2024.7.13 12:50
Olvasási idő 0:52
Maier Péter

Gyermekmunka miatt törvénybe ütközhet Lamine Yamal játéka az Eb-döntőn

SPORT FOCI FOCI-EB LAMINE YAMAL

Akkor lehet ezzel gond, ha este 11-nél tovább tart a meccs, tehát, ha hosszabbításra kerül sor.

Aki követte az Európa-bajnokságot, annak nem kell bemutatni Lamine Yamalt, a spanyol válogatott jobbszélsőjét, aki július 13-án, szombaton tölti be 17. életévét. A fiatal spanyolt tehetség – akiről nemrég előkerült egy babakori fotó, amin Lionel Messi tartja a kezében – szinte biztosan játszani fog az Anglia elleni berlini döntőn, ugyanakkor, amennyiben hosszabbításra kerül sor, meglehet, hogy le kell majd cserélni a játékost.

Lamine Yamal a franciák ellen lőtt gólja után, az Eb elődöntőjében
Lamine Yamal a franciák ellen lőtt gólja után, az Eb elődöntőjében Forrás Stefan Matzke - sampics/Getty Images


Németországban ugyanis törvény tiltja a kiskorúak 23 óra utáni munkavállalását, márpedig, ha a rendes játékidő döntetlennel végződik, akkor az azt követő hosszabbítás át fog lógni ezen az időkorláton. A döntő előtt a Sun bulvárlap arról ír, hogy ez esetben lehet, hogy a törvény miatt le kell majd cserélni a fiatal sztárt, bár nem valószínű, hogy erre – emiatt – sor kerülne.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 3 nappal ezelőtt

A Spanyol Labdarúgó Szövetségnek ugyanis valószínűleg nem halna bele a német törvények által kiszabott 30 ezer eurós bírságba, amit Yamal munkáltatójaként ki kellene fizessen, különösen abban az esetben nem fájna nekik, ha a Barcelona játékosa a hosszabbításban varázsolna, és hozzájárulna egy esetleges Eb-címhez.

Az angol lap megszólaltatta a Verdi német szakszervezettől Lukas Frew-t, aki úgy nyilatkozott, „lehetnek kivételek a 16 és 17 évesek esetében, de elméletileg nem dolgozhatnának este 11 után.”

Jonas Warnken ügyvéd pedig azt mondta, „Yamal csak este 23 óráig játszhat.” Hozzátette, hogy a szabálysértésért pénzbírság kiszabható, de ebben az esetben nem látja valószínűnek, hogy erre sor kerülne.