanie
DIVAT INFLUENSZER TIKTOK TREND

Az influenszerek általában azt közvetítik, hogy mit kellene meg- és felvennünk, de 2023-ban megjelentek azok az arcok is, akik megmondják, mi az, amit biztosan NE.

Ki az „anti-influenszer“? 

Az influencing fosztóképzős változata, a deinfluencing kifejezés először év elején jelent meg a közösségi médiában, és a hashtag már több mint 52 milliárd megtekintést szerzett. Számos influenszer előszeretettel reklámoz szinte bármit, amiért a partnerek fizetnek, a deinfluencing pedig ezt a kultúrát lenne hivatott megdönteni, elvileg. 

A trend főleg a kozmetikumokra és a sminktermékekre összpontosít, de más kategóriákat is (például ruhák, könyvek vagy lakberendezési tárgyak) elért. Ha a tradicionális influenszerek valami körül hype-ot szítanak a TikTokon, az anti-influenszerek minden erejükkel azon lesznek, hogy lerombolják azt. 

Jótanács a „legjobb barátodtól“

A TikTok az internetes manipuláció Mekkája: rengetegen vannak itt, akik kedvenc vloggerük véleménye alapján döntik el, mit vesznek meg, míg mások erős késztetést éreznek arra, hogy mindent megvásároljanak, ami csak a szemük elé kerül, és éppen trendi. Ezért is lenne nagy felelőssége az influenszereknek abban, hogy mihez adják az arcukat és a nevüket, vagy – kis túlzással élve – mit démonizálnak: egy 1,8 milliós nézettségű videó szerint a Mario Badescu arckrém rettenetes, egy másik tiktoker azt állítja, az Olaplex samponjától kihullott a haja, míg egy harmadik tiktoker megtalálta a világ „legtapadósabb pirosítóját“ is. 

@katiehub.org Replying to @.sam_ross THIS MIGHT BE A HOT TAKE HAHA #fyp#deinfluencing#dior♬ original sound - katie

Az anti-influenszerek hatalmas nézettséget generálnak azzal, hogy lekicsinylően beszélnek közkedvelt termékekről, és már-már „veszélyt jelentenek“ a valódi influenszerek együttműködéseire. Ezeket a tanácsokat (vagyis kvázi negatív reklámot) általában nem jófejségből osztogatják, hanem azért, hogy bizalmat szerezzenek maguknak a követőktől, és meggyőzzék az embereket, hogy az ő közösségi oldaluk nem ám csak egy reklámfelület! „Helló, itt ez a termék, amit utálok, és nem éri meg, hogy te is pénzt költs rá“ – mintha csak a legjobb barátodtól hallanád, aki tényleg tiszta szívéből szeretné megkímélni a pénztárcád... de a dologban sajnos azért bőven lehet önös érdek.

Válság-kompatibilis alternatívák 

Akadnak, akik deinfluencing címszó alatt nemcsak termékeket fikáznak, de olcsóbb alternatívát is kínálnak, ami még szimpatikus lépés is lehetne. Alyssa Kromelis például 30 dolláros, amazonos hajcsavarókat promózott a 600 dolláros Dyson Airwrap helyett – az ehhez hasonló ajánlások általában könnyen és jó áron szerezhetők be akár a helyi drogériákból.

„A legtöbb ember nem engedheti meg magának a recesszió közepén, hogy mindent megvegyen, amit éppen felkap a net, de attól még ők is szeretnének beilleszkedni és tartozni valahová“ – mondta el Kromelis. 

Az érem két oldala 

A mozgalom egy jó kísérletnek tűnhet arra, hogy visszaszerezzük az irányítást a toxikus fogyasztói trendek felett – már ha nem lenne túltolva, és meglenne az ilyen tartalmakban az egészséges balansz, így viszont hamarosan ugyanazokba a problémákba ütközhet, mint a hagyományos influenszerek hirdetései. Hiszen egy termékről azt állítani, hogy a világ legrosszabbja, pont annyira visszás, mint arról beszélni, hogy ez a csodapirosító MINDENKINEK ugyanolyan tökéletes – mindkét eset szélsőséges, befolyásolni akar, és az influenszer érdekeit szolgálja (legyen szó pénzről vagy hírnévről.) A befolyásolás rövidtávon hitelesebb és őszintébb látszatot kölcsönözhet az influenszereknek, de a túlreklámozás – vagy éppen a túlkritizálás – hosszútávon inkább taszító lehet. 

Az Insider figyelmeztet, hogy miközben az influenszerek visszanyerik a rajongók bizalmát, és jótevő kritikusként tekintenek magukra, a jövedelmüket kockáztathatják. A vállalatoknak még alaposabban meg kell fontolniuk, hogy kivel lépnek hosszútávú együttműködésre, mert nem feltétlen érdekük, hogy olyan emberrel dolgozzanak, aki előszeretettel titulál termékeket haszontalannak. 

Kiemelt tartalom
Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? 2024.7.16 19:42

Az igazi „deinfluencing“ az lenne, ha az influenszerek felismernék, hogy a fogyasztási szokásaik sokszor károsak, és arra biztatnának, hogy nem olcsóbbat vagy jobbat kell vásárolni, hanem úgy en bloc kevesebbet – ez viszont az influenszerkedés mint munka végét jelentené, ami a közeljövőben biztosan nem fog bekövetkezni.