2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szöllősi Anna
2023.2.16 12:28
Olvasási idő  0:40

Férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát teszteltek, elég ígéretes eredményekkel

A férfiaknak szánt fogamzásgátló működési mechanizmusa, hogy néhány órára megbénítja a spermiumokat, ami elég hosszú idő, hogy azok ne érjék el a petesejtet.

Szöllősi Anna
2023.2.16 12:28 Olvasási idő  0:40
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A hímivarsejteknek szükségük van egy adenilil-cikláz nevű enzimre a mozgáshoz, ezért akinek a szervezete ezt nem termeli valamilyen genetikai rendellenesség miatt, az terméketlen. Így pattant ki Jochen Buck, a Cornell Egyetem kutatójának fejéből az ötlet, hogy ezzel a hatóanyaggal akár egy férfiaknak szánt fogamzásgátló pirulát is ki lehetne fejleszteni.

 

Férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát teszteltek Forrás: GettyImages / Carol Yepes

 

Egy friss kutatás szerint a készítmény száz százalékos hatékonysággal, mellékhatások nélkül teszi két órára nemzőképtelenné a fogyasztóját, majd 24 órán belül visszaáll a termékenység. A női fogamzásgátló tablettákkal szemben ez nem tartalmaz hormonokat, és nem rendszeresen, hanem csak a szexuális együttlétek előtt kell beszedni.

 

A legelső kísérleteket egereken végezték: 52 hímnek adtak fogamzásgátlót, és mindegyik alany két órán belül párosodott egy nősténnyel. Mivel az aktus egyikét sem követte terhesség, a gyógyszer 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. Emellett biztató hír, hogy nem figyeltek meg mellékhatásokat, még azoknál a példányoknál sem, amiknek a szükséges dózis háromszorosát adták 42 napon keresztül.

A készítményt nyulakon is tesztelik, mielőtt embereken próbálnák ki a hatékonyságot, viszont a becslések szerint ezekre a klinikai vizsgálatokra még 1-2 évet várnunk kell. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  GettyImages / Carol Yepes
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra