2023.1.22 10:33
Olvasási idő 6:07
Masszi-Rigó Csilla

Minden, amit tudni akartál az arcápolásról, de féltél megkérdezni – Szakértői tippek, amiket nőknek és férfiaknak is tudni kellene

Minden, amit tudni akartál az arcápolásról, de féltél megkérdezni – Szakértői tippek, amiket nőknek és férfiaknak is tudni kellene
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD ARCÁPOLÁS BŐRÁPOLÁS PATTANÁS SKINCARE

Évek óta küzdesz a mitesszerekkel és a pattanásokkal? Száz bőrápolási rutinról szóló videót megnéztél már, de fogalmad sincs, melyik krémet vagy arctisztítót kéne a kosárba rakni, hogy szép legyen a bőröd? Akkor jó helyen jársz.

Pubertáskorom peremén aligha foglalkoztam azzal, milyen arctisztítóval kéne lemosnom az arcom vagy milyen krémekkel kellene kennem a bőröm ahhoz, hogy szép maradjon. Néhány mitesszer és pár időről-időre felbukkanó pattanás okozott csak fejfájást a hétköznapokon, ezzel pedig abba az igen szerencsés típusba tartoztam, akinek nem kellett valódi, komoly bőrproblémákkal megküzdenie életének egyik legérzékenyebb szakaszában. 

Előbb vagy utóbb, de a bőrünk könyörögni fog azért, hogy foglalkozzunk vele. Forrás GETTY IMAGES

A harmadik X-hez közeledve már más a helyzet, hiába mosolyogja meg ezt a mondatot egy idősebb olvasó. Egyre nehezebbek az átbulizott éjszaka utáni másnapok (és harmadnapok), a tükörbe nézve valósággal megigéznek a régi-új, egyre karikásabb szemeim, a bőröm pedig minden kisminkelt nap végén sikít, hogy: FOGLALKOZZ VELEM, KÜLÖNBEN 30 ÉVES KORODRA VISSZAFORDÍTHATATLANUL SZÁRAZ ÉS MEGVISELT LESZEK!

Kiemelt tartalom
Először találtak naptejmaradványokat az Északi-sarkvidéken – de mit jelent ez a bolygóra nézve? Először találtak naptejmaradványokat az Északi-sarkvidéken – de mit jelent ez a bolygóra nézve? 2024.2.29 18:46

Bár örök fiatalság nincsen, bőrápolás és arcápolás van, sőt, a legtöbb bőrproblémára létezik gyógyír, valami azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy szép legyen a bőr: a kitartás, a minimális szorgalom, és az alapos utánajárás.

Minden a bélrendszerből és a hormonháztartásodból indul ki 

Ezt már Stranszky Anna, kozmetikus állítja, aki szakmájának köszönhetően napi szinten találkozik különböző bőrtípusokkal és adott esetben bőrbetegségekkel is. Ahogy ő mondja, csupán kényelmes hazugság az, hogy a drogériákban vásárolt kencék magukban képesek rendbe tenni egy problémás bőrt. Ez ugyan egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint egy alapos kivizsgálást követően életmódváltásba kezdeni, hosszú távon azonban nem a kozmetikumok fognak segítséget nyújtani. 

Stranszky Anna, kozmetikust kérdeztük Forrás Stranszky Anna

„Ha valakinek például durván pattanásos a bőre, annak valószínűleg ott érdemes elkezdeni a keresgélést, hogy milyen a széklete. Van, nincs, milyen állagú, puffad-e, reggel lapos a hasa, estére meg olyan, mint egy 9 hónapos várandós nőnek? Ezt követően érdemes elmenni egy gasztroenterológiai vizsgálatra, hogy kiderüljön, van-e valamilyen emésztési problémája, ételintoleranciája, valamint egy hormonkivizsgálást ajánlott végezni. Egy cukor- inzulinterheléses vizsgálat szinte mindenkinek ajánlott, nem elegendő csak az éhgyomori vércukorszintet nézni, az eredményt pedig egy olyan orvossal kell kiértékelni, aki nem konvencionálisan azt mondja, hogy ha értéktartományon belül van, akkor neked semmi bajod nincsen, hanem tisztában van azzal, hogy a kapott érték korhoz mérten megfelelő-e.”

