2023.2.16 12:28
Olvasási idő 0:40
Szöllősi Anna

Férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát teszteltek, elég ígéretes eredményekkel

ÉLETMÓD FOGAMZÁSGÁTLÓ KLINIKAI KÍSÉRLET

A férfiaknak szánt fogamzásgátló működési mechanizmusa, hogy néhány órára megbénítja a spermiumokat, ami elég hosszú idő, hogy azok ne érjék el a petesejtet.

A hímivarsejteknek szükségük van egy adenilil-cikláz nevű enzimre a mozgáshoz, ezért akinek a szervezete ezt nem termeli valamilyen genetikai rendellenesség miatt, az terméketlen. Így pattant ki Jochen Buck, a Cornell Egyetem kutatójának fejéből az ötlet, hogy ezzel a hatóanyaggal akár egy férfiaknak szánt fogamzásgátló pirulát is ki lehetne fejleszteni.

Férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát teszteltek Forrás GettyImages / Carol Yepes

Egy friss kutatás szerint a készítmény száz százalékos hatékonysággal, mellékhatások nélkül teszi két órára nemzőképtelenné a fogyasztóját, majd 24 órán belül visszaáll a termékenység. A női fogamzásgátló tablettákkal szemben ez nem tartalmaz hormonokat, és nem rendszeresen, hanem csak a szexuális együttlétek előtt kell beszedni.

A legelső kísérleteket egereken végezték: 52 hímnek adtak fogamzásgátlót, és mindegyik alany két órán belül párosodott egy nősténnyel. Mivel az aktus egyikét sem követte terhesség, a gyógyszer 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. Emellett biztató hír, hogy nem figyeltek meg mellékhatásokat, még azoknál a példányoknál sem, amiknek a szükséges dózis háromszorosát adták 42 napon keresztül.

Kiemelt tartalom
A jövő fogamzásgátlója férfiaknak: Nem műtéti, nem hormonális, nem invazív, hosszan tartó és könnyen visszafordítható a Plan A A jövő fogamzásgátlója férfiaknak: Nem műtéti, nem hormonális, nem invazív, hosszan tartó és könnyen visszafordítható a Plan A 2024.2.3 10:00

A készítményt nyulakon is tesztelik, mielőtt embereken próbálnák ki a hatékonyságot, viszont a becslések szerint ezekre a klinikai vizsgálatokra még 1-2 évet várnunk kell.