ma 2024.9.30 8:47
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

Karsai Dániel előtt tisztelegve alapít emlékdíjat a Magyar Orvosi Kamara

TÁRSADALOM EUTANÁZIA KARSAI DÁNIEL MAGYAR ORVOSI KAMARA

A Magyar Orvosi Kamara Karsai Dániel előtt tisztelegve alapít emlékdíjat, ami az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait segíti.

A Magyar Orvosi Kamara közleménye szerint díjat alapítanak a napokban elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász emlékére, aki ügyvédként dolgozott a szervezetnél, és élete végéig küzdött az eutanáziáért. Az emlékdíj az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait hivatott segíteni.

Mint írják, közel egy évvel ezelőtt Karsai magánszemélyként szólalt fel Agora rendezvényükön, az életvégi döntésekről tartott társadalmi vitában, amit – ahogy a közlemény fogalmaz – ő maga indított, és hagyott most szellemi hagyatékként mindannyiunkra.

A 47 éves korában elhunyt Karsai Dániel beemelte az addig tabunak számító eutanázia témáját a magyar közbeszédbe, és a saját élethelyzetét felhasználva egészen a haláláig küzdött a szabad életvégi döntésért és a méltóságos halálért.

Az ügyvédnél 2022. nyarán diagnosztizáltak amiotrófiás laterálszklerózist, röviden ALS-t, amit egy évvel később vállalt fel a média előtt. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy méltósággal fejezhesse be az életét.

Az ügyben végül nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 3-án elutasította Karsai fellebbezését is, tehát jogerősen kimondták, hogy „a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.“

Az ítélet után Karsai úgy nyilatkozott: „Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott.”