Kiemelt tartalom
Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai 2024.1.31 16:27

A komolyabb, múlni nem akaró bőrproblémákat csakis szakavatott orvos által lehet sikeresen kezelni, Anna szerint erre klasszikus példa a rosacea, amely először kis bőrfelületen jelenik meg, idővel azonban egyre láthatóbbá és zavaróbbá válik. Mivel rosacea esetében a bőr hajszálerei állandó gyulladás alatt állnak, már nem kozmetikai, hanem bőrgyógyászati megoldást kell találni a kezelésre. 

A napi arcápolási rutin nem női szeszély 

Bőrtípustól, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van egy napi arcápolási rutinra, hiszen bőrünk számos külső viszontagságnak van kitéve napi szinten: városi szmog, hideg levegő, napsütés, ráadásul egy két éve készült ausztrál kutatás szerint óránként átlagosan 23 alkalommal érünk hozzá az arcunkhoz azzal a kézzel, amivel mindent mást is megfogdosunk. 

Nem rosszból mondjuk, de a férfiaknak tényleg vastagabb a bőr, nem csak a képükön. Forrás GETTY IMAGES

Nemcsak a nők bőre igényli a törődést, de a férfiaknak, sőt már a fiatal fiúknak is tanácsolt a napi rutin elsajátítása. Bár a férfiak bőranatómiája, rosthálózata, a szövetek egymásra épülése sokban különbözik a női bőrtől, a következő tippeket nekik is érdemes beiktatni a mindennapokba!

Napi 2 arcmosás nélkül sehova! 

Nagyon fontos, hogy a napi bőrápolási rutinban legyen kétszeri lemosás, egy reggel, egy pedig este. Ébredés után közvetlenül, mert az éjszaka folyamán rengeteg dolog történik a bőrrel.

Sok skincare-guru van az Instagramon, aki azt mondja, elég csak csapvízzel átmosni az arcot, de ez nem igaz, főleg, ha az ember este még feltett valamilyen krémet is az arcára. Bőrtípusnak megfelelő lemosóval kell tisztítani az arcot, sajnos azt mindenki magának kell, hogy kitapasztalja, melyik lemosó felel meg a bőrének. Nem rossz irány, ha az ember elkerüli a szulfátokat és a nagyon kemény, lúgos kémhatású összetevőket. Inkább savasabb Ph-értékű termékeket használjunk, mert ha lúgosabb irányba tolódik el az érték, akkor a baktériumok sokkal jobban érzik magukat az adott felületen”

– mondja a szakértő hozzátéve, hogy a vattakorongos, micellás vizes arctörlés semmilyen esetben sem egyezik meg az arcmosással. A micellás víz akkor segít, ha egy erősebb sminket szeretnénk eltávolítani, de nem tud minden szennyeződést leoldani az arcról, ezért van szükség az alapos, bő vizes mosásra. 

Jöhet a tonizálás

Ha az arclemosóval végzett bővizes tisztítással megvagyunk, második lépésként jöhet a tonizálás! 

„A tonikoknak mindig savas a Ph-ja, általában valamilyen kis tejsav van bennük. Ezzel töröljük át az arcot, visszaállítva a bőr Ph-értékét és elkerülve annak eltolódását. Fontos, hogy a tonikok minden esetben legyenek alkoholmentesek, ez amúgy minden más kozmetikai termékre is érvényes, nyugodtan felejtsük el az alkoholtartalmú készítményeket, mert az csak kiszárítja a bőrt.”

Tisztít, tonizál, hidratál – ez a minimum, amit megtehetünk a bőrért! Forrás GETTY IMAGES

Korábban bevett szokás volt alkoholos kozmetikumokat ajánlani zsíros, pattanásos bőrre. Ahogy Anna mondja, a bőrt úgy kell elképzelni, hogy van körülötte egy köpeny, amely egy olajos és egy vizes fázisból épül fel. Ha túlszárítjuk a bőrünket egy alkoholos termékkel, akkor ebből az olajos fázisból veszünk el, így nem lesz egyensúlyban a két fázis. A bőrünk így megpróbálja visszapótolni az olajos réteget, még több faggyút termel, végeredményében pedig még zsírosabb lesz az arcunk. 

Hidratálás és fényvédelem, mi fán terem? 

Ha van egy jó tonikunk, utána szükségünk van a hidratálásra is, itt sem mindegy azonban, milyen hatóanyagokból készült terméket használunk. 

„A legtöbb hidratálókrém fel van dúsítva parafinnal, ami egy nagyon olcsó összetevő, de van egy olyan tulajdonsága, hogy nem enged semmit sem be, sem ki. Egy réteget képez a bőrön, ami eltömíti a pórusokat, a bőr nem tud lélegezni. Ez egyetlen esetben lehet jó, ha valamilyen oknál fogva olyan környezeti viszontagságoknak vagy kitéve, hogy folyamatosan fúj az arcodba a szél és süt a nap, mondjuk síelsz. Kiszáradás ellen jók lehetnek a parafinos termékek, de szerintem nincsen helye a parafinnak a napi arcápolási rutinban, egy hidratálókrémben.”

Kiemelt tartalom
Szépségápolási termékek, ha otthoni wellnessélményre vágysz a szürke, hideg napokon Szépségápolási termékek, ha otthoni wellnessélményre vágysz a szürke, hideg napokon 2023.11.11 9:01

Kozmetikusként Anna azt mondja, a fényvédelem bár nagyon fontos kérdés, nem szabad túlzásokba esni. A hidratálókrém, még ha rendelkezik is SPF tartalommal, nem pótolja a fényvédőkrémet, ezért minden esetben ajánlott egy hidratálókrém és egy fényvédő krém is, különösen akkor, ha elhagyjuk otthonunkat és kimegyünk a fényre. 

Fontos a fényvédelem, de vannak olyan élettani folyamatok, amikhez kell a nap. Sokan mondják, hogy amikor napon vagy, termelődik a D-vitamin. Ez annyira nem pontos, ha napon vagy, akkor az UV serkenti az A-vitamin és D2 vitamin szintézisét, tehát elengedhetetlen a D-vitamin termelésben. A D-vitamint be lehet vinni étrendkiegészítővel, de semmi sem olyan hatékony, mint ha a napon kapod meg, ráadásul nagyon jó közérzetjavító és nem mellesleg fertőtlenítő hatása van.”

Mi jöhet még? 

Az alapvető arcápolási rutin mellé be tudnak csatlakozni a hidratáló fázis előtt a különböző bőrtípusnak vagy bőrproblémának megfelelő szérumok, boosterek, elixírek. Ezek közül a hialuronsav az, ami bármelyik bőrre mehet, minden más szérum vagy anyag használatához azonban előbb érdemes kozmetikussal konzultálni.

A hialuron bármikor jól jön, minden másról érdemes szakemberrel konzultálni. Forrás GETTY IMAGES

Ahogy a szakértő mondja, a hialuronsavat a többi savas kémhatású kozmetikummal ellentétben nem kell lemosni a bőrről, mert a hialuron egy alapállományát képezi a bőrnek. Úgy kell elképzelni, hogy van a lazarostos kötőszövete a bőrnek, ebbe épülnek bele a hialuronsav által az olyan szövetek, mint a kollagén, az elasztin és a retikuláris rost. Utóbbit sehol nem halljuk, mert nem hangzik olyan jól, pedig nagyon sok szerepe van abban, hogyan néz ki a bőrünk.

