2023.1.26 16:12
Olvasási idő 0:51
Kovács M. Dávid

Még idén mozikba kerül a magyar tetoválóművészet felvirágzásáról szóló dokufilm

KULTÚRA DOKUMENTUMFILM ELŐZETES TETOVÁLÁS

"Ide egy tigrist, ide meg egy sárkányt, és adok érte ötszáz forintot" – idézi egyik vendégét az egyik megszólaló a magyar tetoválószakma felemelkedéséről szóló, Varrat című dokumentumfilmben, amihez már egy előzetes is befutott.

Közvetlen állami támogatás nélkül, közismert és világhírű magyar tetoválóművészek közreműködésével, a tetoválószakmában dolgozó neves szakemberek megszólalásaival készül egészestés dokumentumfilm.

A szinopszis szerint a Varrat a tetoválás alacsonykultúrától a magaskultúráig vezető útját kutatja, mint globális jelenséget járja körbe, de közben a tömegkultúrára gyakorolt hatásáról sem feledkezik meg.

Részlet a Varrat című dokumentumfilmből Forrás Vertigo Média

A filmben a magyar tetoválószakma olyan képviselői szólalnak meg, mint Borbás Róbert, Borsos László (Boris), Gémes István (James), Müllner Csaba és Sárközi Zsolt – vagyis olyan nemzetközileg ismert tetoválók, akik sztárok, sztársportolók sokaságát tetoválták már.

Varrat nem feledkezik meg a női tetoválókról sem: Balogh Erika, Emira Soliman és Kis Brigi is megszólal a filmben. Balogh Erika ugyebár nemcsak az első magyar női tetováló volt, hanem ő volt az első nő is, aki szalont nyitott Budapesten, illetve egyike azoknak, akiknek a gyereke is tetováló lett.

A tetoválás népszerűsége, hihetetlen sikertörténete az egyik legizgalmasabb kortárs kulturális jelenség. Szinte hihetetlen, hogy a tetoválás mekkora utat járt be Magyarországon is, s alig harminc év alatt jutott el a börtöntetoválásoktól a magaskultúráig

– fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

A Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. Az alkotás várhatóan ősszel kerül országszerte a mozikba, az előzetesét itt lehet megnézni:

A Refresher Magyarország nemrég egyébként külön cikkben gyűjtötte össze a kedvenc fiatal, hazai tetoválóművészeit, a listánkat itt olvashatod.