ma 2024.9.22 9:31
Olvasási idő 3:32
Maier Péter

Kardigánok, Oxford ingek, tote bagek: Mik lesznek az utcai férfidivat legfontosabb trendjei 2024 őszén?

Kardigánok, Oxford ingek, tote bagek: Mik lesznek az utcai férfidivat legfontosabb trendjei 2024 őszén?
Forrás Dave Benett/Getty Images for Burberry
DIVAT FÉRFIDIVAT STREET STYLE

A streetwear „elegánsosodásának“ tendenciája tetőzhet 2024 őszén és telén. Megnéztük, mik lehetnek a férfidivat legfontosabb trendjei az utcákon, hogy kicsit segítsünk nektek a sürgető nagybevásárlásban.

A kőkemény ősz – mint az idegesítő haverod, aki mindig hamarabb érkezik, ha áthívod – sokkal korábban kopogtatott be idén, majd jóízűen az arcunkba röhögött, mikor ajtót nyitottunk. Mindez egyben azzal is járt, hogy sokkal hamarabb kellett előkapnunk a bedobozolt meleg cuccainkat. Bőven itt az ideje a nagy őszeleji vintedezéseknek, turizásoknak, vásárlásoknak is, de nem tudod, hogy 2024-ben milyen anyagokhoz, formákhoz, darabokhoz érdemes nyúlni? Némi kutakodás után összeszedtük, szerintünk mik lehetnek majd az idei őszi-téli szezon legnagyobb utcai trendjei, hátha némi ihletet adunk a sürgető bevásárláshoz, amit a korán érkező ősz indikált.

Oxford ingek

Minden tisztelet és megbecsülés közgazdász olvasóink felé, úgyhogy kérjük ne haragudjanak meg a corvinusos barátaink, amikor azt mondjuk: idén a divatolgató hipszterek elbitorolják majd signature darabjukat. Ahogy egyre inkább érzékelhető a trend (és egy elemzés is rávilágított), hogy az utcai stílus az elegancia irányába araszol, úgy kerülnek be a klasszikusabb darabok az emberek outfitjeibe, idén ősszel pedig – a GQ és a Men's Journal szerint egyaránt – óriási népszerűségnek örvend majd az Oxford ing, amit eredetileg az különböztet meg a tipikus öltönyingtől, hogy a gallérja általában gombbal rögzített, és valamivel tartósabb, fajsúlyosabb anyagból készült. Más kérdés, hogy lassan bármire rámondjuk, hogy az, mert igazából csak egy vibe-ot keresünk, ami kicsit más azokhoz az ingekhez képest, amiket öltönyhöz veszünk fel.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

𝙳𝚛𝚎𝚠🇵🇷 (@fvckingandrew) által megosztott bejegyzés

Az örökzöldnek is mondható Oxford ingeket felkaphatod bőrdzsekivel, blézerrel, akár farmernadrággal is (ne felejtsd a gyöngyláncot sem!). Leggyakrabban fehér vagy világoskék színben jönnek szembe, de van belőle több izgalmas dizájn is, nem beszélve a pöpec csíkos verziókról.

Kötött cuccok kötöttségek nélkül

A predikciók szerint a kötött ruhák lesznek 2024 legnagyobb sztárjai. A Texcon szerint azért, mert a világban uralkodó bizonytalanság, és a biztonságérzetünktől való folyamatos megfosztottság miatt jól esik valami olyat viselnünk, ami kényelmes, nosztalgikus, és jó érzéssel tölt el minket. Hogy tényleg van-e ilyen típusú szociológiai összefüggés, azt most így hasra ütésre nehéz volna megmondani – bár hajlunk felé, hogy van, hiszen miért ne lennének hatással a társadalmi változások az öltözködésünkre?

Luther Ford a Dior 24-25-ös őszi-téli kollekciójának bemutatóján
Luther Ford a Dior 24-25-ös őszi-téli kollekciójának bemutatóján Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

A kötött cuccok egyértelműen nagyot fognak menni ezen az őszön: kardigánok (ebbe ne is menjünk bele, hisz külön fejezetet kapnak később), könnyed kötött hoodie-k, nehéz kötött pulóverek – mind-mind heteiket élik majd az elkövetkezendőkben. Legalábbis erre utalnak a tendenciák, amik tulajdonképpen már tavaly ősszel is elkezdődtek.

Hasít a velúrbőr

Semmi nem adja vissza az őszi hangulatot úgy, mint egy jó suede/velúr kabát, ami idén az utcai divatban is kiemelt szerepet kap majd. 

Kit Price a londoni divathéten 2024 szeptemberében
Kit Price a londoni divathéten 2024 szeptemberében Forrás Dave Benett/Getty Images for British Vogue

De nemcsak a dzsekiken köszön vissza ez az anyag, hanem akár a cipők között is. Fontos ugyanakkor, hogy mivel egy erősen statement jellegű anyagról van szó, nem szabad túltolni, és okosan érdemes megválasztani, mit veszel hozzá, de nagy fiú vagy te, megoldod.

Crewneck és funky kardigánok

Igaz, már tavaly is azt írtuk, hogy 2023 ősze a kardigánoké lesz, idén azonban még jobban fog dominálni a klasszikus darab. Különösen annak crewneck („terített nyakúnak“ szokták fordítani) verziója, amit be- és kigombolva is kiválóan lehet rokkolni, hiszen előbbi esetben olyan, mint egy crewneck pulcsi, utóbbi esetben meg olyan mint egy kigombolt ing.

Noah Shetland kardigán
Noah Shetland kardigán Forrás Noah

A másik sláger a mintás kardigán lesz, mindenféle funky dizájnnal. Érdemes lesz figyelni azokat a darabokat, amik valami izgalmas karakterisztikával vannak megtervezve. Nyugodtan lehetsz vicces, egyedi, meglepő, még akkor is, ha a klasszikus kardigán műfajától ez távol áll, ez lehet az idei év nagy modern durranása.

John Legend szeptemberben a SiriusXM stúdiójában egy funky kardigánban
John Legend szeptemberben a SiriusXM stúdiójában egy funky kardigánban Forrás Jamie McCarthy/Getty Images

Keményebb tote bagek

Ismét nem cringe a tote bag? A funkcionális öltözködés folyamatos előretörésével ismét egyre több ember vállán megjelentek, idén pedig a férfiak utcai viseletének is fontos részei lehetnek, különösen azok a fajták, amik valami keményebb, fajsúlyosabb anyagból (vegánbőr, velúr, farmer) készültek. Stílusos, kényelmes, praktikus – a kovid óta ez az attribútumok szentháromsága, amikkel egy ruhát jellemezni kell, nem csoda tehát, hogy 2024 őszén újra erőre kap a tote bag a skacok körében is. 

Jaehyun Prada-márkanagykövet egy tote baggel
Jó, neked nem kell feltétlenük Prada tote baget beszerezned, mint Jaehyunnak, de érted Forrás Han Myung-Gu/WireImage

Oversized kabátok

Talán nem akkora újdonság, de a túlméretezett kabátok sosem voltak olyan előkelő pozícióban, mint idén ősszel, amikor a nagy tér okozta kényelem mindent felülír. Na meg persze a '90-es és 2000-es évek nem múló reneszánsza is inspirálja a trendet, ami férfiak millióira oversized kabátokat varázsol. Tök menő, ha egy bő, elegáns kabát alá is fel tudsz kapni egy hoodie-t kilógó kapucnival, illetve önmagában ízlésesen mutat 2024-ben, ha egy férfi kabátjáról nem ugrándoznak le a gombok, mert annyira feszül a hasán vagy a mellkasán. Sőt, hangozzon bármily furán, egyáltalán nem ciki úgy kinézni, mintha három kigyerek lenne egymás nyakában a kabátod alatt (avagy mint Vincent Adultman a Bojack Horsemanből). Egyszerűen ez van, ezt diktálja a zeitgeist.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

O L A F H E R N A N D E Z (@casoperdido) által megosztott bejegyzés

Barn dzseki / chore kabát

Hogy is lehetne fordítani a barn jacket/chore coat nevű ruhadarabot. Afféle munkásdzseki? Ganézó kabát? Tudja a fene. Arról a kabáttípusról van szó, amin sok zseb és gomb van, bélelt a belseje, és lepergeti a vizet. Az az igazi funkcionális dzseki, ami valamiért mégis elegánsnak hat a maga módján. Idén pedig óriásit fog menni a férfiak körében, és némiképp összecseng az első fejezetünkkel, hiszen képzeljünk csak el egy világoskék Oxford inget egy barna (vagy egy skótkockás!) barn dzsekivel. Hát tudsz ennél szebbet? 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Virgo Vintage (@virgovintage_) által megosztott bejegyzés

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!