2023.9.12 16:30
Olvasási idő 1:48
Maier Péter

Fiúk, ezeket a darabokat érdemes mielőbb beszereznetek – ezek (lesznek) az utcai férfidivat legfontosabb trendjei 2023 őszén

Fiúk, ezeket a darabokat érdemes mielőbb beszereznetek – ezek (lesznek) az utcai férfidivat legfontosabb trendjei 2023 őszén
Forrás Franco Origlia/Getty Images
DIVAT FÉRFIDIVAT STREET STYLE

Állítólag így fogunk kinézni idén ősszel és télen.

Hódítanak a 70-es évek

A '70-es évek újrafelfedezése ugyan már korábban elindult, de ez nem jelenti, hogy ne maradna velünk idén is. Az évtized ikonikus lábbelije, az Adidas Samba (és a Gazelle) már sokatok cipősszekrényében ott van, de terjednek a nagysarkú csizmák, a vagdosott (de nem úgy) nadrágok, a statement-ingek, a ringer pólók, és azok az ingek is, amiknek indokolatlanul nagy gallérja van. 

Mekkora gallérja van annak az ingnek Forrás Instagram / @70sdaily

„Funkcionális“ öltözet: munkáscuccok, chino és cargo nadrágok

Erről korábban már sokat beszéltünk, úgyhogy nem eresztjük bő lére: a lényeg, hogy még 2023 őszén is bőven menni fognak azok a darabok, amiket régen csak a munkások, a túrázók és a katonák hordtak, de aztán jött az utcai divat, és azt mondta: ezt is kisajátítom. Hát így működik a világ.

Kit nem röhögtek volna ki pár éve, ha cargo nadrágot vesz fel loaferrel? Forrás Edward Berthelot/Getty Images

Újabb varsity-dzseki éra

Ismét elérkeztünk egy olyan érába, amikor mindenkinek olyan iskolai egyendzsekije lesz, amilyen suliba még álmukban sem járhatnának. Felhúzhatjuk őket fehér pólóra világosabb farmerrel és magasszárú vászoncipővel, vagy akár lehetünk bátrabbak is: ehhez is simán elférhet egy loafer, egy chino nadrág meg egy oxford ing. Lehetsz kreatív, de ha egy ilyen dzsekit dobsz be, ez kell legyen a „főmotívum“.

Az ilyen típusú darabok egyik úristene, a Kith azt mondta: bro, miért ne vennél alá egy fehér pólót? Forrás Kith

Penny loaferek

Nem most beszélünk róla először, és már a nyarat is uralta, ősszel azonban újabb kompozíciók részeként érkezhet meg a loafer, különösen a penny fajta, amely szíján az ajakalakú kivágásról ismeretes (úgynevezett penny pánt), és amelyben annak idején akár egy-két kisebb pénzérmét is lehetett tárolni. A legenda szerint innen jön az elnevezés, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a loaferek közül ez az egyik legsokszínűbben hordható változat, szerintünk minden stílusos férfi ruhatárában elfér egy.

Melyik színben hordanád? Forrás CNES Shoemaker

Kardigánok ősze

Az amerikai menő egyetemek szövetsége, avagy a Borostyán Liga újjáéledésének egyik első jele a kardigánok népszerűségének növekedése volt. Az olyan márkák, mint a Needles, a Missoni, a Wacko Maria és a Beams Plus sikeresen tették újra menővé a kardigánokat, főként a bolyhos mohair fajtát. Minél feltűnőbb, annál jobb. Nem hittem volna gimis éveim után, hogy ezt leírom, de lehet, én is beszerzek néhány új kardigánt.

Ennek a párizsi úriembernek a kardigánját, lehet, nem találod meg a Reservedben, de nézelődj azért az interneten, hátha lesz valami hasonló Forrás Edward Berthelot/Getty Images

Gyapjas pufidzseki

A gyapjúdzseki, a gorpcore trend egyik legfontosabb darabja egyre népszerűbbé válik. Nehéz olyan divatházra gondolni, amely ne használta volna fel a Patagonia ikonikus, magas bolyhos Retro-X fleece-jét. Kiváló darab, amely mélységet és textúrát ad a téli réteges öltözködéshez.

Stefon Diggs Párizsban megmutatja, mi mindenre jó egy fehér gyapjúkabát Forrás Christian Vierig/Getty Images

„Anime főgonosz típusú“ kabátok

Legalábbis ezt a nevet adta a GQ azoknak a nagykabátoknak, amelyeket a tél közeledtével egyre több emberen látunk majd. A hatalom kifejezésének ezen eszköze dominált az idei divatbemutatókon, és elképzelhetőnek tartjuk, hogy nem csak a magasdivat hívei, valamint a vámpírok körében lesznek népszerűek az óriásira szabott, bokáig érő télikabátok.

A Dolce & Gabbana őszi-téli kollekciójából Forrás Isidore Montag / Gorunway.com
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!