2024.7.15 8:39
Olvasási idő 1:15
Maier Péter

Spanyolország veretlenül, a legtöbb gólt szerezve nyerte meg az Európa-bajnokságot

SPORT FOCI FOCI-EB JUDE BELLINGHAM LAMINE YAMAL SPANYOLORSZÁG

2-1-re verték Angliát a döntőben.

Spanyolország nyerte a 2024-es németországi Európa-bajnokságot. Luis de la Fuente válogatottja 2-1-re verte Angliát a berlini döntőben, és története során negyedszer hódította el a kontinens legjobbjának járó trófeát. Ez utóbbi mondat általában nagyon modorosnak és túlzónak tud hatni, de ez esetben teljesen reális: tényleg a legjobb csapat nyerte az Eb-t.

A vasárnap esti döntő gólnélküli első félidőt hozott, majd Nico Williams a második játékrész legelején, a 47. percben törte meg a gólcsendet, miután Lamine Yamal gólpasszát értékesítette. Anglia ezután még visszajött a meccsbe: a csereként beállt Cole Palmer távoli lövése jelentette az egyenlítő találatot a 73. percben. A győztes gólt végül Mikel Oyarzabal lőtte a spanyoloknak, aki szintén csereként állt be. Marc Cucurella középre érkező labdájára érkezett jó ütemben. 

Alvaro Morata, a spanyolok csapatkapitánya emeli fel az Eb-trófeát a berlini döntő után
Alvaro Morata, a spanyolok csapatkapitánya emeli fel az Eb-trófeát a berlini döntő után Forrás Dan Mullan/Getty Images

A spanyol válogatott tehát rendes játékidőben eldöntötte ezt a meccset is. Csak a németek elleni negyeddöntőben volt szükségük hosszabbításra, egyébként Moratáék minden meccsüket megnyerték úgy, hogy ők rúgták a legtöbb gólt az Európa-bajnokságon. De emellett olyan reprezentatív statisztikai mutatókban is élen voltak, mint a várható gólmutató, a nagy helyzetek száma vagy a támadóharmadban szerzett labdák 90 percenként. Ezek is azt mutatják, hogy Spanyolország volt a legdominánsabb csapata az Eb-nek, amiből egy ilyen lebonyolítású tornán még nem következik természetszerűleg, hogy meg is nyerik az Európa-bajnokságot, de ezúttal így történt.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 2 nappal ezelőtt

Az Európa-bajnokság legjobb játékosának a világ legjobb védekező középpályását, Rodrit választották, de a nagyközönség leginkább a legjobb fiatal játékosnak választott Lamine Yamalra fog emlékezni, aki szombaton töltötte 17. születésnapját, és a döntőre is kijutott neki a rekordokból: ő lett a legfiatalabb játékos, aki vb- vagy Eb-döntőben játszott, Pelé 1958-as rekordját döntött meg, emellett négy gólpassza is rekordbeállítás, korábban egy játékos sem zárt több assziszttal egy Európa-bajnokságot.

Lamine Yamal ünnepli az Európa-bajnoki címet 2024. június 14-én, Berlinben
Lamine Yamal ünnepli az Európa-bajnoki címet 2024. június 14-én, Berlinben Forrás Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images

A Gareth Southgate vezette angol válogatott rengeteg kritikát kapott az Eb során, mert a keret játékosminőségéhez képest nem tudott látványos és kezdeményező futballt játszani, de így is eljutottak a döntőig, ami Southgate irányítása alatt a második fináléjuk volt a kontinenstornán. Második ezüstérmüket nyerték.