ma 2024.10.4 16:53
Olvasási idő 1:31
Krajnyák Petra

A Pesti Srácok műsorvezetője nem érti, Karsai Dániel miért nem tudta türelmesen kivárni a halált

KÖZÉLET EUTANÁZIA KARSAI DÁNIEL LILU MÉDIA PESTI SRÁCOK

Kroó Zita és Gavin Duncan a Pesti Srácok egyik adásában "emlékezett meg" a múlt héten elhunyt alkotmányjogászról, aki egészen haláláig küzdött az eutanáziáért.

Kroó Zita, a Pesti Srácok műsorvezetője a Skót duda című műsorban fejtette ki véleményét a múlt héten elhunyt, gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogászról, Karsai Dánielről.

Én nem értem, tehát Karsai Dániel, mondjuk ki, emiatt a betegség miatt halálra volt ítélve. Tényleg csak az volt, hogy na, mikor fog ez bekövetkezni. Tehát hogy az emberben, már bocsánat, de ne legyen annyi türelem, hogy megvárja azt, hogy az élet mondja: »Danikám, akkor most van vége!«, és akkor utána ebből ekkora politikai ügyet csinálunk, én ezt nem értem

– mondta az adásban a Pesti Srácok műsorvezetője.

Kroó Zita ezután úgy fogalmazott: „kicsit érdekes“, hogy a momentumos Bedő Dávid javaslatára egy perc néma csönddel emlékezett meg a parlament Karsai Dánielről, aki „soha életében nem volt az országgyűlés tagja“.

Kroó és az egyetlen skót fideszesként bemutatott Gavin Duncan szerint Kövér László házelnök döntheti el, kit illet meg az egyperces néma csönd. Kroó gusztustalannak nevezte, hogy valaki halálát politikai célokra használják fel, Duncan szerint pedig az ellenzék már az őszi ülésszakának első napjára „minden hülyeséget megpróbált berakni“.

Miután Kroó kiemelte, hogy a magyar állam nem támogatja az eutanáziát, Karsai Dánielnek pedig még Strasbourgban sem engedélyezték az aktív életvégi döntést, az eutanáziát a programozott császármetszéses szüléshez hasonlította. Szerinte kezd nevetségessé válni, hogy az emberek döntik el, ki mikor születik és hal meg.

Ez olyan, mint a tervezett császár. Ha a gyerek nem farfekvéses bennem, nincs ok igazából arra, hogy én császármetszésre menjek, nem vagyok ötszáz kiló, meg nem veszélyezteti az életemet, hogy elkezdjek szülni, akkor minek?

Lilu szerint ez nagyon messze van a műsorvezetéstől

A műsorban elhangzottakra Kovalcsik Ildikó, ismertebb nevén Lilu, RTL-es műsorvezető és vállalkozó egy korlátozott ideig elérhető Instagram-történetben reagált. „Nem írok semmit erre a… Nem lenne olyan keresztényi… Komolyan, kik ezek????? [...] Kolleganőm. Ja, nem.“ – fogalmazott az RTL-es műsorvezető.

Karsai Dániel ügyvédnél 2022 nyarán diagnosztizáltak amiotrófiás laterálszklerózist, röviden ALS-t. Az ügyvéd egy évvel később vállalta fel a média előtt betegségét, és azóta azért harcolt, hogy saját példáját használva elérje az aktív eutanázia legalizálást Magyarországon. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy méltósággal fejezhesse be életét.

A 47 éves alkotmányjogász halála előtt néhány nappal kapta meg a TASZ Szabad-díját, a Magyar Orvosi Kamara pedig vasárnap jelentette be, hogy Karsai Dániel előtt tisztelegve emlékdíjat alapít, ami az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait fogja támogatni.