2024.9.10 15:33
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Teljesen oké a munkahelyen kakilni, hirdeti az ausztrál egészségügyi hivatal a szivárványos-delfines TikTok-trenddel

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG MUNKAHELY TIKTOK

Shrek is megmondta, hogy „jobb kint, mint bent”, az ausztrál egészségügyi hivatal pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy miért nem szabad visszatartani a nagyobb csomagot a munkahelyen.

Ha menni kell, ne tartsd vissza, még akkor sem, ha a munkahelyeden vagy – biztatja az ausztrál lakosokat a queenslandi egészségügyi hivatal az elmúlt hetek egyik legnépszerűbb Instagram- és TikTok-trendjének stílusában, vagyis delfinekkel és szivárványokkal, a Clean Bandit Simphony című dalával.

„Sokak számára nehéz nyilvános vécében kakilni, mi viszont azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, teljesen oké a kettes számú ügyet a munkahelyen intézni. Ha folyamatosan visszatartod a kakilást, az a széklet elakadásához, aranyérhez és más komoly problémákhoz vezethet. Szóval jobb, ha kiengeded, mintha visszatartanád“ – javasolják.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Queensland Health (@qldhealth) által megosztott bejegyzés


Ha nehezen tudsz mások közelében kakilni, akkor lehet, hogy kakiparanoiában, vagyis

parcopresisben szenvedsz. Az ilyen emberek többnyire attól félnek, hogy környezetük elítélik őke a kakilással járó hangok vagy szagok miatt. Ennek következtében olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a megnövekedett pulzusszám, az izzadás vagy a hányinger.

Az ausztrál egészségügyi hivatal a következőket javasolja a stresszmentes munkahelyi (vagy egyéb nyilvános vécés) kakiláshoz:


💩 Ne feledd, hogy mindenki kakil. Képzelj el egy híres embert a vécén (például Taylor Swiftet).
💩 Vigyél magaddal egy kis illatosított spray-t a vécébe.
💩 Kerüld az olyan ételeket és italokat, amelyek triggerelhetik a bélrendszert.
💩 Lélegezz mélyeket, vagy végezz egy rövid meditációs gyakorlatot.


A queenslandi egészségügyi hivatal posztja után nekünk már nem sok mondanivalónk maradt, talán csak egy rövid kiegészítés, amire kollégánk hívta fel a figyelmet: ha minden egyes munkanapon tíz percet kakilással töltötök, az összesen kb. 40 óra fizetett trónolás évente – ami egy ideális munkahelyen egy teljes munkahét. Tehát úgy is felfoghatjuk, hogy egyheti fizettség jár azért, ha nem tartjuk vissza a nagydolgot.