ma 2024.10.1 15:39
Olvasási idő 5:29
Maier Péter

A Barcelona 17 éves sztárja olyan magasra juthat el, amiről azt hinnénk, lehetetlen: mit kell tudni Lamine Yamalról?

A Barcelona 17 éves sztárja olyan magasra juthat el, amiről azt hinnénk, lehetetlen: mit kell tudni Lamine Yamalról?
Forrás Alvaro Medranda/Quality Sport Images/Getty Images
SPORT BARCELONA FOCI FOCI-EB LAMINE YAMAL

Egyre nehezebben tudja csillapítani magát a futballközbeszéd, hogy ne Lionel Messi örököseként beszéljen Lamine Yamalról, pedig tudjuk jól, hogy senkire sem lenne szabad ilyen nyomást helyezni. Viszont, amit eddig láttunk a belőle, az varázslatos.

Akik tavaly követték a klubfutballt, azok nem lepődtek meg azon, amikor a 17. életévét éppen betöltő Lamine Yamalbolondot csinált az Európa-bajnokság mezőnyéből. A válogatott torna nagyobb elérése azzal járt, hogy a mainstream világ is felfedezte magának a katalán tehetséget, aki Lionel Messi és Cristiano Ronaldo történelmi karrierjének vége felé haladva tulajdonképpen az első és egyetlen focista, akiben a két zsenihez hasonló lehetőséget lát bele jelenleg a futballközvélemény. Ez egy, még a „világklasszis“ jelzőnél is magasabb kategória, amihez nagyon úgy tűnik, hogy Yamalnak adott a tehetsége, ugyanakkor a nyomás, amit emiatt ráhelyeznek, könnyen hazavághat egy történelmi karriert, nem beszélve a sérülésekről. Egy biztos: egy csodálatos játékos kibontakozásának vagyunk szemtanúi, úgyhogy cikkünkben kicsit utánamentünk a Barcelona tehetségének, megnéztük, miből lett a cserebogár, és hogy a cserebogárból mi lehet majd egyszer, ha minden jól alakul.

Born and raised in Katalónia

Lamine Yamal Nasraoui Ebana 2007. július 13-án született a Barcelona tartományban található Esplugues de Llobregatban. Édesanyja Egyenlítői-Guineából származó pincérnő, édesapja pedig Marokkóból származik, és festő-mázolóként dolgozott. A szülei hároméves korában elváltak, de mindketten jelen voltak a gyerekkorában, így sok időt töltött náluk Katalónia különböző pontjain. Yamal életében fontos szerepet töltött Inocente Diez, akit édesanyja egy gyorséttermi munkája során ismert meg. Diezt a környéken Kubalának becézték (a legendás magyar származású Barca-játékos, Kubala László után), ő volt az, aki meggyőzte a kis Lamine anyját, hogy írassa be edzésre. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Football • Futbol • Soccer (@footyemporium) által megosztott bejegyzés

Négyévesen kezdett focizni, és mindössze hatéves volt, amikor felfedezték őt a Barcelona játékosmegfigyelői, 2014-ben pedig alá is írt a gránátvörös-kék klub akadémiájára, a La Masiára, amely mai napig az európai futball leghatékonyabb és legjelentősebb utánpótlásképző műhelye. Yamal elég hamar az akadémia gyöngyszemévé vált, és évről évre felfelé játszott az utánpótlásban, tehát mindig idősebb korosztályos csapatokban kapott szerepet, mint ahogy azt a kora indikálta volna (ez a legtöbb klasszis tehetség esetében bevált módszer arra, hogy fejlesszék őket).

Kiemelt tartalom
A Kabát FC a foci és a reality műfajának is teljes megcsúfolása, mégis az őszi felhozatal eddigi legszórakoztatóbb műsora A Kabát FC a foci és a reality műfajának is teljes megcsúfolása, mégis az őszi felhozatal eddigi legszórakoztatóbb műsora 2024.9.22 9:27

A felnőtt csapat akkori vezetőedzője, Xavi először 2022 szeptemberében hívta meg az akkor 15 éves játékost az első csapat edzésére, ahol lenyűgözte a szakmai stábot és a csapattársait. 2023. április 29-én debütált a Barcelona A-csapatában, amikor egy Real Betis elleni, 4–0-s győzelemmel záruló La Liga-meccsen Gavit váltotta a 83. percben. Az elmúlt évszázad legfiatalabb játékosa lett, aki a Barcelonában tétmeccsen pályára léphetett, nála fiatalabban csak Armando Saginak sikerült 1922-ben. A 2022-23-as szezonban Yamal egy bajnokságot nyerő csapat tagja lehetett, de az igazán nagy áttörést a következő idény hozta meg számára.

A mostanit megelőző, 2023-24-es szezonban Yamal bevette az újságok címlapjait. 38 bajnoki meccsből 37-en lehetőséget kapott, ezek közül 22 meccsen lépett pályára kezdőként. Ahogy szépen lassan alapemberré vált, megérkeztek a gólok és gólpasszok, csak a bajnokságban mindkettőből 5-5 darab. (Lehet, hogy mikor ezt olvasod, már meghaladta ezeket a számokat a jelenleg futó La Liga-szezonban, néhány meccs alatt.) 

Lamine Yamal ünnepli az Európa-bajnoki címet 2024. június 14-én, Berlinben
Lamine Yamal ünnepli az Európa-bajnoki címet 2024. június 14-én, Berlinben Forrás Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images

Ezzel párhuzamosan a spanyol válogatottnak is alapembere lett, így érkeztünk meg a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, amikor minden második cikk arról szólt a sportsajtóban, hogy Yamal milyen rekordot dönt meg azzal, hogy mennyire fiatalon ad gólpasszt vagy lő gólt egy Eb-n. Egyes híresztelések arról szóltak, hogy a spanyol szövetségnek bírságot kell fizetnie, ha a spanyolok jobbszélsője este 11 után pályára lép, ebben az időpontban ugyanis tiltott a fiatalkorúak munkavállalása Németországban. Az élet végül úgy hozta, hogy ez nem jelentett gondot a spanyolok számára, ugyanis a döntőben még rendes játékidőben lerendezték az angolokat, Yamal pedig a 17. születésnapja után egy nappal Európa-bajnok lett.

Milyen típusú játékos Lamine Yamal?

Yamal gyakorlatilag már most a világ egyik legjobb focistája, amiben nemcsak az általa hozott minőség játszik közre, hanem az a színes profil, amit magáénak tudhat. Ahogy a Athletic FC podcast elemzői rávilágítanak, a 17 éves zseni kiemelkedő a labda kis területen való megtartásában, cselekben, nagy terület támadásában (kontrajátékban), kiváló a passzjátéka, és felesleges is lenne ódákat zengenünk a befejezéseiről, hiszen mind láttuk őt az Eb-n.

Kiemelt tartalom
Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna 2024.9.16 15:16

Viszont! A támadásokhoz hozzáadott értékteremtése csak az egyik része a játékának: Yamal rendkívül hasznos a védekezésben is, különösen, ha egy domináns csapatban kiveheti a részét a letámadásból, illetve a labdavesztés utáni visszatámadásból. Az elmúlt egy év adatait figyelembe véve, a vele egy pozícióban játszó játékosok között, a top 5 ligákban a felső 3 százalékban van a szereléseket tekintve, és felső 12 százalékban van a megelőző szerelések szempontjából (Fbref). Ez nemcsak a képességeiről, de a munkamoráljáról is sokat elmond. Aki ennek a leginkább örülhet, az Hansi Flick, a Barcelona új edzője. Az ő labda nélküli játékában rettentő fontos az intenzitás, amit Yamal vezéregyéniségként tud behozni a csapatba.

Lamine Yamal a Barcelona egyik nyári felkészülési meccsén
Lamine Yamal a Barcelona egyik nyári felkészülési meccsén Forrás Pedro Salado/Getty Images

A tény, hogy ballábas még különlegesebbé és értékesebbé teszi őt a játékospiacon (és még inkább ráerősít a párhuzamra Lionel Messivel). Cselezőképességének kihasználása végett jelenleg jobbszélsőként játszik, de azon se lepődnénk meg, hogy a kreativitása, döntéshozatali képessége és passzjátéka miatt évek múltával egyre többször látnánk majd a pálya középsőbb területein. Nagyon nehéz elképzelni – épp a fent említett komplexitása miatt –, hogy Yamal egész karrierjében a jobbszélre szorulna majd, nem mintha az egy alávalóbb szerepkör lenne, mint bármi más. Ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy valaha elhagyná a Barcelonát, nevelő egyesületét, ahol nagyon jól érzi magát, és láthatóan a klub – amely identitásválságot él meg Messi távozása óta – is igyekszik majd az új éráját az Európa-bajnok tehetség köré építeni. 

Min hasalhat el egy varázsló karrierje?

Idén júliusban körberepült az interneten egy fotó, amin a 17 éves Lionel Messi egy kisbabát tart a kezében. A képet Lamine Yamal apja osztotta meg a közösségi médiában, ugyanis egy jótékonysági kampány keretében az ő kisfiával készített fotót az argentin legenda a saját karrierje hajnalán. A futballnyilvánosság kollektív libabőrözését nem lehetett csillapítani, okkal, hiszen nagyon sok nagyszerű labdarúgó bukkant fel az utóbbi két évtizedben, de Lamine Yamal még közülük is kiemelkedhet, látva azt az érettséget, amit tinédzserként tanúsít a pályán.

Lionel Messi és a kisbaba Lamine Yamal
Lionel Messi és a kisbaba Lamine Yamal Forrás Joan Monfort/AP

Rengeteg oka van tehát, hogy párhuzamba állítják a Barcelona valaha volt legnagyobb focistájával, ugyanakkor nem ez az első eset, hogy egy fiatal játékos ilyen típusú visszajelzésekkel néz szembe, ami, legyen bármilyen megtisztelő, óriási nyomás is, ezzel pedig a focisták egy jelentős része nem tud megbirkózni ilyen fiatalon. Igaz, Yamal eddig nagyon komoly mentális erőről tett tanúbizonyságot, elég, ha arra gondolunk, mennyire nem húzta le a pályán nyújtott teljesítményét, hogy édesapját egy késelés miatt kórházban ápolták. Ez viszont önmagában még nem jelenti, hogy akár a szakmának, akár a szurkolóknak ne lenne fontos felelőssége, hogy ne rakjon ilyen terhet egy játékosra, ugyanis az erőltetett „Messi utódja“-szerep még nem igazán segített senkinek abban, hogy beteljesítse a potenciálját.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 2024.9.4 13:29

A mentális nehézségek mellett persze van egy még erősebb tényező, ami lejjebb tolhatja Yamal karrierjének plafonját. A sérülések minden focista felett Damoklész kardjaként lógnak, bár való igaz, hogy valakinél lószőrön lóg az a kard (lásd a Barcelona idei sztárigazolása), míg másnál kicsit stabilabban fel van helyezve a falra. Ami Lamine Yamalt illeti, egyelőre nagyon nehéz belőni, hogy mennyire sérülékeny játékosról van szó, különösen annak fényében, hogy egy olyan focistáról beszélünk, aki még a felnőttkorba sem lépett be. A Transfermarkt adatai szerint a 2022-23-as szezonban 31 napot hagyott ki egy ismeretlen sérülés miatt, míg első teljes felnőtt szezonjában 12 napig nem focizhatott, és egy Barca-meccset, illetve két válogatott mérkőzést kellett kihagynia.

Ez önmagában nem néz ki rosszul, ugyanakkor messze nincs annyi ideje a felnőtt fociban, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le belőle, ráadásul van egy másik szempont is, ami növeli kockázatot: borzasztó fiatalon kezdett nagyon magas szinten, nagyon sok játékpercet kapni, ami egy olyan tendencia a Barcelonánál, ami sok játékos karrierjét visszafogta az utóbbi időben. Fejlődő szervezetekről beszélünk, akiknek a későbbi éveit beárnyékolhatja az, ha túl korán játszanak túl sokat a legmagasabb szinten. Épp a katalán klubnál láttunk erre rengeteg példát, gondoljunk csak Gavira vagy Ansu Fatira.

Lamine Yamal a franciák ellen lőtt gólja után, az Eb elődöntőjében
Lamine Yamal a franciák ellen lőtt gólja után, az Eb elődöntőjében Forrás Stefan Matzke - sampics/Getty Images

Ahhoz tehát, hogy Lamine Yamal tényleg beteljesítse a nyilvánosság által neki kijelölt sorsot, és Lionel Messi nyomdokaiba lépjen, gyakorlatilag arra lesz szükség, hogy fizikálisan és mentálisan is emberfeletti lénynek bizonyuljon. Ez egyébként önmagában nem olyan nagy mondás, hiszen ahhoz, hogy földönkívüli legyél, földönkívülinek kellett születned. Yamaltól tehát azt várjuk el, hogy egy fél évszázad legnagyobb focistája legyen, ami egy 17 éves tinédzserrel szemben talán túlzás. Más kérdés, hogy az alapján, amit eddig mutatott, ez egyáltalán nincs kizárva, de azt mindenkinek a fejébe kell vésni, hogy ez vele szemben nem lehet elvárás, pusztán egy lehetőség. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!