2023.1.19 10:50
Olvasási idő 0:55
Szöllősi Anna

Kétmilliós bírságot kapott az RTL, amiért Sebestyén Balázs és Vadon Jani röhögve gúnyolódtak egy kissrácon

KÖZÉLET BÍRSÁG RTL

A műsorvezető-páros a Celeb vagyok, ments ki innen egyik adásában lőtt túl a célon.

Sebestyén és Vadon a Celeb vagyok, ments ki innen! október 18-ai epizódjában megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy körülbelül 10 éves kolumbiai gyereket. Vadon magyarul tett fel neki olyan kérdéseket, hogy „Tudja-e, hogy ő az igazi apja?”, „Szereti-e az édességet?” és hogy „Tisztában van-e vele, hogy ha még tíz éven keresztül fánkot zabál, ahogy eddig, akkor kamaszként elhízott lesz?” A magyarul nem értő, Pedrito nevű fiúnak minden alkalommal azt kellett válaszolnia, hogy Si senor (Igen, uram), Sebestyén Balázs pedig ezalatt a háttérben nevetett, majd hozzátette: „Szegény, abuzáltuk”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kétmilliós bírságot szabott ki a csatornára. Mint írják, a kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a műsorvezetők a testalkatán is gúnyolódtak. A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A Médiatanács súlyos jogsértést állapított meg és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra. Plusz a csatornát arra kötelezték, hogy a jogsértésről szóló közleményt két alkalommal, legalább hét napon át folyamatosan tegyék közzé a műsorszám sugárzásának idősávjában. A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

A csatorna is reagált

Korábban az RTL is nyilatkozott a műsorvezetők viselkedése kapcsán, és elmondták: mivel fontosnak tartják a kiskorúak védelmét, bocsánatot kérnek Pedrítótól, a szüleitől és a műsor összes nézőjétől, aki a jelenetet sértőnek érezte.