Kiemelt tartalom
Meggyűlik a bajod az aknéval? Vedd fel a kesztyűt arcbőrünk ősellensége ellen a La Roche-Posay áttörő új formulájával! Meggyűlik a bajod az aknéval? Vedd fel a kesztyűt arcbőrünk ősellensége ellen a La Roche-Posay áttörő új formulájával! 2023.11.3 16:35

„A hialuronsavakat egy szép szőlőfürthöz tudnám hasonlítani. Amikor minden rendben van – mondjuk fiatalkorban, mert a hialuronsav mennyiség olyan 20-25 éves korban kezd el csökkenni a testben – ezek a szép szőlőszemek a fürtön egymást duzzasztják, nagyon szorosan vannak. Ezt az ideális állapotot hívjuk turgornyomásnak, ettől is feszes a bőr. Az idő múlásával lassan elkezdenek összeaszalódni ezek a szemek. Az olyan szövetek, mint a kollagén és az elasztin akkor tudnak beépülni, ha van belőlük megfelelő mennyiség, ezért fontos a hialuron állandó pótlása. Itt jegyezném meg, hogy önmagában az, ha valaki kollagént visz be a szervezetébe étrendkiegészítővel, hialuron nélkül nem elég. Akkor már inkább főzzön mindenféle csontból egy jó levest, hűtse le kocsonyaként, annál jobb kollagénforrás nincs, és még a bélrendszernek is jót tesz.”

A hialuron állandó használata azért fontos, hogy az alapállományt karbantartsuk, pótoljuk és adott esetben visszaépítsük. A kozmetikus szerint a hialuron használatát minél hamarabb érdemes elkezdeni napi szinten, akár kétszer is még a hidratáló felvitele előtt. Lehetőleg szérum formájában alkalmazzuk, állaga legyen minél sűrűbb, nyúlósabb, viszkózusabb. 

A két legegyszerűbb titok 

Megfelelő folyadékmennyiség bevitele és pihentető alvás nélkül hiába törekszünk a szép bőrre, nem fogunk sikerrel járni. A külső hidratálás mellett elengedhetetlen a belső hidratálás is, és mivel testünk napi vízvesztesége átlagosan két liter, legalább ennyi vizet pótolnunk kell. Érdemes tudni, hogy az üdítők és a tejtermékek nem pótolják megfelelően a tiszta vizet, valamint ajánlott csökkenteni a vízelvonó hatással rendelkező italok fogyasztását, a kávét, a fekete teát és a koffeintartalmú termékeket. 

Fontos a pihentető alvás! Forrás Paramount Pictures

Ugyancsak fontos a rendszeres pihenés is. 

„Ideális esetben mindenkinek szüksége lenne 7, de inkább 8 óra pihentető és zavartalan alvásra. Nem tesz jót a telefonnyomkodás és az azzal járó kékfény sem. Ha megrögzött telefonnyomkodók vagyunk, akkor legyen legalább egy kékfényszűrős szemüvegünk, és este minden más fényforrást kapcsoljunk le magunk körül. Rengeteg múlik az alváson, az életminőséget, a külsőt, mindent képes javítani a pihentető alvás. Ha csak egy tanácsot fogadna meg valaki az eddig elhangzottak alapján, az legyen az alvás. Semmilyen anyagi befektetést nem igényel, nem kell hozzá venni vagy tenni semmit, csak egy rossz szokásról leválni”

– tanácsolja Anna. 

⭐⭐⭐ Treat Yourself = Iktasd be a kozmetikust! ⭐⭐⭐

Évszakváltáskor, három havonta érdemes kozmetikusnál egy alapkezelést kérni abban az esetben, ha nincs különösebb bőprobléma. Aknés, mitesszeres bőr esetén gyakrabban érdemes járni. Ezek az alapvető bőrproblémák jól kezelhetőek, de tudni kell, hogy egy állandó szélmalomharc. Ha olyan a bőrtípusunk, állandóak vissza fog jönni, termelődni az a faggyú, mert ilyen a bőrtípus, a természet ilyenfajta erejébe sajnos nem lehet belenyúlni. Vannak már nagyon hatékony kezelések, amelyek az otthoni bőrápolási rutinnal és megfelelő életmóddal remekül karbantarthatóak.