2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2023.1.17 14:23
Olvasási idő  1:02

Fizetős próbaérettségi miatt indult vizsgálat egy vidéki gimnáziumban

Csaknem ötezer forintot kellett fizetniük azoknak, akik szerettek volna részt venni a fizetős gyakorló vizsgán. A tankerület vizsgálatot indít, mert úgy véli: az iskolának nem volt engedélye arra, hogy külső anyagi forrásokat vonjon be a felkészülésre.

Kovács M. Dávid
2023.1.17 14:23 Olvasási idő  1:02
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Egy külsős cég – a MEGAvizsga Oktatási Kft. – bonyolította le a végzősök próbaérettségijét salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban, akiknek így fejenként 4900 forintot kellett fizetniük a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért, írja a Telex.

 

Az iskolában magyarból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a diákok, akiknek középszinten előbbiekért fejenként 1800 forintot, a matek feladatsorért pedig 1300 forintot kellett fizetniük – így egy osztálynak összesen több mint 130 ezer forintba került a próbaérettségije.

 

Az iskola állásfoglalása szerint a tanárok, a diákok, illetve a szüleik közösen, a tavalyi tanév tapasztalatai alapján hozták azt a döntést, hogy részt vesznek a gyakorló vizsgán. „A próbaérettségi kizárólag a tanulók érdekeit szolgálta, hiszen az érettségi vizsgákra előzetes tapasztalatokat szereztek“ – áll az iskola oldalán közzétett szövegben.

 

A salgótarjáni gimnázium igazgatója a portál megkeresére elárulta: a befizetett összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. „A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült” – közölték válaszukban.

 

Az igazgatótól azt is megkérdezték, hogyan tudnak gyakorolni a vizsgára azok, akiknek esetleg nincs pénze kifizetni közel ötezer forintos összeget, ő azonban erre a kérdésre nem válaszolt.

 

Mint kiderült, az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak fogalma sem volt arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit. A portál érdeklődésére azt válaszolták, hogy a sajtóban megjelent hírek nyomán vizsgálatot indítottak az ügyben.

A tankerület szerint ráadásul engedélye sem volt az intézménynek arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. „A tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek” – közölték.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: telex.hu Thumbnail:  Madách Imre Gimnázium (Salgótarján) / Facebook
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra