ma 2024.9.29 8:34
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Meghalt Karsai Dániel, az eutanáziáért küzdő alkotmányjogász

KÖZÉLET EUTANÁZIA GYÁSZ KARSAI DÁNIEL

47 éves korában elhunyt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász beemelte az eddig tabunak számító témát, az eutanáziát a magyar közbeszédbe, és a saját élethelyzetét felhasználva egészen a haláláig küzdött a szabad életvégi döntésért és a méltóságos halálért.

Karsai Dániel halálának hírét testvére jelentette be a közösségi oldalán.

Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel.
Mindig velem, velünk leszel, Bro
Imádlak!

Karsai Dániel ügyvédnél 2022. nyarán diagnosztizáltak amiotrófiás laterálszklerózist, röviden ALS-t. Az ügyvéd egy évvel később vállalta fel a média előtt betegségét, és azóta azért harcolt, hogy saját példáját használva elérje az aktív eutanázia legalizálást Magyarországon. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy méltósággal fejezhesse be életét.

Az ügyben végül nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 3-án elutasította Karsai fellebbezését is, tehát jogerősen kimondták, hogy „a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.“ Az ítélet után Karsai úgy nyilatkozott: „Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott.”

Kiemelt tartalom
28 éves korában meghalt Samantha Weinstein, a Carrie remake-jének színésze 28 éves korában meghalt Samantha Weinstein, a Carrie remake-jének színésze 2023.5.26 9:13

A Telex emlékeztetett: Karsai állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, idén március végén tüdőgyulladás miatt került kórházba, ahonnan később kiengedték, de utolsó időszakában már lényegében semmit sem tudott egyedül csinálni, mindenhez segítségre volt szüksége. Az alkotmányjogász – aki néhány nappal ezelőtt még megkapta a TASZ SZABAD-díját is – 47 éves korában hunyt el.