2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Masszi-Rigó Csilla
2022.11.4 11:25
Olvasási idő  1:20

Ajajj, rasszistává válhat az, aki túl sokat videójátékozik

A legtöbb szülő rossz szemmel nézi, ha gyermeke állandóan a kontrollert nyomkodja, az ellenérzések pedig úgy tűnik, nem alaptalanok...

Masszi-Rigó Csilla
2022.11.4 11:25 Olvasási idő  1:20
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Ajajj, rasszistává válhat az, aki túl sokat videójátékozik
Forrás: Unsplash/Andre Hunter;

Van egy jó és egy rossz hírünk a videójátékokkal kapcsolatban: míg egy új, az American Medical Association által készített tanulmány szerint a számítógépes játékokkal játszó gyerekek kognitív funkciói gyorsabban fejlődnek, mint azoknak, akik nem játszanak, egy másik kutatás szerint a sok gamingnek lehet egy igencsak negatív hatása is.

 

A Texas-i Egyetem által készített legújabb kutatás ugyanis arra mutatott rá, hogy a sok videójátékozás összefüggésbe hozható a rasszizmussal, a szexizmussal sőt, még a szélsőséges ideológiák elsajátításával is. Az eredmények még hitelesebbé tehetik azt a már létező elképzelést, hogy bizonyos játékközösségek segítik az emberek, főként pedig a fiatalok radikalizálódását. 

 

Játékos a Paris Game Week-en Forrás: Julien Mattia/Anadolu Agency via Getty Images

 

A tanulmány tüzetesebben foglalkozik az úgynevezett identitásfúzió jelenségével, amely akkor jelentkezik, amikor egy bizonyos csoportosulás vagy közösség egyes tagjai a csoporttal való egység zsigeri érzését tapasztalják. Az egyetem három tanulmányban kimutatta, hogy a játékkultúrával való összeolvadás

 

egyedülálló módon számos társadalmilag káros viselkedésformát eleveníthet meg, beleértve a rasszizmust, a szexizmust és a szélsőséges viselkedésmódok támogatását

 

– derül ki a Dazed cikkéből.

 

Az eredmények továbbá arra is rámutatnak, hogy az olyan személyiségjellemzők, mint a bizonytalan kötődés és a magányosság, felerősítik a szélsőséges viselkedésre való hajlandóságot, főleg akkor, ha az előbb említett identitásfúzió negatív mivoltjával találkoznak. 

Az Amerikában készült vizsgálatok során feltett kérdések a játékosok identitásfúziójának szintjét, a játékkultúráért való harcra és halálra való hajlandóságukat, valamint a sötét triász személyiségjegyeinek (nárcizmus, machiavellizmus és pszichopátia) jelenlétét vizsgálták. A valós életbe való átkapcsolódásra utalva a kutatók felmérték, hogy azok, akik napjuk jelentős részét töltik számítógépes játékok játszásával, hajlamosabbak azonosulni a szélsőséges ideológiákkal, a szexizmussal és a nacionalizmussal. 

 

Call of Duty játékos a 2022-es párizsi ESports World Convention-ön Forrás: Chesnot/Getty Images

 

Persze vannak pozitív hozadékai is a játékoknak. Míg a Call of Duty-val kapcsolatban kevés jótékony hatást észleltek a fiatalokon, a Minecraft játékosai a negatív hatásokat szűrve könnyebben alakítanak ki baráti kötelékeket egymással. 

 

A Texas-i Egyetem tanulmánya szerint még sok a kérdés azt illetően, pontosan hogyan segítik elő ezek a játékok a szélsőséges ideológiák terjedését, a további kutatások azonban segíthetnek majd ezek meghatározásában és a szükséges óvintézkedések kidolgozásában. Ez azért is lenne fontos, mert így a pozitív hatásokat (memória, figyelem fejlődése, vizuális készségek fejlesztése) is könnyebben elő lehetne hívni.

 

Forrásunk volt.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Unsplash/Andre Hunter
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra