2024.7.10 15:21
Olvasási idő 1:21
Maier Péter

Előkerült egy régi fotó, amin Messi a karjában tart egy kisbabát, aki idén a feje tetejére állította a focivilágot

SPORT FOCI FOCI-EB LAMINE YAMAL LIONEL MESSI

A kép hátteréről maga a fotós, Joan Monfort nyilatkozott az AP-nek: állítása szerint nem volt könnyű dolga, mert Messi nagyon félénk volt, hirtelen azt sem tudta, hogy nyúljon a bébihez.

2007-ben egy jótékonysági naptárba készült egy fénykép a fiatal Lionel Messiről, amin az FC Barcelona stadionjának öltözőjében egy kisbabát tart a kezében.

Ma már tudjuk, hogy az akkor 20 éves argentin focistából minden idők legnagyobbja lett, az azonban most kezd csak kikristályosodni, hogy az a kisfiú, akivel fotózkodott, szintén óriási hatással lehet a futball világára.

A fényképen látható baba ugyanis Lamine Yamal, aki éppen varázslatos teljesítményt nyújt az éppen futó Európa-bajnokság leglátványosabban játszó csapatában, és aki a vasárnapi Eb-döntő előtti napon tölti be 17. életévét.

Lionel Messi és a kisbaba Lamine Yamal
Lionel Messi és a kisbaba Lamine Yamal Forrás Joan Monfort/AP

A Messiről és Yamalről készült fotó azután bukkant fel újra, hogy a tinédzser focista édesapja a múlt héten „két legenda kezdete“ képaláírással posztolta azt az Instagramon. A fotókat Joan Monfort készítette, aki az AP szabadúszó fotósaként dolgozik.


A fotózás azután jött létre, hogy az UNICEF pályázatott hirdetett a katalán Mataró városában, ahol Lamine Yamal családja is élt. „Jelentkeztek egy pályázatra, hogy a Camp Nou stadionban lefotózzák őket egy Barca-játékossal. És megnyerték“ – mondta Monfort az AP-nek.


A fotós számára nem volt egyszerű a megbízás, elmondása szerint ugyanis Messi elég félénk és magába forduló srác volt.

Éppen kijött az öltözőből, és hirtelen egy másik öltözőben találta magát, ahol volt egy műanyag kád tele vízzel, meg egy kisbaba, akit a kezébe adtak. Bonyolult volt. Először azt sem tudta, hogyan fogja meg

– mesélte a fotós, aki csak a múlt héten jött rá, hogy Yamal ugyanaz a fiú, akit annak idején Messi kezében lefotózott. „Az igazat megvallva nagyon jó érzés“ – mondta.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 3 nappal ezelőtt

Most, 17 évvel később Lamine Yamal a Barcelona és a spanyol válogatott valaha volt legfiatalabb gólszerzőjeként csillog. A jobbszélsőként játszó Yamal kedden óriási bombagóllal járult hozzá, hogy a spanyol válogatott legyőzte a franciákat, és bejutott az Európa-bajnokság vasárnapi, berlini döntőjébe, ahol az angol–holland-párharc győztese lesz majd az ellenfelük. 

Lamine Yamal anyukája is feltűnik néhány képen
Lamine Yamal anyukája is feltűnik néhány képen Forrás Joan Monfort/AP

Yamal szokatlanul fiatalon lett alapember a klubjában és a válogatottban is, az elemzők szerint – bár ilyenkor mindig érdemes óvatosnak lenni – ha így folytatja, pályájának csúcsán akár arra a polcra is felkerülhet, ahova csak nagyon kevesen kerültek fel, például az az argentin játékos, aki a fenti képen a kezében tartja őt.