tegnap 2024.9.27 15:53
Olvasási idő 1:06
Kovács M. Dávid

Meghalt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek és a Downton Abbey színésze

FILMEK + SOROZATOK GYÁSZ HARRY POTTER SZÍNÉSZEK

Két Oscar-, valamint több BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjával Nagy-Britannia egyik legismertebb színésznője volt.

89 éves korába meghalt Maggie Smith angol színésznő, aki sok egyéb szerepe mellett Minerva McGalagony professzort alakította a Harry Potter-filmsorozatban – írja családja pénteki közleménye nyomán a BBC.

A Harry Potter-filmek és a Downton Abbey színészének halálát fiai, Chris Larkin és Toby Stephens jelentették be. Közlésük szerint édesanyjuk péntek kora reggel békés körülmények között vesztette életét a londoni Chelsea és Westminster kórházban.

Dame Maggie Smith egy londoni eseményen 2017 áprilisában.
Dame Maggie Smith egy londoni eseményen 2017 áprilisában. Forrás Tabatha Fireman / Getty Images

A gyászjelentés szerint Maggie Smith „erősen zárkózott ember volt“, élete utolsó óráiban azonban családja és barátai is mellette álltak. „Két fiút és öt szerető unokát hagyott hátra, akiket lesújtott különleges édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése“ – írják.

Maggie Smith már életében igazi színészlegendának számított, aki az ötvenes évektől kezdve a színpadon és a filmvásznon is rendkívüli karriert futott be, több mint 60 filmben és 70 színdarabban szerepelt.

Több évtizedes pályája során két Oscar-díjat nyert: 1970-ben a legjobb színésznő díját kapta meg a Miss Jean Brodie virágzása című filmben játszott főszerepért, 1979-ben pedig a Kaliforniai lakosztály című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést ítélték neki.

További négy Oscar-jelölést kapott az Othello (1965), az Utazások a nagynénémmel (1972), az Egy szoba kilátással (1985) és a Gosford Park (2001) című filmekért. Ezek mellett különböző alakításai miatt öt BAFTA-, négy Emmy-, három Golden Globe- és egy Tony-díjat is kapott.

Legismertebb szerepe a Harry Potter-filmek Minerva McGalagony professzora volt, akit 2001 és 2011 között keltett életre, de sokan ismerték Violet Crawley, Grantham grófnőjének szerepéről a Downton Abbey-ben.

Ezek mellett láthattuk például az Apáca Show első és második (Újra virul a fityula) részében, valamint a Halál a Níluson, a Titánok harca, a Gonosz a nap alatt, a Horog és a Házam Umbriában című filmekben is.

II. Erzsébet királynő 1990-ben "dáma" (dame) kitüntetést adományozott neki.